Η γαλλική κουζίνα έχει πολλά πιάτα τα οποία δεν είναι απαραίτητο να ταξιδέψουμε μέχρι εκεί για να τα φάμε. Είναι λεπτά, φίνα, συχνά εξεζητημένα και σίγουρα καλοφτιαγμένα. Στα γλυκά τους δε, οι Γάλλοι διδάσκουν πώς γίνεται σωστά. Προφανώς εδώ δε θα προτείνουμε μακαρόν που κι ο Παρλιάρος τα φτιάχνει με δυσκολία -λέμε τώρα- αλλά για πιο απλά πράγματα. Μερικές συνταγές, αν το λέει η ψυχούλα μας, είναι αρκετά εύκολες έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις δοκιμάσουμε στο σπίτι, από τα ίδια μας τα χέρια. Κι αν οδηγηθούμε σε πλήρη αποτυχία, δεν πειράζει, υπάρχει και το ντελίβερι!
1.Τάρτα Τατέν
Προήλθε από ένα τυχαίο καραμέλωμα μήλων και ουσιαστικά πρόκειται για μια ανάποδη μηλόπιτα. Χρειάζονται μονάχα μερικά μήλα, ζάχαρη, νερό, γλυκόζη και μόνο ένα φύλλο σφολιάτας. Μπορεί να γίνει και με αχλάδι, αν δεν είσαι φαν του μήλου. Ο Άκης δίνει βαθμό δυσκολίας μεσαίο, οπότε κάνε ό,τι καταλαβαίνεις.
2. Κις Λορέν
Ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά πιάτα που φυσικά υπάρχει και σε αλμυρή και σε γλυκιά εκδοχή. Έχει τραγανή βάση ή βάση από σφολιάτα. Συνήθως είναι γεμιστή με κρέμα, φρούτα, και στην αλμυρή της εκδοχή αυγά, καπνιστό χοιρινό και μοσχοκάρυδο. Κάποιες φορές προστίθεται κρέμα γάλακτος ή τυρί. Ο Άκης εδώ δίνει βαθμό δυσκολίας, εύκολο, οπότε μη φοβάσαι τίποτα και δοκίμασε να φτιάξεις την τάρτα σου.
3. Γαλλικό Τοστ
Ένα επίσης πολύ γνωστό πιάτο και πολύ εύκολο να το φτιάξει κανείς μόνος του. Ονομάζεται από τους ντόπιους χαμένο ψωμί, μιας που το φτιάχνουν από ψωμί το οποίο δεν είναι πια φρέσκο και πάει για πέταμα. Παρασκευάζεται πολύ εύκολα αφού απλώς βουτάς το ψωμί σε ένα μείγμα αβγού, ζάχαρης και βουτύρου. Κάτι σαν τη δική μας αυγόφετα δηλαδή. Εύκολο λέει ο Άκης, φουλάρει και με ζαμπόν τυρί κι απολαμβάνεις.
4. Fondue
Εδώ παλεύουν οι Ελβετοί για να πάρουν δικαιώματα, μιας και θεωρείται πιάτο και των δυο χωρών. Επίσης υπάρχει και στη Γερμανία, ωστόσο αναφέρεται σε μια τεχνική μαγειρικής στο λάδι κρεάτων και λαχανικών. Όπως και να έχει, μιλάμε για ένα πανεύκολο συνοδευτικό για το σερβίρισμα του κρασιού. Λιώνουμε διάφορα τυριά σ’ ένα κεραμικό σκεύος- τόσο απλό. Συνήθως συνοδεύεται από ψωμί κι αλλαντικά. Αν πάλι θες να το πας αλλού, μπορείς να αντικαταστήσεις τα τυριά με σοκολάτα και τα ψωμάκια με φρούτα.
5. Creme Brulee
Η creme brulee είναι το πιο χαρακτηριστικό γλυκό της Γαλλίας. Φτιάχνεται σε μόλις 15 λεπτά με λίγα αυγά, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και βανίλια. Είναι πεντανόστιμη κι αν δεν έχεις φλόγιστρο να κάψεις από πάνω την κρέμα σου, μπορείς να παίξεις με το γκαζάκι- με δική σου ευθύνη όμως. Ο Άκης εδώ δίνει βαθμό δυσκολίας εύκολο.
6. Crepe Suzette
Κρέπες λουσμένες με καραμέλα και πορτοκάλι ή αλλιώς μια βόλτα στον παράδεισο. Ένα γλυκό με απίστευτη μυρωδιά από κονιάκ. Το μείγμα είναι φτιαγμένο από τα βασικά υλικά των κρεπών. Αυτό που τις κάνει ιδιαίτερες, όμως, είναι το σιρόπι στο οποίο είναι βουτηγμένες οι κρέπες. Μέτρια δυσκολία λέει ο Άκης και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε!
7. Sauce Ταρτάρ
Η πιο εύκολη sauce που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι. Μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε γεύμα και χρειαζόμαστε μόνο 5 λεπτά για να τη φτιάξουμε, όπως κι ελάχιστα υλικά. Μαγιονέζα μαζί με άνηθο, ξύδι, μουστάρδα, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και κάπαρη μας κάνουν τη πιο ωραία sauce ταρτάρ. Αλλαξοπιστούμε στον Πάνο Ιωαννίδη ο οποίος μας λέει πως είναι πολύ εύκολη και δίνει χρόνο προετοιμασίας 6 λεπτά. Τίποτα δηλαδή.
8. Soupe a L’oignon ή αλλιώς Κρεμμυδόσουπα
Ένα επίσης χαρακτηριστικό πιάτο από τη Γαλλία. Από τις πιο γευστικές σούπες που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Συνήθως σερβίρεται σε πήλινο σκεύος με μια φέτα μπαγκέτας σκεπασμένη με λιωμένο τυρί. Στην ελληνική της εκδοχή ο Άκης δίνει βαθμό δυσκολίας ευκολάκι και δέκα λεπτά για να φτιαχτεί.
9. Souffle au Fromage ή αλλιώς Σουφλέ Τυριών
Για να πετύχει κανείς ένα σουφλέ θα πρέπει να προσέχει κυρίως τη θερμοκρασία του φούρνου και τον χρόνο στον οποίο θα ψήσει το σουφλέ. Χρειάζεται βούτυρο, αλεύρι, τυρί, μουστάρδα, μαϊντανό και μόνο ένας κρόκος αυγού. Easy λέει ο Άκης ότι είναι, οπότε βουρ για το σουφλέ σου.
Μερικές φορές για να ταξιδέψουμε και να δοκιμάσουμε πράγματα που θέλουμε λίγο πιο άμεσα δε χρειάζεται να πάμε και πολύ μακριά. Μπορούμε με λίγο χρόνο και μερικά υλικά να μεταφερθούμε σε μέρη λίγο νωρίτερα από ό,τι σχεδιάζαμε. Μπορεί να μην είναι ακριβώς το ίδιο με το να τρως ένα σουφλέ κάτω από τον πύργο του Άιφελ, όμως είναι μια γεύση που μπορούμε να πάρουμε, μέχρι το αυθεντικό.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου