Κι ετοιμάζεσαι πάλι για ταξίδι και να σου η αγορά εισιτηρίων και ρούχων και να το ψάξιμο για τυχόν συγκοινωνία, αν δεν έχεις αυτοκίνητο, και πού θα πας και τι θα δεις στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που έχεις. Νομίζεις ότι το κλείσιμο ξενοδοχείου είναι από τα πιο εύκολα πράγματα, γιατί ”ε, εντάξει, κάπου θα βρούμε να κοιμηθούμε”. Αμ δε! Αν είσαι από τους τύπους, όμως, που αγχώνονται για το ξενοδοχείο κι έχουν βαρεθεί να τους βγαίνει μάπα το καρπούζι στις διάφορες πλατφόρμες που τα δείχνουν όλα υπέροχα -και καθόλου έτσι δεν είναι-, ίσως θα έπρεπε να το σκεφτείς καλύτερα και να διαβάσεις τα παρακάτω tips πριν την κράτηση ενός καταλύματος. Αν όμως είσαι από τους άλλους, εκείνους που έχουν κάποιες απαιτήσεις σχετικά με το πού θα μείνουν και ξέρουν πώς ακριβώς να τις διασφαλίσουν, τότε το άρθρο αυτό ίσως πηγάζει κι από το μυαλό σου.

Απαραίτητη και πολύ χρήσιμη η εφαρμογή booking στο κινητό. Τα χαρακτηριστικά ενός ξενοδοχείου- ενοικιαζόμενου δωματίου-rbnb, οι παροχές του και πολλές διευκρινίσεις είναι μέσα σε αυτή την εφαρμογή. Και καθώς ψάχνεις το τι θα ήθελες, εμείς μπορούμε να σου πούμε το τι σίγουρα δε θα ήθελες.

 

1) Διαμονή μακριά από τα σημεία που θες να δεις και κοντά σε κακόφημα μέρη

H επιλογή του ξενοδοχείου/ τόπου διαμονής είναι ίσως η πιο σημαντική απόφαση που λαμβάνουμε για το ταξίδι. Προφανώς και θα είναι ιδανικό να κλείσεις τη διαμονή σου όσο πιο κοντά γίνεται στα σημεία τα οποία θες να επισκεφτείς, ωστόσο πολλές φορές μπορεί αυτό να μην είναι εφικτό λόγω του ότι οι τιμές ξεπερνάνε τα δικά σου όρια. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τα ζυγίσεις και να συγκρίνεις με τα μεταφορικά σου έξοδα αλλά και τη διάθεσή σου να μετακινείσαι, τι τελικά είναι αυτό που προτιμάς να κάνεις. Όσο για την επικινδυνότητα και τυχόν φασαρίες, η ασφάλεια είναι πάνω κι από το οικονομικό κομμάτι και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν.

 

2) Διαμονή με πρωινό

Μπορεί να μη σου ακούγεται κάτι ιδιαίτερο και να πιστεύεις ότι δεν έχει διαφορά είτε το προσθέσεις είτε όχι, άλλο όμως είναι ένα πιάτο έξω με συγκεκριμένα πράγματα, ένα σάντουιτς, μια τυρόπιτα ή κάτι παρεμφερές, κι άλλο είναι ένας πλούσιος μπουφές με δεκάδες νόστιμες επιλογές. Με ένα όμορφο και πλούσιο πρωινό άλλωστε ξεκινάει πιο ευχάριστα η μέρα. Άσε που μπορείς να πάρεις μαζί σου και γι’ άλλη στιγμή, οπότε το λες κι απογευματινό.

 

3) Το δωμάτιο (δεν) έχει μπαλκόνι

Το να ανοίξεις το παράθυρο και να βγεις στο μπαλκόνι, το μάτι σου να πέσει ίσως σε μια όμορφη θέα είναι θέμα ηρεμίας. Ένα σκοτεινό δωμάτιο δεν το θέλει κανείς. Αν και το θεωρούμε δεδομένο ότι το κατάλυμα θα έχει μπαλκόνι, -όντως πλέον τα περισσότερα έχουν-, δεν είναι κι απαραίτητο να συμβεί. Κι επειδή πολλές φορές οι φωτογραφίες είναι από άλλα δωμάτια και νομίζεις πως θα έχεις παράθυρο στον ήλιο αλλά τελικά καταλήγεις με φεγγίτη στον ακάλυπτο, τσέκαρε τις φωτογραφίες κι αλλού, όπως και τις κριτικές και ρώτα ευθέως τον ιδιοκτήτη.

 

4) Κλείσε με δωρεάν ακύρωση

Όσο πιο κοντά φτάνεις στον μήνα που θα ταξιδέψεις, τόσο πιο πιθανό είναι να μη βρεις αυτό που ψάχνεις. Ωστόσο, αν και δεν είναι και πολύ ηθικό αυτό που θα πούμε, μπορείς να κάνεις ένα μήνα ή και δύο πριν μια κράτηση σε κάποιο κατάλυμα που σου φαίνεται οκ, με δυνατότητα δωρεάν ακύρωση, συνεχίζοντας να ψάχνεις παράλληλα για κάτι καλύτερο. Κι αν το βρεις, ακυρώνεις την προηγούμενη κράτηση, τσιμπάς αυτή κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

 

5) Διαμονή σε γειτονιά κι όχι κάπου απόμερα

Καλό και το τυχόν πρωινό, καλά και τα καφέ ή μαγαζάκια τέτοιου τύπου που θα βρεις τριγύρω, αλλά τι θα κάνεις αν χρειάζεσαι κάτι από το σούπερ μάρκετ που δε βρίσκεις αλλού; Ή ακόμα κι αν θες να τη βγάλεις πιο οικονομικά, παίρνοντας πράγματα από εκεί; Νομίζω μου φαίνεται αδιανόητο το να μείνω κάπου και να μην έχει ένα σούπερ μάρκετ πολύ κοντά, ένα φαρμακείο, ένα μαγαζάκι για καφέ. Να διαλέγεις ζωντανές γειτονιές που μένουν ξύπνιοι οι κάτοικοι ως αργά κι υπάρχει δυνατότητα να προμηθευτείς αυτό το κάτι έκτακτο. Ένα google maps θα σου κάνει τη ζωή πολύ εύκολη για να το ανακαλύψεις.

 

6) Το ιδιωτικό μπάνιο

Περισσότερα καταλύματα απ’ όσα μπορείς να φανταστείς, ειδικά στο εξωτερικό, έχουν κοινόχρηστο μπάνιο. Πολλές φορές και πολύς κόσμος συμβιβάζεται με αυτήν την επιλογή, χωρίς σίγουρα ν’ αρέσει σε κανέναν, καθώς η καθαριότητα και η άνεση είναι ίσως το πιο σημαντικό σε ένα κατάλυμα. Αν επιλέξεις να μην έχεις ιδιωτικό μπάνιο, τσέκαρε πόσοι θα το χρησιμοποιούν μαζί με σένα, καθώς και τι παροχές έχει, για να ξέρεις τι θα μοιράζεσαι.

 

7) Η 24ωρη ρεσεψιόν

Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην ακούγεται κάτι τρομερό, αλλά φαντάσου να χάσεις τα κλειδιά του καταλύματος, ή να θες να ρωτήσεις κάποια πληροφορία, ή να ζητήσεις μια συγκεκριμένη παροχή, ή να φεύγεις στις 4 το πρωί γιατί τότε είναι η πτήση σου. Η άνεση μιας 24ωρης ρεσεψιόν που είναι στη διάθεσή σου ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε γεμίζει ασφάλεια.

 

8) Πάρε ένα τηλεφωνάκι

Ειδικά εδώ στην Ελλάδα, παίζει πάρα πολύ αυτή η λογική. Τσεκάρεις μια τιμή online κι αντί να κλείσεις με μεσάζοντα που θα σου πάρει και προμήθεια, κάνεις ένα τηλέφωνο στο κατάλυμα και συζητάς μια τιμή απευθείας με τον ξενοδόχο, κάνοντας κράτηση τηλεφωνικά. Εδώ βέβαια παίζεις με τη φωτιά καθώς δεν έχεις κάποια διασφάλιση ότι θα ισχύσει η συμφωνία σας, ωστόσο κατά 99% θα είσαι μια χαρά κι έχει συμβεί πάρα πολλές φορές ένα τέτοιο deal.

 

9) Κοίτα τις αξιολογήσεις και στη Google

Από πού θα μάθεις αν οι πελάτες έμειναν ευχαριστημένοι από τη διαμονή τους στο συγκεκριμένο κατάλυμα; Φυσικά από τις αναλυτικές αξιολογήσεις. Αν ωστόσο εντοπίσεις κάποιο κατάλυμα χωρίς αξιολογήσεις -και δεν είναι καινούριο- ή με βαθμολογία κακή, καλύτερα να το αποφύγεις.

 

10) Διάβασε πολύ καλά τα terms του καταλύματος

Κάτι το οποίο πολύς κόσμος μπορεί να μην παρατηρήσει και να μη δώσει σημασία, είναι οι πολιτική ακύρωσης της επί τούτου κράτησης. Συνήθως, τυχόν ακύρωση της κράτησης μετά από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, συνεπάγεται χρεώσεις, (όπως ολόκληρο το ποσό της κράτησης), ή ακόμα κι αν κάποιος δεν εμφανιστεί την ημέρα της κράτησης, ή αργήσει να φύγει την ημέρα του τσεκ άουτ έστω και μισή ώρα.

Παρ’ όλο που πιθανόν τις περισσότερες ώρες θα είσαι εκτός του σημείου διαμονής σου, ένα καλό και όμορφο μέρος που θα ξεκουράζεσαι και θα παίρνεις δυνάμεις, θα να σου φτιάξει τη διάθεση. Βάλε τις επιλογές σου λοιπόν κι έφυγες.

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου