Μέρος τρίτο, λοιπόν, ή αλλιώς το sequel της σειράς με τους τύπους προσκόλλησης και τη δυναμική σχέσεων ανάμεσά τους. Τι σας άφησα για το τέλος; Μα φυσικά το καλύτερο. Τα ζευγάρια με τον ίδιο τύπο προσκόλλησης και πώς μοιάζουν σε μια πραγματική συμβίωση. Θα είναι μάχη ή λύτρωση; Ανακάλυψέ το παρακάτω:
1) The flash: Barry Allen-Iris West (ασφαλής τύπος)
Η αγαπημένη μου σχέση ever. Δε θα κρύψω την αδυναμία μου σε αυτούς τους δύο. Μια σχέση που χτίζει, δεν γκρεμίζει και γεμίζει ελπίδα και φως όποιον τους συναντά. Απεριόριστη αγάπη, σύνδεση, ασφάλεια, ισορροπία, αυτοέλεγχος, υγιής αυτονομία, ανοιχτή επικοινωνία, έκφραση συναισθημάτων, διαφάνεια, στήριξη, κατανόηση. Σας μοιάζει με ταινία φαντασίας; Λογικό, αλλά δεν είναι. Μια σχέση ζωής ανάμεσα σε δυο υγιή άτομα, που έχουν λάβει αγάπη, αποδοχή, όρια, σεβασμό από τους ίδιους αλλά κι από τους γύρω τους, λύνουν κάθε πρόβλημα με αλληλεγγύη κι ομαδικότητα, αποδέχονται ολοκληρωτικά τη διαφορετικότητά τους, συνεργάζονται και «γειώνουν» ο ένας τον άλλον. Ο κεραυνός και το αλεξικέραυνό του, όπως πολύ ορθά αποκαλούνται. Το τέλειο παράδειγμα μιας υγιούς σχέσης.
Φαινομενικά πολύ καλό για να είναι αληθινό, στην πραγματικότητα όμως καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια ξεπερνώντας εμπόδια και διαφορές ώστε να βρουν τη χρυσή τομή, με πυξίδα την αγάπη και γνώμονα τη λογική, εκτός από το συναίσθημα. Κρατούν την ισορροπία ανάμεσα στα «θέλω» τους και στη σχέση τους, βοηθώντας ο ένας τον άλλον στην προσωπική και συλλογική τους εξέλιξη.
2) Δεν ξεφεύγεις από την αγάπη: Erica- Jason (αγχώδης τύπος)
Μια σχέση προορισμένη να αποτύχει. Δυο άνθρωποι που θέλουν το ίδιο πράγμα, παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να το εκφράσουν, να κρατήσουν τις ισορροπίες και να επικοινωνήσουν ανοιχτά γι’ αυτό. Από φόβο κι από ανάγκη να μην απογοητεύσουν ο ένας τον άλλον, απογοητεύουν εν τέλει ο ένας τον άλλον. 4,5 χρόνια σχέση, κάνοντας τον ίδιο κύκλο ξανά και ξανά χωρίς φυσικά να βρίσκεται λύση. Η σχέση φτάνει σε τέλμα και παίρνονται δραστικά μέτρα: Ο Jason εγκαταλείπει την Erica τη μέρα του γάμου τους μιας και δεν ήξερε τι άλλο να κάνει εφόσον άφησε τα πράγματα μεταξύ τους να φτάσουν στα άκρα κι η Erica αποφασίζει ν’ αλλάξει όλη τη ζωή της πηγαίνοντας σ’ ένα τροπικό νησί μόνο για να ανακαλύψει ότι επειδή αγνοείς το πρόβλημα δε σημαίνει ότι θα φύγει κιόλας.
Εκείνος παντρεύεται, στ’ αλήθεια αυτή τη φορά, μια άλλη γυναίκα και πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν τους χειρότερους φόβους τους, για να βρουν την ευτυχία. Έφτασαν τον προορισμό τους, επέλεξαν να συνεχίσουν τη ζωή τους με ανθρώπους πιο κατάλληλους γι’ αυτούς. Θα μπορούσε η σχέση να πετύχει; Ναι, αν και οι δυο έκαναν θεραπεία κι ήταν διατεθειμένοι να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και τα τραύματα του παρελθόντος.
3) Suits: Harvey-Donna (αποφευκτικός τύπος)
Σαν δυο μαινόμενοι ταύροι ντυμένοι στα κόκκινα. Φαινομενικά ανεξάρτητοι, δυναμικοί, υλιστές, ικανοί, επικοινωνιακοί, γοητευτικοί, ρεαλιστές και τραυματισμένοι. Με βεβαρυμένο παρελθόν, γεμάτο από τραύματα, έχουν κι οι δυο έναν κοινό εχθρό, τον ίδιο τους τον εαυτό. Χρόνια ερωτευμένοι χωρίς να το έχουν παραδεχτεί, όχι ο ένας στον άλλο, αλλά ούτε και στον ίδιο τους τον εαυτό. Εμπλέκονται με όλους τους άλλους, εκτός από τους κατάλληλους, σε σχέσεις που γνωρίζουν πως δε θα πετύχουν γιατί αυτό τους προσφέρει ελευθερία και κυρίως, αποφυγή ευθυνών.
Αποφεύγουν ο ένας τον άλλον διότι φοβούνται μη χάσουν την τέλεια συνεργασία κι εν τέλει απογοητεύσουν τον άνθρωπο που αγαπούν περισσότερο. Η αγάπη όμως γι’ αυτούς, είναι απειλή, κατέχει μεγάλη δύναμη να καταστρέψει, να τους αλλάξει, να τους εξελίξει, να τους ξεβολέψει από αυτό που έχουν συνηθίσει και φυσικά απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Η σχέση θα πετύχει γιατί έχουν επιρροές από ανθρώπους ασφαλείς κι ισορροπημένους κι υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που τους ωριμάζουν και τους δίνουν νέα οπτική, ξυπνώντας την ανάγκη της αλλαγής. Με κοινές υποχωρήσεις, οι δυο ταύροι μας θα ζευγαρώσουν μετά κόπων και βασάνων, αφού πρώτα σπάσουν τα νεύρα όλων των άλλων. Καλά να πάθουν.
4) Friends with benefits: Jamie-Dylan (αποδιοργανωμένος τύπος)
Η προσωποποίηση του «δεν ξέρω τι μου γίνεται». Καμία επαφή με την πραγματικότητα, κολλημένοι στις συνήθειές τους, εργασιομανείς, έξυπνοι -αλλά όχι αρκετά όπως φαίνεται- , δεν έχουν ιδέα ούτε τι θέλουν, ούτε τι χρειάζονται, ούτε καν πώς να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ο αποφευκτικός τύπος προσκόλλησης όπως κι ο αποδιοργανωμένος είναι οι δυο τύποι που μπλέκουν περισσότερο σε «σχεδόν σχέσεις» αποφεύγοντας, με κάθε τρόπο, τη δέσμευση ώστε να μην έρθουν στη δύσκολη θέση ν’ αναγνωρίσουν τα ελαττώματά τους και να τα δείξουν στο σύντροφο και κυρίως για να μη αναγκαστούν να τα διορθώσουν. Έχουν ωστόσο μια εξαιρετική εσωτερική επικοινωνία γιατί κατανοούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου και μια περίεργη ισορροπία καθώς αποτελούνται κι από την αγχώδη πλευρά κι από την αποφευκτική.
Εμπλέκονται συναισθηματικά παρ’ όλο που επέλεξαν μόνο σεξουαλικές επαφές διότι δεν τους αρκεί μόνο αυτή η επαφή που επέλεξαν από φόβο εγκατάλειψης κι απόρριψης. Αν έπρεπε να τους δώσω έναν τίτλο θα τους έλεγα «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» γιατί είναι ίδιοι και δεν το έχουν πάρει καν χαμπάρι, μέχρι να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και να κάνουν επιτέλους αμοιβαίες υποχωρήσεις επικοινωνώντας ανοιχτά αυτό που πραγματικά θέλουν χωρίς υπεκφυγή και φόβο.
Σε κάθε περίπτωση, όποιος τύπος κι αν είστε εσείς, άσχετα με το πώς κατέληξαν τα ζευγάρια της μικρής οθόνης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχετε το «happy end» που επιθυμείτε. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά βιώματα, συνεπώς ο κάθε τύπος είναι και διαφορετικός, άσχετα με τις βασικές ομοιότητες που υπάρχουν, όπως φυσικά διαφορετικό είναι και το κάθε ζευγάρι. Στο τέλος της ημέρας, σημασία έχει να πάει ο καθένας μας εκεί που του ταιριάζει περισσότερο και να σπάσει ο κύκλος του δεσμού του τραύματος, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε μια νέα πραγματικότητα των σχέσεων.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου