«Σχέση από απόσταση». Με μόνο 3 λέξεις, αναστεναγμοί και άναρθρες κραυγές αγωνίας μόλις βγήκαν απ’ το στόμα μας. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που μπορεί να φέρει η απόσταση σε μια σχέση, ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο κακή όσο νομίζουμε. Όπως σε όλα τα είδη σχέσεων, έτσι και στις σχέσεις από απόσταση, γίνονται λάθη που συχνά οδηγούν στον χωρισμό. Πάμε να δούμε κάποια απ’ αυτά;
1. Ακούμε τη γνώμη των άλλων για τις εξ αποστάσεως σχέσεις
Η γνώμη των άλλων παίζει μείζονα ρόλο όταν την αφήνουμε να μας επηρεάσει και να μπει στο κεφάλι μας. Σίγουρα η άποψη των φίλων και των αγαπημένων μας προσώπων είναι σημαντική, αλλά δεν είναι πάντα ωφέλιμη για τη σχέση μας. Καθώς οι σχέσεις από απόσταση έχουν κακή φήμη εκεί έξω, είναι λογικό ο κοινωνικός μας περίγυρος να εκφράσει τέτοιου είδους απόψεις, τις οποίες όμως πρέπει να φιλτράρουμε και να αγνοήσουμε αν έχουμε πάρει την απόφαση να το επιχειρήσουμε με σύμμαχο το αγαπημένο μας πρόσωπο.
2. Πιστεύουμε πως από μακριά είναι «λιγότερο σχέση»
Κάποια στιγμή έρχεται ο «υποβιβασμός της σχέσης» από εμάς τους ίδιους. Λόγω των απόψεων που κυκλοφορούν για τις σχέσεις από απόσταση, θεωρούμε πως μια τέτοια σχέση δε θα κρατήσει ή δε θα είναι το ίδιο σοβαρή με μια σχέση στην οποία συναναστρεφόμαστε τον άνθρωπό μας σε καθημερινή βάση. Τέτοιου είδους σκέψεις εκτός από το ότι ακυρώνουν αυτόματα τους αγαπημένους μας, ακυρώνουν και την απόφασή μας να είμαστε μαζί τους και επηρεάζουν τις σχέσεις με άσχημο τρόπο.
3. Δεν ξεκαθαρίζουμε τι θέλουμε και τι ζητάμε
Όπως συμβαίνει και στις φιλικές σχέσεις, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τα καλά ζευγάρια. Είναι σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει στο ταίρι μας τι ζητάμε και τι περιμένουμε από μια τέτοια σχέση, αν η απόσταση για εμάς σημαίνει και ελευθερία να γνωρίσουμε και να έρθουμε κοντά με άλλα πρόσωπα. Ακόμα και αν οι αρχικές μας επιθυμίες είναι διαφορετικές, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον άνθρωπό μας αν αλλάξει κάτι στην πορεία και θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Όταν δεν είμαστε ξεκάθαροι, η σχέση είναι σχεδόν καταδικασμένη να αποτύχει.
4. Αφήνουμε στον αέρα την επόμενη συνάντηση
Το «πότε θα σε δω» είναι αγαπημένη και χιλιοειπωμένη φράση στις σχέσεις από απόσταση που δηλώνει άμεσα την επιθυμία μας να συναντήσουμε από κοντά το αμόρε. Θα ήταν ωφέλιμο, λοιπόν, να υπάρχουν προγραμματισμένες επισκέψεις, ώστε και οι δυο πλευρές να γνωρίζουν πως όσο μεγάλη κι αν είναι η απόσταση, θα καταφέρουν να δουν ο ένας τον άλλο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι, αμφότεροι θα έχουν κάτι να περιμένουν. Όταν δεν υπάρχει κάτι σίγουρο ή κανονισμένο, είναι λογικό το αίσθημα της μοναξιάς και της αμφιβολίας να εντείνονται, με αποτέλεσμα τα άτομα να απογοητεύονται και να θεωρούν τη σχέση τελειωμένη υπόθεση.
5. Δε φροντίζουμε να αποτελεί το ταίρι κομμάτι της καθημερινότητάς μας
Σε μια σχέση από απόσταση στην οποία δεν έχουμε το ταίρι μας κοντά, είναι βασικό να φροντίζουμε να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Αυτό μπορεί να γίνει με προγραμματισμένα ή απρόοπτα ραντεβού, στα οποία μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες μαζί, να μοιραστούμε πράγματα που μας χάλασαν μέσα στη μέρα ή που μας έκαναν να χαμογελάσουμε, ή ακόμα και να κάνουμε άλλα, πονηρά και ακατάλληλα για μικρά παιδιά πραγματάκια. Αν ο άνθρωπός μας δεν είναι κομμάτι της καθημερινότητας, η σχέση αποδυναμώνεται και σταδιακά γνωρίζει τη φθορά.
6. Είμαστε συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι
Όσο καταστροφικό είναι να μην υπάρχει συχνή επικοινωνία σε μια σχέση από απόσταση, άλλο τόσο είναι και η υπερβολική επικοινωνία, όπως τα μηνύματα και οι κλήσεις ολημερίς και ολονυχτίς. Τέτοιου είδους συνήθειες, ακόμα και αν στην αρχή φαίνονται ρομαντικές και γλυκές, στην πορεία καταλήγουν να μας κουράζουν και να μας κάνουν να νιώθουμε μπουχτισμένοι και κάπως εγκλωβισμένοι, καθώς ο άλλος δε μας δίνει τον χώρο και τον χρόνο μας.
7. Ακυρώνουμε σχέδια και δεν έχουμε ζωή
Πολλές φορές λόγω του ότι μας λείπει αρκετά ο άνθρωπός μας καταλήγουμε να περνάμε υπερβολικά πολλές ώρες μιλώντας μαζί του στο τηλέφωνο ή σε βιντεοκλήσεις και ακυρώνουμε ακόμα και άλλα σχέδια για να μπορέσουμε να αφιερώσουμε όλο μας τον ελεύθερο χρόνο σε αυτόν. Αυτό έχεις ως συνέπεια να κάνουμε στην άκρη τις ζωές μας και να κινούμαστε σε έναν μικρόκοσμο φτιαγμένο γύρω από τη σχέση μας. Έτσι, φτάνουμε σε σημείο να είμαστε υπερβολικά προσκολλημένοι στον άνθρωπό μας, να απορρίπτουμε συναντήσεις με τον κοινωνικό μας περίγυρο και κάποια στιγμή να αγγίζουμε τα όριά μας.
8. Αγνοούμε τα red flags
Εδώ μας ξεφεύγουν red flags στις face to face σχέσεις, στις εξ αποστάσεως θα βάζαμε μυαλό; Φυσικά και όχι. Γι’ αυτό, λοιπόν, μπορεί να παραβλέπουμε σημάδια που φανερώνουν καθαρά και ξάστερα ότι το άλλο άτομο απομακρύνεται ή ότι οι επιθυμίες του έχουν αλλάξει. Εμείς αποδίδουμε τέτοιες συμπεριφορές στην απόσταση και αποφεύγουμε να τις συζητήσουμε, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί αργότερα σε εντάσεις και στον χωρισμό. Παράλληλα, παρεξηγούμε καταστάσεις, κάνουμε μόνοι μας σενάρια και υποθέσεις με το μυαλό μας, αφήνουμε παρεξηγήσεις άλυτες και ακολουθούν επικοί καβγάδες σε τηλέφωνα και κατεβατά μηνύματα.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.