Όταν βρίσκεσαι σε σχέση για κάποιο διάστημα μεγάλο, είναι λογικό ν’ αρχίζεις να σκέφτεσαι εκείνο το κάτι παραπάνω. Πάρε μια ανάσα, διότι δε μιλάμε για το βήμα του γάμου. Αρχίζεις να περνάς με το ταίρι σου περισσότερα μερόνυχτα μαζί, εμπλέκεστε όλο και περισσότερο ο ένας στην καθημερινότητα του άλλου, αφήνετε προσωπικά αντικείμενα στον χώρο του άλλου και πάει λέγοντας. Όλα αυτά οδηγούν στη σκέψη της συγκατοίκησης. Για να γίνει αυτό όμως, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη και σημαντική απόφαση σε μια σχέση, θα πρέπει κι ο δύο πλευρές της σχέσης να είναι έτοιμες. Αν λοιπόν είσαι σε αυτή τη φάση, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω σημάδια, που αν ταυτιστείς με αυτά, ίσως και να μην είστε έτοιμοι για συγκατοίκηση.
1. Βρίσκεστε στους πρώτους μήνες της σχέσης σας
Το ότι είστε στα πρώτα στάδια της σχέσης σας και στα μέλια δε σημαίνει πως είστε και έτοιμοι να μείνετε και μαζί. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να γνωρίζετε καλά ο ένας τον άλλον και να έχετε ζήσει πρώτα κάποια πράγματα μαζί. Σε μια σχέση δε χρειάζεται να υπάρχει βιασύνη. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους κι όταν πρέπει.
2. Στη σκέψη της συγκατοίκησης αγχώνεσαι περισσότερο απ’ όσο ενθουσιάζεσαι
Σε κάθε νέα αλλαγή είναι λογικό να υπάρχει κάποιο άγχος κι ενθουσιασμός ταυτόχρονα. Ωστόσο, όταν σε μια τέτοια αλλαγή το άγχος υπερτερεί για το πώς θα πάει η συγκατοίκηση, πώς θα κυλήσει η διαδικασία κι αν όντως είναι σωστή κίνηση, ίσως να χρειάζεται να το ξανασυζητήσετε με το ταίρι σου.
3. Δεν έχετε ταξιδέψει ποτέ μαζί για μεγάλο διάστημα
Όταν ταξιδεύεις μαζί με τη σχέση σου, ειδικά για πάνω από μία εβδομάδα, κάνεις ουσιαστικά μια πρόβα για συγκατοίκηση. Εκείνο το διάστημα βλέπεις πώς λειτουργεί ο άνθρωπός σου και πώς λειτουργείτε μαζί σ’ έναν χώρο. Αν είναι συμμαζεμένος, αν καθαρίζει, αν διατίθεται να κάνει υποχωρήσεις. Όλα αυτά παίζουν μεγάλο ρόλο να τα γνωρίζει ο ένας για τον άλλον, ώστε να ξέρει ο καθένας με τι θα έρθει αντιμέτωπος σε μια πιο μόνιμη συγκατοίκηση.
4. Τσακώνεστε συχνά για ζητήματα προσωπικών επιλογών
Στην περίπτωση που περνάτε διαστήματα με τη σχέση σου που διαφωνείτε για τον τρόπο που έχετε επιλέξει να ζείτε, ίσως να μην είστε και τόσο έτοιμοι για να μείνετε μαζί. Εάν τσακώνεστε όσο δε συγκατοικείτε, τότε σκέψου να συγκατοικήσετε κιόλας. Όταν θα είστε καθημερινά μαζί, ο καθένας με την κούρασή του και τα εργασιακά του άγχη, οι τσακωμοί αυτοί το πιο πιθανό είναι να είναι πιο έντονοι και συχνοί. Πρώτα λοιπόν θα χρειαστεί να βρείτε τη λύση στο κεντρικό πρόβλημα της σχέσης και να αποφασίσετε αν αυτές οι διαφορές στον τρόπο ζωής σας, μπορούν να βρουν μια κοινή συνιστώσα.
5. Έχετε διαφορετικά πλάνα για το μέλλον
Μια σχέση, για να προχωράει μπροστά είναι σημαντικό να ορίζεται από μια κοινή γραμμή. Ένας κοινός στόχος είναι ακόμα σημαντικότερο να υπάρχει στην περίπτωση συγκατοίκησης. Πριν προχωρήσετε στην αναζήτηση σπιτιού, καλό θα ήταν να συζητήσετε, αν δεν έχετε συζητήσει ακόμη, τα θέλω του καθενός. Τις φιλοδοξίες σας για τη δουλειά σας, τη σχέση σας, αν θέλετε οικογένεια και παιδιά, ακόμα και την πιθανότητα κατοικίδιου. Αν διαφέρουν κατά μεγάλο βαθμό, το να μένετε τα ΣΚ μαζί νομίζω είναι αρκετό.
6. Δε θα ήθελες να χάσεις την άνεσή σου
Όταν δύο άνθρωποι αποφασίζουν να μείνουν μαζί, σημαίνει πως έχουν και οι δύο στο μυαλό τους πως θα χρειαστεί να κάνει ο καθένας τις υποχωρήσεις του. Ο ένας θα πρέπει για παράδειγμα, να κάνει χώρο στην ντουλάπα κι ο άλλος να μην αφήνει παντού κούπες και ψίχουλα. Εάν λοιπόν δεν είναι διατεθειμένος κάποιος να βάλει όρια, τότε καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε.
7. Δε νιώθεις άνετα να είσαι ο εαυτός σου μπροστά στη σχέση σου
Σε μια συνθήκη συγκατοίκησης, είναι σίγουρο πως το ταίρι σου θα σε δει χωρίς μακιγιάζ, αχτένιστο, αγουροξυπνημένο και γενικώς όχι στα καλύτερά σου. Εάν δε νιώθεις άνετα να βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση κι είναι κάτι που σε φέρνει σε δύσκολη θέση, τότε μάλλον η συγκατοίκηση δεν είναι ακόμη για σένα.
8. Δεν έχετε λύσει το οικονομικό κομμάτι
Ένα σπίτι έχει έξοδα, λογαριασμούς, ενοίκιο. Αυτά, για να ρυθμιστούν, από το πρώτο διάστημα χρειάζεται να υπάρχει ένα σταθερό εισόδημα και να έχει οριστεί το πώς θα τακτοποιούνται οι υποχρεώσεις. Πριν γίνει το βήμα λοιπόν, θα χρειαστεί να χωρίσετε το πώς θα διευθετείτε τα έξοδα σας. Μισά-μισά θα είναι ο τρόπος, το ρεύμα εσύ, το νερό το ταίρι σου; Ό,τι σας βολεύει. Αλλά θα πρέπει να είστε οικονομικά ανεξάρτητοι και με μια σταθερή δουλειά ώστε να μην πνίγεστε από το άγχος κάθε μήνα.
9. Συγκατοικείτε γιατί υπάρχει πίεση από το ταίρι σου
Όταν η επιθυμία συγκατοίκησης είναι μονόπλευρη, δεν είναι κάτι που μετά από λίγη συζήτηση θα καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν λοιπόν ο ένας από τους δύο νιώσει να πιέζεται για το επόμενο βήμα και πει το ναι με σκοπό να λήξει η συζήτηση, τότε η συγκατοίκηση δε θα πάει καλά. Χρειάζεται να το θέλουν και τα δύο μέρη. Δε χρειάζεται να υπάρχει πίεση ή βιασύνη. Ορίστε ο καθένας τα όρια του και ξανασυζητήστε το στο μέλλον.
10. Συγκατοικείτε επειδή σας αρέσει απλώς να περνάτε χρόνο μαζί
Το να περνάτε χρόνο μαζί και να περνάτε όμορφα είναι ένα πράγμα. Το να περνάτε όμορφα μαζί και γι΄αυτό να συγκατοικήσετε, είναι άλλο πράγμα, διαφορετικό. Διότι, το να μένεις μαζί με τη σχέση σου, πέρα από ωραίες στιγμές, φέρνει παρέα κι υποχρεώσεις, προβλήματα, τσακωμούς, τριβή, κούραση. Εάν περνάτε τόσο όμορφα μαζί, μπορείτε να κανονίζετε διακοπές κι εξορμήσεις ώστε να περνάτε χρόνο αποκλειστικά οι δύο σας και στο μέλλον να ξανασυζητήσετε τη συγκατοίκηση.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου