Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού ξεκίνησε για άλλη μια χρονιά και οι δικαιούχοι έσπευσαν να στείλουν τις αιτήσεις τους μήπως και μπορέσουν να απολαύσουν λίγες ημέρες διακοπών με κάποιο μειωμένο κόστος, μιας κι οι τιμές έχουν ανέβει στον θεό τα τελευταία χρόνια και οι διακοπές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές πληροφορίες για το εν λόγω πρόγραμμα.
Αρχικά, να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά στην οποία το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου κι όχι από την πρώτη Αυγούστου όπως συνηθίζεται κι οι τελικοί δικαιούχοι, θα έχουν δικαίωμα να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους από την 01/07/2023 έως και 31/07/2024. Είναι λογικό, πως όλοι μας θα θέλαμε να γίνει δεκτή η αίτησή μας, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να ξεφύγουμε για λίγες ημέρες, είτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είτε κάπου μέσα στον χειμώνα, για πιο χουχουλιάρικες καταστάσεις, το πρόγραμμα όμως έχει ένα όριο επιταγών που θα δοθούν κι αυτές ανέρχονται στις 300.000, των οποίων ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε την Τρίτη 30/05/2023 κι ενώ η αρχική διορία ήταν η Δευτέρα 05/06/2023, η διαδικασία πήρε παράταση 2 φορές, για τις 09/06 και τελικά τις 11/06, όπου η πλατφόρμα έκλεισε οριστικά. Τα αποτελέσματα αναμένεται ν’ ανακοινωθούν εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Η επιλογή δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, αριθμός τέκνων κι ετήσιο εισόδημα, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και φέτος ήταν η πρώτη φορά που οι κατηγορίες των δικαιούχων συμπεριέλαβαν ευάλωτες ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρίες και τους μονογονείς.
Συνεχίζοντας με τις πρώτες φορές για φέτος, αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον Αύγουστο, που αποτελεί μήνα αιχμής, φέτος παρατηρούμε αύξηση κατά 20% και στις τιμές, επιδοτούμενες για περιόδους όπως τα Χριστούγεννα (15/12/2023 έως 14/01/2024) και το Πάσχα ( 26/04/2024 έως 12/05/2024). Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε παρατηρήσει να γίνεται ποτέ στο παρελθόν κι αποτελεί μια ευχάριστη πινελιά στην όλη διαδικασία. Επίσης, παρατηρούμε πως φέτος, εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, θα επιδοτούνται κι ακτοπλοϊκά εισιτήρια, οι επιδοτούμενες τιμές των οποίων θα ανέρχονται μέχρι και στο 25% και για τα άτομα με αναπηρία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα διατίθενται δωρεάν.
Τώρα, όσον αφορά τους δικαιούχους των επιταγών, έχουμε και λέμε: εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Ακόμη, το εισόδημα των δικαιούχων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους. Στην περίπτωση αυτή, το εισόδημά τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 16.000 ευρώ αν είναι άγαμοι και τις 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, με προσαυξανόμενο εισόδημα 3.000 ευρώ ανά τέκνο. Σε περιπτώσεις μονογονεϊκων οικογενειών το εισόδημα δε θα πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ προσαυξανόμενο, επίσης, κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Όποιος λοιπόν ανακοινωθεί ως δικαιούχος στο τέλος του Ιουνίου θα του παρέχονται τα εξής:
-Έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν οι δικαιούχοι από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
-Έως 10 διανυκτερεύσεις, σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου.
-Έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.
Είναι αναμφίβολο πως το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για ορισμένους συμπολίτες μας είναι ο μοναδικός τρόπος να καταφέρουν να πάνε διακοπές. Παρατηρούμε όμως πως δεν απευθύνεται σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη, και δεν είναι ικανό να καλύψει όλα τα κόστη των διακοπών, καλοκαιρινών ή όχι. Τα παραπάνω, καθώς και η ίδια η ύπαρξη αυτού του προγράμματος αποδεικνύει την οικονομική ανέχεια της χώρας. Γιατί να μην είναι ικανός λοιπόν ο Έλληνας πολίτης να καλύψει τα έξοδα αναψυχής του στην ίδια του τη χώρα; Γιατί να υπάρχει επίδομα στήριξης των πολιτών για ένα τέτοιο ζήτημα; Κι αν υπάρχει, γιατί δε συμπεριλαμβάνει την πλειοψηφία των πολιτών; Και τέλος, γιατί δεν είναι ικανό να καλύψει μεγαλύτερο ή και όλο το ποσό των χρημάτων για ακτοπλοϊκά εισιτήρια και διαμονή αυτής της μειονότητας πληθυσμού στο οποίο αποδίδεται;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου