Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Αύγουστο του 1978 όπου το Boeing 747 της Ολυμπιακής με την ονομασία Ολύμπιος Ζευς και πιλότο τον Σήφη Μιγάδη και συγκυβερνήτη τον Κώστα Φικάρδο, πέταξε κυριολεκτικά πάνω από τις ταράτσες κι έξυσε οριακά τις κεραίες των πολυκατοικιών στην Αθήνα; Εκείνη τη μέρα 418 ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, αλλά με τους αδιανόητους χειρισμούς των 2 πιλότων, κατάφεραν και βγήκαν αλώβητες από θαύμα.

 

Σήφης Μιγάδης: Ο Κρητικός ήρωας πιλότος Boeing 747 που έσωσε αεροπλάνο με μία μηχανή πετώντας πάνω από τις πολυκατοικίες της Αθήνας - Αγώνας της Κρήτης

 

Πιο συγκεκριμένα, στις 9 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς ήταν προγραμματισμένη η πτήση ενός Boeing 747-200 της Ολυμπιακής με προορισμό τη Νέα Υόρκη από το αεροδρομίου του Ελληνικού στην Ελλάδα. Η πτήση ξεκίνησε όπως ήταν αναμενόμενο και καθώς το αεροσκάφος άρχισε να επιταχύνει, ακούστηκε ένας κρότος. Τότε ο πιλότος της πτήσης είχε αντιληφθεί πως ένας από τους κινητήρες του αεροπλάνου είχε εκραγεί, αλλά θα έπρεπε να καταφέρει να απογειώσει το αεροσκάφος καθώς η ταχύτητα που είχε αναπτύξει δεν επέτρεπε την ακινητοποίησή του. Με σημαντική λοιπόν απώλεια στην ισχύ, ο Σήφης Μιγάδης καταφέρνει την απογείωση. Δυστυχώς όμως, το αεροπλάνο αδυνατούσε να πάρει μεγάλο ύψος και πέταξε μερικά μόνο πόδια από το έδαφος.

Τα δύσκολα όμως δεν είχαν έρθει ακόμη. Μπροστά τους ο λόφος του Πανί, το όρος Αιγάλεω κι από κάτω σε απόσταση αναπνοής η Αθήνα. Ο πιλότος έβλεπε την καταστροφή να έρχεται καθώς γνώριζε πως αν το αεροπλάνο πέσει εκεί ή συγκρουστεί κάπου εκεί, οι νεκροί δε θα ήταν μόνο οι επιβάτες του αεροπλάνου. Τότε λοιπόν, με τη βοήθεια του συγκυβερνήτη του και βάζοντας σε ισχύ τις γνώσεις αεροδυναμικής τους, προέβησαν σε πρωτοφανείς χειρισμούς για την εποχή και κατάφεραν να επιστρέψουν το αεροσκάφος πίσω στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και να το προσγειώσουν, σώζοντας τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων, μαζί και τις δικές τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ο πιλότος Σήφης Μιγάδης πραγματοποίησε την ίδια εκείνη ημέρα την πτήση για Νέα Υόρκη με νέο αεροσκάφος με ανατριχιαστική ψυχραιμία κι επαγγελματισμό. Η φήμη του Μιγάδη όμως δε σταματά μόνο σε αυτό το γεγονός, καθώς ο ίδιος είχε συμμετάσχει προηγουμένως ως εθελοντής πιλότος στη μάχη της Κρήτης εναντίον της γερμανικής κατάληψης του νησιού κι είχε καταφύγει στην Αίγυπτο, από την οποία επέστρεψε για ν’ αποδείξει γι’ άλλη μια φορά πως η φήμη του ήρωα δεν τον ακολουθεί τυχαία.

Η αεροπορική καθώς κι η κατασκευαστική εταιρεία Boeing, ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να εξηγήσει πώς το αεροπλάνο μπόρεσε να κρατηθεί στον αέρα. Οι ελιγμοί κι οι τεχνικές που χρησιμοποίησε τότε ο Μιγάδης, εκτός από το ότι αποτέλεσαν υλικό που διδάσκονταν στην εκπαίδευση πιλότων της αεροπορικής που άνηκε το σκάφος, διδάσκονται μέχρι και σήμερα σε όλες τις σχολές πιλότων.

Άνθρωποι όπως ο Σήφης Μιγάδης, αλλά κι ο συγκυβερνήτης Κώστας Φικάρδος δεν πρέπει να ξεχαστούν. Εκτός από το ότι αποτελούν σημείο υπερηφάνειας για τους Έλληνες, εκτός από το ότι είναι αδιαμφισβήτητοι ήρωες για τις ζωές που έσωσαν, είναι και παραδείγματα προς μίμηση από τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελούν έμπνευση κι ελπίδα ότι τα πράγματα, όσο άσχημα κι αν φαίνονται, μπορεί να μην έχουν την κατάληξη που νομίζουμε. Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρουν το μήνυμα της ζωής που μας λέει ν’ αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με ό,τι έχουμε, να μην το βάζουμε κάτω και να μαχόμαστε μέχρι την τελευταία στιγμή. Και για όλα αυτά λοιπόν, τους ευχαριστούμε.

Συντάκτης: Μαρία Κουτσουρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου