Ο χωρισμός είναι ένα ισχυρό γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από συναισθηματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις σε μια προσωπική ζωή. Ειδικά σε περιπτώσεις ενός άσχημου χωρισμού, οι αντιδράσεις μπορούν να είναι ιδιαίτερα δυνατές και να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική κατάσταση του ατόμου. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν διεξαχθεί, μπορεί ένας εξαιρετικά επώδυνος χωρισμός να ξυπνήσει μια σειρά από συναισθηματικές στεναχώριες, καθώς κι αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη ψυχικών ασθενειών, που μπορεί να είναι σε ύφεση και να επανεμφανιστούν ή να ενισχυθούν.
Αν και τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για κάθε άτομο, ορισμένα από τα πιο κοινά, που σχετίζονται με τον χωρισμό είναι η κατάθλιψη, οι σκέψεις αγωνίας, η αγχώδης διαταραχή, η απομόνωση, η ανάγκη για κατανόηση κι υποστήριξη κι η απώλεια της αυτοπεποίθησης. Η κατάθλιψη αποτελεί μια συνήθη αντίδραση σε μια περίοδο χωρισμού. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται θλίψη, απογοήτευση κι αποθάρρυνση. Οι σκέψεις σχετικά με τον παλιό σύντροφο και τις κοινές θύμησες μπορούν να είναι συνεχείς κι αποκαρδιωτικές. Η κατάθλιψη καθιστά αδύνατο ένα άτομο να εστιάσει σε οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να οδηγήσει στην παραμέληση των καθημερινών καθηκόντων και δραστηριοτήτων, στη μείωση του ενδιαφέροντος για την ανάληψη δραστηριοτήτων που προηγουμένως του άρεσαν και στην αυξημένη δυσκολία για την επίτευξη ικανοποίησης κι απόλαυσης. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην απόπειρα αυτοχειρίας.
Εκτός από την κατάθλιψη, άλλη μια συναισθηματική αντίδραση είναι το άγχος. Όταν χωρίζουν, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι για το μέλλον ή να ανησυχούν για τις σχέσεις τους με άλλα άτομα στο μέλλον. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, να καθιστά το άτομο ερεθιστικό, νευρικό κι ακατάλληλο για καθημερινές εργασίες. Το στρες μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος και να δημιουργήσει αρτηριακή υπέρταση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα κ.λπ, να έχουν επιπλοκές ή επιδείνωση της υγείας.
Κλασικό σύμπτωμα του τέλους μιας σχέσης είναι η ανάγκη για κατανόηση και υποστήριξη. Οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται την ανάγκη να μιλήσουν με κάποιον, να έχουν κάποιον που να τους ακούει και να τους βοηθάει να ξεπεράσουν τον χωρισμό. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της θεραπείας και στη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Ωστόσο και πολύ συχνά, συνήθης αντίδραση από τους εξωτερικά στρεσογόνους παράγοντες είναι η εκ διαμέτρου αντίθετη απομόνωση. Οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται πλήρως απομονωμένοι από τους φίλους και την οικογένειά τους. Η απόσταση αυτή από όλους κι όλα μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και την κατάθλιψη, διότι αφαιρεί τη στήριξη και τη δυνατότητα να μιλήσεις με κάποιον.
Η απώλεια της αυτοπεποίθησης αποτελεί άλλη μια πιθανή συνέπεια του χωρισμού εφόσον τα συναίσθημα αρχίζουν να είναι ανεξέλεγκτα. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν απόρριψη και να αναρωτιούνται για την αξία τους ως άτομα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους, διασκορπίζοντας το ίδιο τους τον στόχο και τις επιθυμίες και κάνοντάς τους να αμφισβητούν την υπόστασή τους.
Τα προβλήματα αυτά, ακόμα κι αν υπήρχαν, μπορούν να επιδεινωθούν μιας και νιώθουν τη ζωή τους να καταρρέει. Ταυτόχρονα, μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με τον χωρισμό, όπως η απόσταση από τους άλλους, η αποχή από δραστηριότητες που προηγουμένως έδιναν ικανοποίηση και η αποκαρδιωτική ανάκληση των κοινών αναμνήσεων, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά οποιαδήποτε προσπάθεια που κάνει κανείς για να ξεπεράσει τον χωρισμό του.
Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένας άσχημος χωρισμός μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική κατάσταση του ατόμου και είναι σημαντικό να του παρέχουμε την σωστή υποστήριξη και τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να ανακάμψει. Ένας αποτελεσματικός τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε έναν οργανισμό με ψυχική ασθένεια να ανακάμψει, είναι μέσω μιας υγιεινής διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και λιπαρά ωμέγα-3, μπορεί να έχει αποτελεσματική επίδραση στη βελτίωση της διάθεσης και της φυσικής υγείας του ατόμου. Επιπλέον, το περπάτημα στη φύση και η συμμετοχή σε κάποιο άθλημα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της ψυχικής υγείας. Η άσκηση και οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, μπορούν να μειώσουν το άγχος και το στρες και την αύξηση της χαράς και της ηρεμίας.
Τέλος, σε περιπτώσεις που νιώθουμε ότι ο χωρισμός μας μάς υπερβαίνει, είναι σημαντική η υποστήριξη και οι συμβουλές από ειδικούς, όπως ψυχοθεραπευτής ή ψυχίατρος, προκειμένου να μας δώσουν εκείνοι τις σωστές κατευθύνσεις ώστε να ανακάμψει η ψυχολογία μας και να αποκτήσει ξανά ο οργανισμός μας τη δύναμη και την αυτονομία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά του. Κι ας μην ξεχνάμε, χωρισμός είναι, θα περάσει.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου