O διάσημος τραγουδιστής Robbie Williams, βρέθηκε στη σκηνή του Rock Wave Festival στη Μαλακάσα το Σάββατο 1 Ιουλίου, μετά από 8 χρόνια από την τελευταία του εμφάνιση σε ελληνική σκηνή και παρόλο που η συναυλία ήταν φαντασμαγορική, άλλο ήταν το highlight της βραδιάς που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δικαίως. 

Όπως φαίνεται ο Robbie ήταν πολύ διαχυτικός και ανοιχτός προς το κοινό εκείνη τη βραδιά και μοιράστηκε πολλές μικρές ιστορίες από τη ζωή του, έκανε αστεία και φαίνεται πως όλοι περνούσαν φίνα, μέχρι τη στιγμή που προσπάθησε να κάνει ένα ατυχές και απρεπές αστείο για τους Έλληνες. Αρχικά είπε πως οι θαυμαστές του τον πλησιάζουν για να αγγίξουν διάφορα μέρη του σώματός του κι έπειτα με αφορμή τη μπλούζα με πετράδια που φορούσε, είπε για τους Έλληνες και προηγούμενη συναυλία του: “Νone of them wanted to touch my a$$ or anything but they all wanted to steal the jewels off my vest. That’s Greece. You can keep your body Robbie, we will sell these tomorrow on eBay” που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κανείς τους δεν ήθελε να ακουμπήσει τον πισινό μου ή κάτι τέτοιο αλλά όλοι ήθελαν να κλέψουν τα κοσμήματα από την μπλούζα μου. Αυτή είναι η Ελλάδα. Μπορείς να κρατήσεις το σώμα σου Robbie, και εμείς θα πουλήσουμε αυτά αύριο στο eBay». 

Την επομένη της συναυλίας και λόγω όλο και αυξανόμενων αποδοκιμαστικών κριτικών εναντίων του, ο ίδιος ανέβασε ένα story στο Instagram που λίγο πολύ είπε πως είχε ένα υπέροχο show στην Ελλάδα με ανθρώπους ζεστούς και γενναιόδωρους και πως είναι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό. Ακόμα, έδειξε ένα κομπολόι στην κάμερα και ανέφερε πως αυτό του το είχαν κάνει δώρο στην Ελλάδα για να τον προστατεύει από το «κακό το μάτι», το οποίο προφανώς έκανε για να τονίσει ακόμα περισσότερο τη γενναιοδωρία των Ελλήνων. Φυσικά, δεν έκανε καμία άμεση νύξη για τα κακόγουστα και ρατσιστικά του σχόλια, αλλά ούτε και ζήτησε ευθέως συγγνώμη στο ελληνικό του κοινό αλλά και στο κοινό γενικά για μια τέτοια συμπεριφορά προς τους ανθρώπους που τον θαυμάζουν και τον ακολουθούν.

Κάτι όμως που αξίζει να σχολιαστεί είναι και η αντίδραση του κοινού τη στιγμή του επίμαχου σχολίου, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται οι παρευρισκόμενοι γέλασαν και προσπέρασαν το «αστείο» σαν να μη συνέβη τίποτα. Είναι κατανοητό να θαυμάζεις έναν άνθρωπο για το ταλέντο του, για τη μουσική του ή για ό,τι άλλο θέλει ο καθένας. Εδώ γυρνάμε όμως πάλι στο να μη θεωρούμε τους ανθρώπους που θαυμάζουμε ως αυθεντίες. Πρέπει η κριτική σκέψη να είναι παρούσα ανά πάσα στιγμή και να μη δεχόμαστε την άποψη ή τα αστεία ανθρώπων που βρίσκονται σε μια θέση εξουσίας ή που έχουν μεγάλη επιρροή στο κοινό, λόγω της μουσικής ή οποιουδήποτε άλλου ταλέντου τους. Η αναγνωρισιμότητα δεν έκανε κανέναν σοφό ή αλάνθαστο και ό,τι ακούγεται πρέπει να φιλτράρεται από το μυαλό, τις αξίες, την αξιοπρέπεια και τα πιστεύω μας. Για τον λόγο αυτό μια τέτοια απαθής αντίδραση σ’ ένα βαθιά ρατσιστικό σχόλιο, που θίγει τους ίδιους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί και πλήρωσαν ένα εισιτήριο για να δούνε τον εν λόγω κύριο, είναι αδικαιολόγητη.

Επίσης, αξίζει να τονιστεί πως αστεία που θίγουν την καταγωγή των ανθρώπων δεν είναι αστεία, δε θα έπρεπε να εκλαμβάνονται ως αστεία, δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως αστεία. Τυχαία δε γεννήθηκε ο Robbie Williams Έλληνας, τυχαία δε γεννήθηκαν κι οι Έλληνες στην Αγγλία. Ο τόπος προέλευσης ενός ανθρώπου δεν τον κάνει λιγότερο ή περισσότερο άνθρωπο, δεν αποτελεί κριτήριο διάκρισης και δεν του προσδίδει καλές ή κακές ιδιότητες. 

Ας γίνουμε λοιπόν όλοι λίγο περισσότερο άνθρωποι από όποιο μέρος και αν καταγόμαστε, ας μάθουμε να σεβόμαστε τους άλλους. Θα ήταν ωφέλιμο, κυρίως για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας αλλά και για να μην εκτεθούμε, να σκεφτόμαστε τ αντίκτυπο των λέξεων και των πράξεων μας, γιατί αργότερα μια συγγνώμη του κ@λου, με το συμπάθιο, δεν μπορεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

 

Πηγή Φωτογραφίας

Συντάκτης: Μαρία Κουτσουρά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου