Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου, όπως πάρκα και μέρη που περιβάλλονται από βλάστηση, δάση ή ορεινές περιοχές, είναι πιθανότερο να είναι βιολογικά νεότεροι ως και δύο χρόνια!

 

Δείγμα μελέτης:

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Advances την προηγούμενη Τετάρτη, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, στο Σικάγο, εξέτασαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το 1986 έως το 2006 σχετικά με 924 συμμετέχοντες που ζούσαν στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, στο Σικάγο και στη Μινεάπολη.

 

Συγκέντρωση δεδομένων:

Η ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες καταγράφοντας τη ζωή τους για πάνω από δύο δεκαετίες και σημείωσε την παρουσία σημαντικών πάρκων και βλάστησης κοντά στις κατοικίες τους, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες. Επιπλέον, ανέλυσαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του 15ου και του 20ού έτους της μελέτης για να υπολογίσουν τη βιολογική τους ηλικία. Μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση και οι συνήθειες καπνίσματος, επίσης λήφθηκαν υπόψη κατά την ανάλυση των ευρημάτων.

 

Τα αποτελέσματα:

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που περιβάλλονταν από περίπου 30% βλάστηση σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων ήταν κατά μέσο όρο 2,5 χρόνια βιολογικά νεότεροι από εκείνους που ζούσαν κοντά σε περίπου 20% ή λιγότερο πράσινο. «Το να ζεις κοντά σε περισσότερο πράσινο μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι νεότερος από την πραγματική σου ηλικία» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Kyeezu Kim. «Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τον αστικό σχεδιασμό όσον αφορά την επέκταση των πράσινων υποδομών για την προώθηση της δημόσιας υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων σε αυτή.»

 

Πιο συγκεκριμένα, άλλα ευρήματα της μελέτης ήταν:

 

Η ανισότητα λόγω φυλής:

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ανισότητα στα οφέλη της διαβίωσης κοντά σε χώρους πρασίνου με βάση τη φυλή, σημειώνοντας ότι ορισμένοι μαύροι συμμετέχοντες με το ίδιο περιβάλλον με τους λευκούς συμμετέχοντες της μελέτης ήταν βιολογικά νεότεροι μόνο κατά ένα έτος, ενώ οι λευκοί συμμετέχοντες βρέθηκαν βιολογικά νεότεροι κατά τρία έτη. Η Kim εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση της ανισότητας, όπως “το άγχος, οι ιδιότητες του περιβάλλοντος χώρου πρασίνου και άλλη κοινωνική υποστήριξη”.

 

Άλλες ανισότητες:

Εκτός από τη φυλή, η μελέτη σημείωσε ότι οι γυναίκες συμμετέχουσες ήταν πιο πιθανό να είναι βιολογικά νεότερες από τους άνδρες συμμετέχοντες. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στον “παραδοσιακό κοινωνικό ρόλο ως φροντιστή” που “μειώνει τη χρήση του πρασίνου γύρω από τις κατοικίες”. Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση του πρασίνου διαφέρει ανάλογα και με το φύλο, όπως επίσης και την οικονομική κατάσταση εκείνων που συμμετείχαν στη μελέτη. Άτομα με αυξημένο ετήσιο εισόδημα έδειξαν πως είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τους χώρους πρασίνου για την ψυχαγωγία τους, καθώς και την άθλησή τους.

Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε να προτείνουμε να πιάσετε κανένα δεντράκι από κοντά και να γεμίσετε τα μπαλκόνια σας όμορφα και δροσερά φυτά. Πέραν του ότι μειώνουν τη μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, μπορούν να σας γλιτώσουν, το λιγότερο, δυο χρονάκια ζωής. Δεν το λες και λίγο!