Σε άλλα νέα, ο φίλος μας ο Mark Zuckerberg που το ποπουδίνι του δεν το βάζει κάτω, δήλωσε ότι η πρόσφατα εγκαινιασμένη εφαρμογή Threads που λάνσαρε μόλις χθες -κι είναι κάτι σαν προέκταση του instagram, κάτι σαν ξεχωριστή εφαρμογή και ζαμπόν και τυρί με δυο λόγια- στοχεύει να ξεπεράσει ως εργαλείο το Twitter!

Οι ειδικοί λένε ότι το Threads φτιάχτηκε για να “κλέψει” τους χρήστες του Twitter που είναι δυσαρεστημένοι με τις πρόσφατες αλλαγές στην πλατφόρμα, οπότε και πάνω σ’ αυτό πάτησε ολόκληρο το πρότζεκτ. Το Threads -το οποίο σύντομα έρχεται και στην Ευρώπη- επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν μέχρι 500 χαρακτήρες/ ποστ κι έχει πολλά χαρακτηριστικά παρόμοια με το Twitter. Η εφαρμογή, μάλιστα, ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια εγγραφές τις πρώτες επτά ώρες, δήλωσε με καμάρι ο Ζούκε. Το να είναι φιλική στον χρήστη ως πλατφόρμα, είπε, θα είναι τελικά το κλειδί για την επιτυχία της.

Επειδή όμως το σωστό το μπιφ θέλει δύο τέρατα των επιχειρήσεων να βγάζουν τα μαχαίρια τους, ο Elon Musk απάντησε: “Είναι απείρως προτιμότερο να δέχεσαι επίθεση από αγνώστους στο Twitter, παρά να ενδίδεις στην ψεύτικη ευτυχία του κρυφτού στο Instagram”. Εμείς πάλι λέμε να διαλέξουμε την κουρτίνα 3.

Όταν ρωτήθηκε αν η εφαρμογή θα είναι “μεγαλύτερη από το Twitter”, ο κ. Ζούκερμπεργκ είπε: “Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά πιστεύω ότι μιλάμε για μια εφαρμογή δημόσιων συζητήσεων με 1 δισεκατομμύριο και πλέον ανθρώπους που μπορούν να τη χρησιμοποιούν. Το Twitter είχε την ευκαιρία να το κάνει αυτό, αλλά δεν το έχει καταφέρει. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταφέρουμε εμείς.” Σκληρός αλλά δίκαιος. Βρήκε την τρύπα και την αξιοποίησε. Ο ανταγωνιστής του, κάνει λόγο για τεράστιο όγκο των δεδομένων που ενδέχεται να χρησιμοποιεί η εφαρμογή, που μπορεί να περιλαμβάνουν δεδομένα υγείας, οικονομικά δεδομένα και δεδομένα περιήγησης που συνδέονται με την ταυτότητα των χρηστών, σύμφωνα με το App Store της Apple.

Η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, χαρακτήρισε τη νέα εφαρμογή ως “initial version”, αρχική έκδοση, με σχεδιαζόμενα επιπλέον χαρακτηριστικά που θα κάνουν την εμφάνισή τους εν καιρώ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αλληλεπίδρασης με ανθρώπους σε άλλες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Mastodon. “Το όραμά μας με το Threads είναι να πάρουμε αυτό που κάνει καλύτερα το Instagram και να το επεκτείνουμε, πέρα από τη φωτογραφία και στο κείμενο πια”, δήλωσε η εταιρεία πριν από την κυκλοφορία του.

Παρά το γεγονός ότι το Threads είναι μια αυτόνομη εφαρμογή, οι χρήστες συνδέονται χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό στο Instagram. Το όνομα χρήστη τους στο Instagram μεταφέρεται, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόσουν το προφίλ τους ειδικά για το Threads. Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να επιλέξουν να ακολουθούν τους ίδιους λογαριασμούς που ακολουθούν ήδη στο Instagram, όμως μπορούν, αν θέλουν, να έχουν ιδιωτικό λογαριασμό στο Instagram, αλλά δημόσιο στο Threads.

Αν και στην αγορά υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για το Twitter, όπως το Bluesky και το Mastodon, δεν τα πιάσανε τα λεφτά τους, επομένως, το Threads έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα επειδή συνδέεται με το Instagram που είναι ήδη γνωστό κι εδώ που τα λέμε, όλοι τον έχουμε τον λογαριασμούλη μας.

Πώς λειτουργεί το Threads πρακτικά;

 

How Threads will look at its launch

 

Στο Threads, οι αναρτήσεις μπορούν να κοινοποιηθούν στο Instagram κι αντίστροφα και μπορούν να περιλαμβάνουν συνδέσμους, φωτογραφίες και βίντεο διάρκειας έως και πέντε λεπτών· ωστόσο, ορισμένοι πρώτοι χρήστες την Τετάρτη ανέφεραν προβλήματα κατά τη μεταφόρτωση εικόνων, γιατί αν δε σπάσει ο διάολος το ποδάρι του λανσάρισμα σωστό δε γίνεται.

Οι χρήστες βλέπουν μια ροή αναρτήσεων, τις οποίες η Meta ονομάζει “νήματα”, από άτομα που ακολουθούν, καθώς και προτεινόμενο περιεχόμενο. Είναι σε θέση να ελέγχουν ποιος μπορεί να τους “αναφέρει” και να φιλτράρουν τις απαντήσεις σε αναρτήσεις που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις. Το unfollow, το μπλοκάρισμα, ο περιορισμός ή η αναφορά άλλων προφίλ είναι επίσης ανοιχτά ως επιλογές, κι όλοι οι λογαριασμοί που μπλοκάρουν οι χρήστες στο Instagram μπλοκάρονται αυτόματα και στο Threads. Αυτό για να μη σε απασχολούν οι πρώην σου.

Είναι λοιπόν το Threads το app που θα εξαφανίσει το Twitter; Μένει να το δούμε.

 

Πηγή πληροφοριών BBC