Σε οποιαδήποτε σχέση που έχουμε στη ζωή μας, η υποστήριξη είναι αρκετά σημαντική. Στον έρωτα τώρα, είναι σαν βαλβίδα στην καρδιά. Αν δεν υπάρχει ή πάει λάθος, δεν μπορείς να επιβιώσεις. Είναι ζωτικής σημασίας να υποστηρίζεις τα όνειρα, τους στόχους και τις φιλοδοξίες του συντρόφου σου. Να είσαι δίπλα του στα εύκολα και στα δύσκολα και να μπορείς να παρέχεις τη βοήθειά σου αβίαστα, εύκολα, χωρίς αυτό να σε πνίγει ή να σε βαραίνει. Να αποτελείς κι εσύ όσο κι αυτός έναν καλό ακροατή όποτε χρειάζεται. Να είστε μαζί κι όχι απέναντι.
Έχοντας στη ζωή σου ένα μη υποστηρικτικό ταίρι, το νιώθεις περισσότερο κι από τούβλο στο κεφάλι. Και σίγουρα πονάει περισσότερο αν υπάρχει αντιδιαστολή με το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειχνε πριν- αν και σε αυτές τις περιπτώσεις η μη υποστήριξη πρόκειται για το σύμπτωμα κι όχι για το κυρίως πρόβλημα και θέλει άλλου τύπου διερεύνηση. Εκεί λοιπόν πρέπει να δράσεις κάπως διαφορετικά και σίγουρα θα πρέπει να δηλώσεις πως υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο.
Ως μοτίβο συμπεριφοράς, ένας μη υποστηρικτικός σύντροφος θα αποφεύγει ή θα απορρίπτει συζητήσεις οι οποίες σας αφορούν προσωπικά αλλά και συζητήσεις που αφορούν τη σχέση. Οι κλήσεις και τα μηνύματα θα παραμένουν αναπάντητα σε μια ανάγκη ή σε κάτι επείγον, κι η από κοντά επικοινωνία θα μένει στα βασικά. Επίσης, ένας μη υποστηρικτικός σύντροφος δε θα γιορτάσει μαζί σου την επιτυχία σου, μικρή ή μεγάλη. Ίσα ίσα θα προσπαθήσει να την υπονομεύσει ή δε θα δώσει καθόλου σημασία.
Κάθε προσπάθειά σου να πάρεις απαντήσεις για την απόρριψη που δέχεσαι, θα είναι για ένα μη υποστηρικτικό ταίρι αβάσιμες υπερβολές. Το να μειώνει τον τρόπο που αισθάνεσαι, μπορεί άνετα να το κάνει επάγγελμα, με σκοπό -ίσως κι όχι συνειδητό- να σε κάνει να πάψεις να εκφράζεσαι. Άρα χάνεται κάποια στιγμή παρατηρείς πως χάνεται εντελώς κι η επικοινωνία ανάμεσά σας.
Κι αν αναρωτιέσαι πώς μοιάζει η υποστήριξη ενός συντρόφου, τότε η απάντηση είναι στο πόσο ενεργά ασχολείται με τη ζωή σου. Τα μικρά πράγματα πάντα κάνουν τη διαφορά. Επίσης, άνθρωποι είμαστε και θα έχουμε και τι αναποδιές μας. Ένας υποστηρικτικός σύντροφος θα βγει μπροστά για να σε βοηθήσει να μη μείνεις σε αυτές· μάντεψε τι θα κάνει ένας μη υποστηρικτικός. Και τέλος, φαίνεται κι από τις ίδιες τις συζητήσεις, στο τρόπο που ακούει όταν μιλάς, στο αν θυμάται τι είπες, αν ενδιαφέρεται να αναλύσετε αυτό που σε απασχολεί ή αν θέλει κι από σένα να κάνεις το ίδιο.
Φυσικά, μόλις εντοπίσεις αυτά τα σημάδια, είσαι μπροστά σε μια σημαντική απόφαση: Μένεις και το δουλεύετε ή φεύγεις; Γι’ αρχή πρέπει να βρεις τη ρίζα της συμπεριφοράς. Να καταλάβεις αν είναι αντίδραση σε κάτι, ή αν έτσι απλώς ξέρει να συμπεριφέρεται. Επίσης, καλό είναι να ακούσεις και τη δική του οπτική επί του θέματος. Μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν νιώθεις αδικημένος, ωστόσο είναι ένα βήμα το οποίο πρέπει να γίνει για να καταλάβεις την ουσία της απόρριψης που δέχεσαι. Σε αυτή σας την κουβέντα μπορείς να εντάξεις και τις δικές σου ανησυχίες, οι οποίες μπορεί να είναι ίδιες με του συντρόφου σου και απλώς να μην καθίσατε ποτέ να τα πείτε σαν ζευγάρι χωρίς σηκωμένες άμυνες. Και φυσικά, για να διαχειριστείς τον μη υποστηρικτικό σύντροφό σου, είναι σημαντικό ν’ αναρωτηθείς αν έχεις όντως ανάγκη την υποστήριξή του. Αν δηλαδή είναι σημαντική στο θέμα που σε απασχολεί ή αν υπάρχει ένα πείσμα για να λάβεις επιβεβαίωση από την πλευρά σου.
Σίγουρα η συνύπαρξη με μη υποστηρικτικό σύντροφο δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε μια σχέση, ή το πιο ξεκούραστο ψυχολογικά, ωστόσο δεν είναι πάντα η ταφόπλακα της σχέσης. Εσύ ξέρεις αν σε πληγώνει και πόσο, τι χρειάζεσαι, τι σου δίνει, τι μπορεί και θέλει και τι δε θέλει και δεν μπορεί. Ό,τι κι αν αποφασίσεις, να θυμάσαι πως στο τέλος της ημέρας, αν η απάντησή σου στο “είσαι καλά στη σχέση σου;” είναι όχι, είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να ψάξεις μια άλλη.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου