Υπάρχουν όντως, και δεν ξέρετε πόσο τους ζηλεύω, άνθρωποι που δε θα έμπαιναν ποτέ στον πειρασμό του «Να στείλω ή όχι;». Αυτοσυγκράτηση, αυτοέλεγχος, όπως, και να το λένε, θα θέλαμε πολύ να μας δώσουν τα φώτα τους, αφού είμαστε κι εμείς που παλεύουμε κυριολεκτικά για ώρες με την ερώτηση αυτή να μονοπωλεί το μυαλό μας! Εμείς οι «δεν ξέρω τι να κάνω, να στείλω, να μη στείλω». Κι ενώ θυμώνουμε με τον εαυτό μας, καθώς ξέρει ήδη την απάντηση, προσπαθούμε να τον πείσουμε για το αντίθετο. «Ένα μήνυμα είναι μωρέ, πόσο λάθος μπορεί να πάει;», λέμε, και την επόμενη μέρα κλαίμε, αφού η συγκεκριμένη κατάσταση τις περισσότερες φορές δεν οδηγεί σε κάτι καλό- τουλάχιστον όχι αρκετά καλό.
Αν κι εσύ σήμερα παλεύεις με τον εαυτό σου να μη στείλεις, δοκίμασε τα εξής:
Πες σε κάποιον να σου κρύψει το κινητό
Δεν ωφελεί ούτε εσένα, αλλά ούτε και κανέναν να στέκεις μπάστακας πάνω από το κινητό σου και να περιμένεις για ένα μήνυμα, που μπορεί στο κάτω-κάτω, να μην έρθει και ποτέ. Άφησέ το λοιπόν στην άκρη και πες σε κάποιο φίλο ή γείτονα να στο προσέχει για ένα διωράκι, στο οποίο εσύ θα κάνεις κάτι για τον εαυτό σου. Βγες μια βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο, άκουσε λίγη μουσική. Στην προκειμένη περίπτωση το να ξεγελάσεις το μυαλό σου και τα χέρια σου με κάτι άλλο είναι το σοφότερο.
Κάνε δύσκολο κάθε τρόπο επικοινωνίας
Αριθμοί τηλεφώνων, facebook, Instagram, twitter, πρέπει αν φύγουν ως δίοδοι επικοινωνίας κι απλώς δε σου χρειάζονται! Ο καλύτερος τρόπος να αντισταθείς και να μην πατήσεις το «send», είναι να μην υπάρχει τρόπος επικοινωνίας. Κάτι σαν το «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Με αυτό τον τρόπο ίσως να μην μπεις καν στον πειρασμό, όμως ακόμα κι αν μπεις θα σου είναι πιο δύσκολο να το υλοποιήσεις κι αυτό θα σου δώσει χρόνο να διαπραγματευτείς μέσα σου πόσο ισχυρό είναι το κίνητρό σου.
Στέλνοντας θα κρέμεσαι ξανά πάνω από το κινητό
Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να μη λάβεις καν απάντηση, κι ένα μέσο ενδεχόμενο να τη λάβεις 4-5 ώρες μετά. Άρα θα στείλεις, για να είσαι και πάλι κρεμασμένος από το κινητό 3 λεπτά μετά. Γιατί να στείλεις εξ αρχής; Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γεμίσεις ερωτήματα κι άγχος. «Γιατί δε στέλνει; Δε θέλει να μου μιλήσει; Με βαριέται;» κι άλλες πολλές ερωτήσεις θα κόβουν βόλτα στο μυαλό σου. Αλήθεια, αντέχεις τέτοια ταλαιπωρία;
Αν στείλεις χάνεις το διαπραγματευτικό σου χαρτί
Πέφτοντας στην παγίδα να στείλεις, υποκύπτεις ουσιαστικά σε μια αόρατη μάχη διεκδίκησης, χάνοντας το προβάδισμα, την πυγμή σου, αλλά και την ευκαιρία να τεστάρεις τα νερά. Κυρίως αν το μήνυμα έχει ως παραλήπτη κάποιο παλιό δεσμό, κάθε send μετράει διπλά κι ό,τι κι αν έχει προηγηθεί δε θα έχει πια σημασία. Έχεις χάσει αυτόματα ό,τι έχει κτίσει τόσο καιρό.
Σκέψου σοβαρά αν πας να κάνεις ανάνηψη σε κάτι που έχει πεθάνει
Δεν το αξίζεις και δεν πρέπει να δώσεις την εντύπωση πως εξαρτάσαι από μια απάντηση ή έναν άνθρωπο. Ούτε θα σε σώσει αυτό αν η σχέση πηγαίνει κατά διαόλου ή έχει ήδη τελειώσει. Ομοίως δε σε σώζει αν ξέρεις πως θα σου απαντήσουν τυπικά, ή διεκπεραιωτικά. Μην κολλάς λοιπόν, σε καταστάσεις που δε έχεις να κερδίσεις τίποτα από αυτές. Πόσω μάλλον έχεις να χάσεις, τον χρόνο σου και την αξιοπρέπειά σου.
Βάλε εσένα ως προτεραιότητα
Σκέψου, οριοθέτησε και κατάγραψε τι θέλεις εσύ αλλά και τι νομίζεις πως θα θέλεις έπειτα. Αν πραγματικά έχεις ανάγκη να επικοινωνήσεις με το άτομο αυτό. Τι θέλεις να επικοινωνήσεις και γιατί. Αν θα σε γεμίσει θετικά συναισθήματα, αν θα σε ελευθερώσει η κίνηση αυτή, ή θα σε κρατήσει όμηρο του κινητού σου. Προστάτεψε εσένα και βάλε τα δικά σου θέλω μπροστά από κάθε άλλου. Ο υγιής εγωισμός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναγκαίος.
Στείλ’ το, γιατί μας ζάλισες!
Παρ’ όλα αυτά, αν και μετά από όλα τα παραπάνω επιχειρήματα εσύ επιμένεις να στείλεις το εν λόγω μήνυμα, τι να πω; Αρχικά θα σε συγχαρώ για την επιμονή σου και κατά δεύτερον θα σου προτείνω και κάτι που θα περιλαμβάνει send. Γράψε, λοιπόν, το μήνυμα, τελειοποίησέ το και στείλ’ το σε φίλη, φίλο, αδελφή ή αδελφό, σε οποιοδήποτε άλλο άτομο, εκτός από εκείνο για το οποίο φτιάχτηκε εξ αρχής. Εσύ θα ηρεμήσεις που το μήνυμά σου θα έχει παραλήπτη, ωστόσο παραμένεις ασφαλής, στέλνοντάς το σε άτομο που δε θα σχολιάσει ποτέ ό,τι κι αν έχει διαβάσει.
Είναι λογικό, ο πειρασμός να στείλεις εκείνο το μήνυμα να είναι μεγάλος. Σκέψου όμως, αν αξίζει να «συρρικνωθείς» μέσα σε μια οθόνη κινητού περιμένοντας για λίγη σημασία. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου, λοιπόν και μην το στείλεις! Και πού ξέρεις, ίσως βγει και σε καλό!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου