Ο καύσωνας του φετινού καλοκαιριού ξεκινά σύντομα κι η αντίστροφη μέτρηση για να κάνει την εμφάνισή του στη χώρα το σφοδρό κύμα του πολυήμερου καύσωνα με το όνομα Κλέων έχει ήδη ξεκινήσει, με τους ειδικούς να κρούουν «καμπανάκι» για την προστασία των πολιτών και να υπάρχουν και προτάσεις, ακόμα και για απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις μεσημεριανές ώρες, μιλώντας για τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχει δει η χώρα μας τα τελευταία έτη, αγγίζοντας τους 45 βαθμούς.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, στην Αθήνα η θερμοκρασία την Τετάρτη θα είναι στους 38 βαθμούς Κελσίου, την Πέμπτη θα φτάσει τους 40 βαθμούς, την Παρασκευή τους 43 και το Σάββατο τους 44 βαθμούς, ενώ την Κυριακή πέφτει στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο θα φτάσει τους 41 βαθμούς και το Σάββατο τους 40 βαθμούς. Στην Πάτρα το Σάββατο θα φτάσει τους 40 και την Κυριακή τους 42 βαθμούς.

Στη Λάρισα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς την Τετάρτη, 43 βαθμούς την Πέμπτη ενώ Παρασκευή και Σάββατο θα φτάσει τους 45 βαθμούς!

Στο Ναύπλιο, Παρασκευή και Κυριακή θα φτάσει τους 42 βαθμούς και το Σάββατο τους 43 ενώ στο Ηράκλειο την Κυριακή η θερμοκρασία θα ακουμπήσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Εφόσον εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 45 βαθμούς, η προφύλαξη κρίνεται πλέον απαραίτητη. Εμείς συγκεντρώσαμε 20 συμβουλές για την αντιμετώπιση και την προστασία κατά του καύσωνα:

 

1) Χλιαρά ντους, πολλά και συχνά, θα βοηθήσουν να δροσιστούμε και ν’ ανακουφιστούμε από τη δυσφορία της ζέστης. Αποφεύγεται το κρύο νερό διότι οι μεταπτώσεις στη θερμοκρασία του σώματος θα δημιουργήσουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

 

2) Ενυδάτωση με άφθονο νερό, χυμούς φρούτων και λαχανικών προτείνεται σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, καθώς η ενυδάτωση βοηθάει τον οργανισμό να διατηρήσει τη φυσιολογική του λειτουργία.

 

3) Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καφεΐνης, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

 

4) Ντυθείτε ελαφρά, επιλέγοντας ανοιχτόχρωμα ρούχα με λεπτά υφάσματα, όπως το λινό και φυσικά, φορέστε καπέλο.

 

5) Αποφύγετε τους χώρους με συνωστισμό και την υπερβολική ηλικιακή έκθεση και προτιμήστε σκιερά και δροσερά μέρη.

 

6) Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή αν κρίνεται αναγκαίο αυτό, μετακινηθείτε απόγευμα που θα έχει περισσότερη δροσιά.

 

7) Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα, περιορίζοντας τα λιπαρά έτσι ώστε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καταναλώσει λιγότερη ενέργεια κατά την πέψη.

 

8) Σε περίπτωση που δε διαθέτετε κλιματισμό, τοποθετείστε συχνές δροσερές κομπρέσες στο κεφάλι, αυχένα, στήθος και λαιμό για να ρίξετε τη θερμοκρασία σας.

 

9) Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό κ.λπ.), συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για ειδικές οδηγίες.

 

10) Διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό, με κλειστές κουρτίνες κατά τις μεσημεριανές ώρες, για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σταθερή.

 

11) Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με πολύ υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία καθώς και τη σωματική άσκηση τις ημέρες του καύσωνα.

 

12) Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες έκθεσης. Απαγορευτική θεωρείται και η ηλιοθεραπεία λόγο κινδύνου θερμοπληξίας.

 

13) Ενημερωθείτε από την προστασία του πολίτη κι από τον gov.gr για οδηγίες προστασίας.

 

14) Φροντίστε τα κατοικίδιά σας να έχουν δροσερό νερό και τροφή, αποφύγετε τη βόλτα του σκύλου σας καθώς οι πατούσες τους κινδυνεύουν από εγκαύματα κι αφήστε λίγο νεράκι στην είσοδο της πολυκατοικίας για τα αδέσποτα.

 

15) Φροντίστε τους ηλικιωμένους και τα βρέφη και κρατήστε συχνή επικοινωνία σε περίπτωση ανάγκης.

 

16) Κλείνετε τα εξωτερικά παράθυρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας κι αφήνετέ τα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

17) Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού σας.

 

18) Ιδιαίτερη προσοχή στις ηλεκτρικές συσκευές, διότι υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης.

 

19) Σε περίπτωση έντονης αδιαθεσίας συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

 

20) Χρησιμοποιείστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, αν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε, ενώ φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας νερό.

Συντάκτης: Σταυρίνα Τσατσανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου