«Κι έσβηνε το τσιγάρο στο υγρό πάνω χώμα

σε ένα υπόστεγο κάτσαμε και γίναμε λιώμα

το παλιό μου παλτό το χαρίζω σε σένα

να προσέχεις μικρή μου γιατί μοιάζεις σε μένα.»

 

Στίχοι που καψουρευτήκαμε από τα εφηβικά μας χρόνια και μεγαλώσαμε μαζί τους, αφού δεν υπάρχει κανένας μας που να μη θυμάται την ερμηνεία του Χρήστου Δάντη, η οποία όσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένει ανατριχιαστική. Μπορεί, λοιπόν, να απογείωσε το κομμάτι ο Δάντης με την αισθαντικότητα της φωνής του, όμως πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στη στιχουργό του τραγουδιού. Γιατί χωρίς τους συνθέτες και τους στιχουργούς, δε θα μιλούσαμε για μουσική. Κι αυτού του κομματιού η δημιουργός δεν είναι άλλη από τη Σάννυ Μπαλτζή.

Ποια είναι όμως η Σάννυ; Πολλοί τη χαρακτηρίζουν «ρεμπέτισσα του rock» ή «αιρετική» για τη στάση που κρατάει απέναντι στα μουσικά δρώμενα της χώρας. Ας τη γνωρίσουμε λίγο περισσότερο, αφού μας έχει χαρίσει αρκετές στιγμές της μέσα από τους στίχους που γράφει και τη μουσική της.

Γεννημένη στην Καβάλα, σε ηλικία 15 χρονών κατεβαίνει στην Αθήνα και αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Από μικρή ηλικία την είχε συνεπάρει η σκηνοθεσία, όμως αφορμή ν’ αλλάξει πορεία η ζωή της ήταν το συγκρότημα “Crisis”. Όταν τους άκουσε να παίζουν τραγούδια των Doors, αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο μαζί της. Ξεκίνησε να δημιουργεί δικές της μπάντες, όπως τους Santa Fila, παίζοντας κυρίως διασκευές και δικά της τραγούδια, που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στην ελληνική ροκ μουσική σκηνή τη δεκαετία του 1990. Έχει δουλέψει ως Dj στα μεγαλύτερα ροκ κλαμπ της Αθήνας και έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της μουσικής, όπως είναι ο Alan Mcgee και ο Dirk Polak.

Παράλληλα, έχει δουλέψει ως ραδιοφωνική παραγωγός για αρκετές σεζόν, με την εκπομπή της να ονομάζεται «Το μισό το παραμύθι». Λογοπαίγνιο αρκετά έξυπνο και «πιασάρικο» για την εποχή. Μας έφερε σε επαφή με τραγούδια έντεχνα και ροκ, με επιλογές που δε γνωρίζαμε. Κορυφαία στιγμή της καριέρας της στη δισκογραφία ήταν το γνωστό άσμα «Η Ανεμώνα του Σικάγου», που ερμήνευσε ο Λάκης με τα ψηλά Ρεβέρ, ακολούθησε το «Παλιό μου παλτό» και το «Έλα» της Ζουγανέλη. Η μουσική για τη Σάννυ δεν είναι απλώς ένα μέσο για να γίνει διάσημη και να αποκτήσει πλούτη ή φήμη. Αλλά αποτελεί ένα μέσο για να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Είναι πάνω από όλα μια καλλιτέχνης που την ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Μετράμε τέσσερις προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό της και αναμένουμε με ανυπομονησία πότε θα βγει ο επόμενος.

Μια μεγάλη στιγμή της καριέρας της ήταν και η συνεργασία της με την Αρλέτα. Έγραψαν μαζί το «Μάγισσες με τις ομπρέλες». Η Σάννυ θεωρούσε τη μεγάλη ερμηνεύτρια «καλή της νεράιδα», όπως στα παραμύθια. Εννοείται πως τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία, καθώς η ίδια η Αρλέτα είχε πει για τη Σάννυ ότι ήταν η μεγαλύτερη ποιήτρια της γενιάς της. Πολλά από τα ρούχα της τα χάρισε στην «προστατευόμενη» της, η οποία τα έχει φυλάξει και τα φοράει σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Στο αφιέρωμα που θα γινόταν προς τιμήν της στο Ηρώδειο, θα φορούσε τη φούστα της που έβαζε σε συναυλίες της εποχής της. Ο θάνατός της είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή της, καθώς δεν είναι εύκολο να χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο και να τον αποχαιρετάς. Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς η ίδια η στιχουργός γνωρίζει πολύ καλά αλλά προσπαθεί να γίνεται μέσα απ’ αυτό πιο δυνατή και δημιουργική. Στήριγμά της πλέον είναι η κόρη της, από τον γάμο της με τον Νίκο Τριανταφυλλίδη, αφού η μία συμπαραστέκεται στην άλλη σαν βράχος.

Η Σάννυ είναι μια δυναμική γυναίκα, η οποία έχει βιώσει πολλά από μικρή ηλικία, τα οποία και πυροδότησαν αυτό που είναι σήμερα. Πολλοί την κατηγόρησαν από νωρίς για την εμφάνισή της, καθώς ήταν αδιανόητο τότε μια γυναίκα να έχει τατουάζ. Ποιος είπε όμως ότι το να έχει κανείς, και δη γυναίκα, σημεία εμφανή με τατουάζ είναι μεμπτό; Αυτό είναι προσωπική επιλογή του καθενός και δεν μπορούμε να κρίνουμε κανέναν. Η Σάννυ έκανε τη διαφορά και δεν την απασχόλησε ιδιαίτερα. Έτσι είναι σε όλη τη ζωή της πλέον και δεν την απασχολεί τι λέει ο κόσμος. Γράφει ό,τι νιώθει και εμφανίζεται όποτε θέλει εκείνη και έχει να μας πει κάτι. Για εκείνη η μουσική είναι η ζωή της, το χόμπι της και δεν το βλέπει ως ένα επικερδές επάγγελμα. Έτσι θα έπρεπε να είναι όλοι οι συνάδελφοί της. Ας πάρουμε, λοιπόν, παράδειγμα από τη Σάννυ!

 

Πηγή Φωτογραφίας

Συντάκτης: Γεωργία Καλδή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.