Φως ελπίδας άναψε με την είδηση ότι 3 Έλληνες φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ δημιούργησαν συσκευή που στοχεύει στη μείωση έως και εξάλειψη του συμπτώματος του τρόμου, κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια αγνώστου αιτίας εκφυλιστική διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας, ενώ η εμφάνιση της σε νεαρότερες ηλικίες είναι σπάνια και έχει συνήθως γενετικό υπόβαθρο. Η ασθένεια αυτή έχει κύρια συμπτώματα τον μυϊκό τρόμο, την ακαμψία και τη βραδυκινησία που οδηγούν σε σημαντικά κινητικά και λειτουργικά προβλήματα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία που να απαλλάσσει από τη νόσο, αλλά υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην ελάττωση της έντασης των συμπτωμάτων και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας.

Οι 23χρονοι φοιτητές, Θωμάς Μπίκιας, Ρόνι Λέσι και Αγγελική Παπαθανασίου, δημιούργησαν μια start-up επιχείρηση, με αφορμή τη νόσο του Πάρκινσον και έφτιαξαν τη συσκευή “Tremor Free-me”. Έναυσμα για την κατασκευή της -όπως μας λέει ο Θωμάς- ήταν ο παππούς του, οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε στην καθημερινότητά του λόγω της ασθένειας, αλλά και οι ψυχολογικές συνέπειές τους. Έτσι, λοιπόν, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν σε συνεργασία με το εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ και με τη σύμφωνη γνώμη του καθηγητή τους, κ. Χατζηλεοντιάδη, προχώρησαν στην υλοποίηση της ιδέας.

Τα φάρμακα που στοχεύουν στην ελάττωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον έχουν υψηλό κόστος και σημαντικές παρενέργειες. Η συσκευή υπόσχεται εύκολη, γρήγορη και απλή χρήση. Το “Tremor Free-me” θα φοριέται στο χέρι σαν ρολόι από άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον ή από άλλη νόσο που συνοδεύεται από τρόμο των άκρων και η συσκευή θα είναι ικανή να αντιλαμβάνεται την ακούσια κίνηση οποιουδήποτε μυ και να ενεργοποιεί την αντίθετη ενέργεια, ένα είδος αντικίνησης που θα σταθεροποιεί το άκρο.

Οι 3 φοιτητές δεν περιορίστηκαν μόνο στην κατασκευή της εν λόγω συσκευής αλλά δημιούργησαν και αντίστοιχη εφαρμογή που θα συνδέεται με αυτή. Η εφαρμογή μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τη συσκευή στις ανάγκες του ασθενή για ακόμα πιο αποτελεσματική μείωση του τρόμου, παρέχοντας εξατομικευμένη και υψηλής ποιότητας φροντίδα. Προς το παρόν η συσκευή βρίσκεται ακόμα σε στάδιο εργαστηριακού πρωτοτύπου και δεν έχει ολοκληρωθεί το τελικό προϊόν. Δοκιμές σε ασθενείς σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα και έδωσαν κίνητρο στους φοιτητές και την ομάδα τους να συνεχίσουν να εργάζονται για να φέρουν τη συσκευή στην αγορά όσο πιο σύντομα γίνεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εγχείρημα έδωσε στους 3 φοιτητές την πρώτη θέση στον διαγωνισμό καινοτομίας “Cosmote Hackathon 2018” και αποτέλεσε αφορμή να επιλεγούν από το “OK!Thess”, πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που προσφέρει εκπαίδευση και καθοδήγηση. Τα νέα αυτά εκτός από το ότι μας γεμίζουν υπερηφάνεια είναι και η απόδειξη του υψηλού μορφωτικού και γνωστικού επιπέδου των πανεπιστημίων της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που Έλληνες φοιτητές παρουσιάζουν καινοτόμες ιδέες στον χώρο της ιατρικής και άλλων επιστημών και διεκδικούν πρωτεία σε διαγωνισμούς ευρηματικότητας και εφευρετικότητας.

Όπως αναφέρουν οι 3 φοιτητές, οι δυσκολίες και οι ελλείψεις είναι πολλές, ξεκινώντας από την έλλειψη οικονομικής στήριξης και καταλήγοντας στις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτό όμως δεν είναι ικανό να λειτουργήσει ως τροχοπέδη όταν υπάρχει αφοσίωση, αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που κάνεις. Η νέα γενιά και οι Έλληνες επιστήμονες αποδεικνύουν πως τα στοιχεία αυτά ρέουν άφθονα μαζί με τις επιχειρηματικές και πρωτότυπες επιστημονικές ιδέες τους -και εμείς δεν έχουμε παρά να τους μεταφέρουμε τα συγχαρητήρια και τα ευχαριστώ μας.

Συντάκτης: Μαρία Κουτσουρά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.