Μετά το κολύμπι του σερβιτόρου στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» στη Ρόδο, είχαμε νέο περιστατικό εργασιακού μεσαίωνα, αυτήν τη φορά στο λατρεμένο νησί των ανέμων, τη Μύκονο. Και δε μας κάνει καθόλου εντύπωση το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει από γνωστό μας ή φίλο που εργάζεται στον τουρισμό ιστορίες για αγρίους. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, επιχείρηση προσπάθησε να φρενάρει τη διασκέδαση των εργαζομένων με στέρηση εξόδου. Ναι, καλά διαβάσατε. Στέρηση εξόδου, λες και είμαστε σε κάποιο μαύρο στρατόπεδο -όσοι δεν τα πηγαίναμε καλά στα σχοινάκια η τιμωρία μας στον στρατό ήταν στέρηση εξόδου ή ακόμα χειρότερα φυλακή.

Αυτές τις πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζουν επιχειρηματίες του νησιού για να έχουν πάντα ξεκούραστα ρομποτάκια να εργάζονται επτά φορές την εβδομάδα, χωρίς ρεπό, μακριά από την οικογένειά τους, για τα απολύτως απαραίτητα. Η επιχείρηση απαγορεύει στους εργαζόμενους να βγουν έξω για ποτό, αλλά τους δίνει την ευκαιρία (ψυχούλα) να πιούν το ποτό τους στην επιχείρηση που εργάζονται και να επιστρέψουν στο δωμάτιό τους.

 

 

%cf%83%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%83%ce%bf%cf%84

 

 

 

Πηγή Φωτογραφίας

 

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν το επίμαχο screenshot που έκανε το γύρο του διαδικτύου, έπεσε στα χέρια του υποψήφιου Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου που σχολίασε το περιστατικό στην προσωπική του σελίδα στο Facebook καταγγέλλοντας τις αυθαίρετες πρακτικές εργοδοσίας που επικρατούν στη χώρα μας: «Η εργοδοτική αυθαιρεσία στον τουρισμό έχει ξεφύγει. Δε φτάνει που τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν δουλεύουν δωδεκάωρο 7 στα 7, τώρα οι επιχειρηματίες την έχουν δει διοικητές λόχου και επιβάλουν στέρηση εξόδου. Η επιχείρηση πρέπει να βρεθεί άμεσα και να επιβληθούν οι πιο σκληρές ποινές. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της πρέπει να προστατευθούν. Και πρέπει να κάνουμε μια πολύ σοβαρή κουβέντα στη Βουλή και να φτιάξουμε ένα σοβαρό νομοθετικό πλαίσιο για την εργασία στον τουρισμό. Και φυσικά να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς που θα το επιβάλλουν. Τώρα. Δε γίνεται να έχουμε μια χώρα με τέτοιες συνθήκες εργασίας και να μιλάμε για ανάπτυξη».

Νωρίτερα, το επίμαχο screenshot είχε διαμοιραστεί μέσω του λογαριασμού στο instagram @k._antonis που ανέφερε τα εξής: «Απαγόρευση εξόδου! Ήρθε στα DM μου το παραπάνω screenshot. Πρωτοφανής καταγγελία ανάμεσα σε άλλες πόσες που βγαίνουν στη φόρα αυτό τον καιρό. Ο υπεύθυνος λοιπόν της επιχείρησης αυτής που βρίσκεται στη Μύκονο απαγορεύει αυστηρά τις εξόδους στο προσωπικό. Απαγορεύει ξαναλέω στα παιδιά που εργάζονται εκεί, να βγουν έξω και να πάνε οπουδήποτε αλλού εκτός της δουλειάς. Αντιλαμβανόμαστε λίγο τι συνθήκες στρατιωτικοποίησης επικρατούν στη σεζόν; Απαγόρευση εξόδου; Το άτομο που μου το έστειλε μου είπε πως ένιωσε την ανάγκη να μου δείξει τι τους λέει ο υπεύθυνός τους. Το παραπάνω μήνυμα επίσης από αυτό, σχετικά με το νερό στα δωμάτια δεν απαντήθηκε ποτέ. Δεν ενδιαφέρθηκαν για το αν τα εργαζόμενα άτομα έχουν νερό. Απαγόρευσαν δηλαδή να βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για δουλειά. Όπως ενημερώθηκα τοποθέτησαν επίσης σεκιούριτι ώστε να ελέγχει εάν το μέτρο θα τηρηθεί. «Φίλε ανέβασέ το να δεί ο κόσμος τι γίνεται» αυτό μου είπε. Είναι περιττό να πω πως μέσα σ’ αυτήν την ακραιότητα οι υπόλοιπες συνθήκες δεν είναι καθόλου ιδανικές. Ένας απόλυτος εκφασισμός της βιομηχανίας του τουρισμού για το κέρδος και την υποταγή των εργαζομένων στα καπρίτσια εργοδοτών και υπευθύνων. Αυτή είναι η κατάσταση, η λέξη ντροπή δεν αρκεί πραγματικά και σ’ αυτήν τη χώρα δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί υπεύθυνα να σταματήσει τις συμπεριφορές αυτές. Μόνο όπλο να σπάσεις τη σιωπή. Δύναμη και υπομονή στα παιδιά που είναι σεζόν. Το εε και γιατί δε φεύγουν; Μην τα ρωτάτε δεν ξέρουμε τι κουβαλάει το κάθε άτομο πίσω του και δεν είναι όλα απλά για τα λεφτά. Η υπομονή πρέπει να έχει και τα όριά της γιατί οι εργοδότες δεν έχουν όρια και οι αποφάσεις τους υπερβαίνουν εδώ και καιρό την όποια συνθήκη ομαλού εργασιακού περιβάλλοντος».

Μάλιστα, το κερασάκι στην τούρτα δεν ήταν μόνο αυτό το περιστατικό· το εξοργιστικό όλων είναι πως η επιχείρηση φαίνεται να έβαλε όντως και σεκιούριτι έξω απ’ τα δωμάτια των εργαζομένων μην τυχόν και ξεμυτίσουν, για να επιβεβαιώσει ότι το μέτρο τηρείται επαρκώς! Και για να μιλήσουμε για το τι θέλουν οι εργαζόμενοι στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, αξίζει να αφιερώσουμε μια πρόταση στην έρευνα που πρόσφατα ήρθε στο φως από εταιρία ανθρώπινου δυναμικού και για το 95% των εργαζομένων στον τουρισμό η έρευνα κατέληξε ότι πρώτο και κύριο λόγο στην επιλογή μιας θέσης στον τουρισμό δεν αποτελεί δέλεαρ ένα υψηλά μισθολογικό πακέτο, αλλά οι καλές εργασιακές συνθήκες διαβίωσης. Το αναμενόμενο δηλαδή.

Κι όλα αυτά σε μια χώρα που παλεύει με το τέρας της ανάπτυξης, που η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν έχει τέλος και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ανάρμοστων εργασιακών συμπεριφορών από εργοδότες που νομίζουν ότι ο τουρισμός και η ίδια η χώρα είναι τσιφλίκι τους κάτω από την «ομπρέλα» της νομιμότητας που κάνει τα στραβά μάτια για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και να διευκολύνει καταστάσεις. Κάποτε όμως το παραμύθι θα τελειώσει και σίγουρα δε θα έχει λύκο. Αλήθεια, οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας συνεχίζονται κανονικά; Ή μήπως παίζουμε όλοι σε μια επιθεώρηση για γέλια και για κλάματα;

 

Πηγή Φωτογραφίας Εξωφύλλου

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου