Μια νέα μόδα ξεκίνησε από τις τάξεις των διάσημων και ήρθε όπως φαίνεται να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά και να διχάσει κόσμο και κοσμάκη. Ο λόγος γίνεται για τη νέα τάση κάποιων γονέων να φιλάν τα παιδάκια τους στο στόμα. Γιατί όσο παράξενο κι αν ακούγεται, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια αυτή, τόσο στη δική μας χώρα, όσο και σε άλλες. Μην παραξενευτείτε καθόλου, λοιπόν, αν δείτε μια μητέρα ή έναν πατέρα να παίρνει αγκαλιά το παιδάκι, και αντί για φιλί στο μάγουλο να του δίνει φιλάκι στο στόμα.
Όσο αγαπησιάρικο κι αν φαίνεται ή ακούγεται, άλλο τόσο είναι επικίνδυνο για την ανατροφή και την υγεία του παιδιού. Οι λόγοι ποικίλουν, όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος, Charlotte Reznick, η οποία ως Παιδοψυχολόγος και ως πρώην Κλινική Αναπληρωτής καθηγήτρια Ψυχολογίας -ειδική στα παιδιά αλλά και στις συμπεριφορές τους- προειδοποιεί, γιατί αυτή η συνήθεια πρέπει να σταματήσει.
Φιλώντας ένα παιδί στο στόμα, του δείχνεις έμπρακτα πως ο προσωπικός του χώρος μπορεί να παραβιαστεί οποιαδήποτε στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδάκι αδυνατεί να χτίσει τα δικά του όρια -και όχι άδικα αφού ίσως να μη γνωρίζει καν τη σημασία της λέξης. Δεν έχει μάθει τι θα πει «βάζω όρια στο σώμα μου και γενικά στον εαυτό μου». Αυτό φυσικά μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά ζητήματα, καθώς το παιδάκι μένει με την αντίληψη πως το σώμα του μπορεί να τύχει ακόμα και παρενόχλησης -και να το θεωρεί φυσιολογικό. Όπως κάθε άνθρωπος, λοιπόν, έτσι και ένα παιδί, χρειάζεται τον δικό του χώρο! Πρέπει να μάθει να λέει «όχι», ακόμα κι αν αυτό δεν αρέσει -και τέτοιες συνήθειες δυστυχώς έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το παιδί αναπτύσσει το «Σύνδρομο του θύματος» και με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει δυσκολίες να αναπτύξει τον δικό του χώρο. Με λίγα λόγια, μεγαλώνει μαθαίνοντας να είναι υποχείριο του καθενός. Όπως εξηγεί η Charlotte Reznick, αν οι γονείς αντιληφθούν πόση επιρροή έχουν στην ανατροφή του παιδιού τους, ίσως ξεκινήσουν να δημιουργούν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον γύρω τους και με πιο υγιεινές συνήθειες.
Από την άλλη, μια τέτοια συνήθεια εκτός από λάθος για την ψυχική υγεία του παιδιού είναι ταυτόχρονα πολύ ανθυγιεινή. Αν θέλουμε να το δούμε από τη σκοπιά της επιστήμης, μια τέτοια συνήθεια μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για την υγεία. Η ανταλλαγή σάλιου με ένα ανήλικο ίσως να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Μη σας κάνει εντύπωση και μην το συγκρίνετε με τα φιλιά που ανταλλάζουμε εμείς οι ενήλικες. Τα μικρά σίγουρα έχουν πολύ πιο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα από τους μεγάλους και είναι πιο ευάλωτα να αναπτύξουν διάφορες λοιμώξεις. Μάλιστα, η Dr. Charlotte Reznick κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς που έχουν τη συγκεκριμένη συνήθεια, αφού χωρίς να το θέλουν εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία του μωρού τους. Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι να καταλάβουν την επικινδυνότητα και να τα προστατεύουν το παιδί.
Επίσης, τα παιδιά είναι καθρέφτες των γονιών τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με ψυχολόγους, μαθαίνουν τις συνήθειές τους και τους μιμούνται, αφού τους θεωρούν είδωλα -που σημαίνει πως ό,τι κάνουν είναι και σωστό. Μ’ αυτή τη λογική, ένα παιδάκι που έχει μάθει πως οι γονείς του το φιλάνε στο στόμα κι έτσι του δείχνουν την αγάπη τους, εύκολα θα μπορούσε να φιλήσει με τη σειρά του άλλα άτομα, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπάθειά του -εν άγνοια του όμως για το τι συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια πράξη.
Σύμφωνα με την Dr. Charlotte Reznick, ένα φιλί στο στόμα ενός παιδιού ίσως να το μπερδέψει. Ίσως να είναι διεγερτικό ή πολύ πιθανόν να συγχύσει ένα παιδί, κυρίως αν βρίσκεται την εφηβεία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που ένας γονιός μπορεί να εκφράσει την αγάπη του στο παιδί, σίγουρα πιο ασφαλείς και υγιεινοί, σύμφωνα με την ίδια. Τρόποι που δε θα αποβούν μοιραίοι στην ανάπτυξη του σώματος αλλά και της ψυχής του.
Καμία τάση που ξεκινά να κάνει τον γύρο του κόσμου δεν είναι ολόσωστη. Σίγουρα θα υπάρχουν αντίθετες απόψεις -και είναι λογικό. Όμως, μερικές φορές, γίνονται τάση συμπεριφορές και συνήθειες που μπορεί να θεωρούνται επιβλαβείς από ειδικούς για την υγεία. Όπως αυτή με τα φιλιά στο στόμα των παιδιών. Για να προειδοποιούν οι ειδικοί, σίγουρα θα υπάρχει λόγος, κι ας το παίρνουν κάποιοι προσωπικά, την ίδια ώρα που το μόνο που θα έπρεπε να τους απασχολεί είναι η υγεία των παιδιών τους και όχι πώς θα γίνουν περισσότερο αρεστοί στα μάτια του κόσμου, κερδίζοντας περισσότερα likes!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.