Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και εδώ και πολλές μέρες, πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας καταστρέφουν τα δάση μας και μας υπενθυμίζουν για μια ακόμα μια φορά, το διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα με τις πυρκαγιές.

Οι φωτιές φέτος ξεκίνησαν από την Αθήνα και στη συνέχεια στη Ρόδο (να σημειωθεί εδώ πως το όμορφο νησί των Ιπποτών καίγεται ακόμη), ενώ παράλληλα έπιασε φωτιά στη Λαμία, στον Βόλο και στην Κέρκυρα. Οι πυρκαγιές αυτές λοιπόν, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φέρνουν στο μυαλό μας ερωτήματα όπως «Πού είναι οι υπεύθυνοι και πώς πρέπει να κινηθούμε;», «Τι μπορώ να κάνω εγώ για να βοηθήσω;».

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε την κατάσταση και να υπάρχει και παραπάνω ενημέρωση για την πρόληψη πυρκαγιών αλλά και τη σωστή αντιμετώπιση από πλευράς μας. Σε περιόδους καύσωνα λοιπόν, ας μην καίμε ξερόχορτα ή σκουπίδια, ας αποφύγουμε εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά (ηλεκτροκολλήσεις κ.ά.), ας μην πετάμε αναμμένα τσιγάρα από το παράθυρο ή στο δρόμο, ειδικότερα αν υπάρχουν κοντά ξερά χωράφια. Επιπλέον πρέπει να προστατεύουμε το σπίτι σας από εύφλεκτα υλικά. Πώς γίνεται αυτό; Αρχικά, αν έχουμε κοντά μας εκτάσεις με δέντρα, πρέπει να ενδιαφερθούμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς «Πρέπει να αραιώσουμε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.» Αποθηκεύουμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Οι πόρτες και τα παράθυρα μας να προσπαθούμε να είναι από άφλεκτα υλικά και να είναι όλοι οι χώροι καλυμμένοι όπως η δεξαμενή του πετρελαίου. Και φυσικά, καλό είναι να έχουμε κάπου αποθηκευμένο και έναν πυροσβεστήρα. Για περισσότερες πληροφορίες ωστόσο μπορείτε να επισκεφθείτε το site https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies .

Αφού πιάσει κάποια πυρκαγιά και βρισκόμαστε σε κοντινή περιοχή, το κύριό μας μέλημα πρέπει να είναι να μείνουμε ασφαλείς εμείς κι η οικογένειά μας (συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων μας) και να ενημερώσουμε για την πυρκαγιά στο 199. Αν αδυνατούμε ν’ αναπνεύσουμε τυλίγουμε ένα στεγνό μαντήλι γύρω από το στόμα μας, ενώ σε περίπτωση που τα ρούχα μας αρχίσουν να καίγονται, πρέπει να τυλίξουμε τα χέρια μας γύρω από το πρόσωπό μας και να κυλιστούμε στο πάτωμα μέχρι να σβήσει η φωτιά. Εάν κάποιος άλλος άνθρωπος ξεκινήσει να καίγεται, τυλίγουμε γύρω του κουβέρτα ή κάποιο ρούχο. Αφού βρεθούμε σ’ ασφαλές μέρος και αισθανθούμε καλά, μπορούμε αν το επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας ακόμα κι αν δεν έχουμε τη γνώση να παλέψουμε με τις φωτιές. Εθελοντές είναι κι αυτοί που φροντίζουν ζώα, που μεταφέρουν ανθρώπους σε ασφαλές μέρος, που μοιράζουν τρόφιμα και νερά, εκείνοι που περιποιούνται τραυματίες ή προσφέρουν τη βοήθεια τους με όποιον τρόπο μπορούν.

Όσοι βρισκόμαστε μακριά από την άλλη, μπορούμε να στείλουμε είδη πρώτης ανάγκης στις περιοχές όπου έχουν πληγεί ή να δώσουμε μία στέγη σε οικογένειες οι οποίες δεν έχουν πού να μείνουν και κάηκαν τα σπίτια τους. Ακόμα σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς, γίνεται συνήθως και κάποιος έρανος, είτε για να δοθούν χρήματα σε οικογένειες που τα χρειάζονται, είτε για να γίνουν κάποια απαραίτητα έργα μετά τις πυρκαγιές -για τα οποία ο δήμος δε φροντίζει.

Αυτήν τη στιγμή ας πούμε, είδη πρώτης ανάγκης για πυροσβέστες και εθελοντές συλλέγει ο Δήμος Πειραιά με σκοπό να τα στείλει στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο τα συγκεκριμένα είδη είναι αντικείμενα που πάντα χρειάζονται και μπορούν να σταλθούν σε αρμόδιους φορείς:

1. Φυσιολογικοί οροί σε αμπούλες

2. Κολλύρια

3. Γυαλιά εργασίας για πυροσβέστες

4. Pulvo-Nebacitin Spray πούδρα

5. Bepanthol –κρέμες για εγκαύματα

6. Ηλεκτρολύτες

7. Γάζες

8. Επίδεσμοι

9. Betadine

10. Παυσίπονα

11. Μπισκότα, ριζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών και γενικώς σνακ μακράς διάρκειας

12. Νερά σε 12αδες

13. Σακούλες σκουπιδιών μεγάλες

14. Γάντια μιας χρήσης

15. Κονσέρβες/τροφή για σκυλάκια, γατάκια και φυσικά οτιδήποτε άλλο κρίνετε εσείς ότι είναι απαραίτητο.

 

Αν αντιληφθείτε ότι υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει πυρκαγιά ή βλέπετε ήδη φωτιές, παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα  με το 199 όπως αναφέραμε νωρίτερα και δώστε σαφείς πληροφορίες για το ακριβές σημείο που βρίσκεστε και τι είδους έκταση καίγεται.

Όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Λαμίας και του Βόλου, μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Δημάρχου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου στα τηλέφωνα 2421350173 και στο 174. Τα γραφεία των αντιδημάρχων αλλά και οι δημοτικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν όποιον μπορούν.

 

Πηγή Φωτογραφίας

Συντάκτης: Γεωργία Καλδή
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου