Το να μπεις σε μια σχέση είναι σχετικά εύκολο, σε σχέση με όλα όσα καλείσαι να κάνεις για να κρατήσει. Άλλωστε, στην αρχή, ο ενθουσιασμός παρέα με τον έντονο παρορμητισμό σε θέλει να συμπεριφέρεσαι ως παιδί κι αυτό κατά κάποιο τρόπο περνάει στο ντούκου, αφού τα όρια ακόμη δοκιμάζονται, δεν ξέρεις μέχρι πού θα πας κι ως πού θα φτάσει.

Όταν το τρέξιμο της αρχής καταλαγιάσει, τότε ξεκινάει ουσιαστικά η σχέση και τότε, ό,τι παρέβλεπες έρχεται στο προσκήνιο για επανεξέταση. Τότε θα κριθεί αν η επιλογή σου αν ήταν σωστή και θα χρειαστεί να καταλάβεις το κατά πόσο ενδιαφέρεσαι για εκείνο το άτομο. Σίγουρα, όμως, για να είσαι σ’ αυτό το σημείο, θέλεις τη σχέση. Το θέμα είναι πώς από το “ο ένας πάνω στον άλλο” πάμε στο “παίρνουμε τον χώρο μας” χωρίς να γεννηθούν ανασφάλειες και τριβές. Γιατί εκεί είναι το κλειδί, στις καλές κι ανοιχτές ανάσες σε μια σχέση. Με δεδομένο αυτό, εμείς θα σου εκμυστηρευτούμε 8 βασικούς τρόπους, που θα βοηθήσεις τη σχέση σου ν’ ανθίσει δίνοντάς της τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται.

 

Δεν είναι αναγκαίο να χαλαρώνετε (πάντα) μαζί

Αν το αγαπημένο σου πρόσωπο ξεκουράζεται στο κρεβάτι με τη συντροφιά ενός βιβλίου, δεν είναι απαραίτητο να σηκωθεί για να δείτε μαζί μια ταινία. Ούτε επίσης είναι αναγκαίο ν’ αλλάξει η ταινία, όταν εσύ θες να δεις κάτι άλλο. Ας υπάρχει ισορροπία και κατανόηση. Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να είμαστε μαζί τους, δεν είναι κτήμα μας, αλλά ούτε είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις δικές μας επιθυμίες.

 

Τα χόμπι είναι δικά σου

Είναι πολύ κουραστικό και σχεδόν αποπνικτικό να έχετε τα ίδια χόμπι. Ενδεχομένως στην αρχή να σας ενθουσίασε και να σας χαροποίησε που βρέθηκε κάτι από κοινού. Μακροπρόθεσμα, όμως, αυτό γίνεται φορτικό κι ίσως φτάσει ως και το σημείο να υπάρξει δυσφορία για το συγκεκριμένο χόμπι. Καλό θα είναι σε μια τέτοια περίπτωση, ή να καταπιαστείτε με κάποια άλλη δραστηριότητα ο καθένας, ή απλώς ν’ αλλάξετε τις ημέρες. Δηλαδή, αν κι οι δυο αγαπάτε το γυμναστήριο, δε χρειάζεται να το επισκέπτεστε τις ίδιες ημέρες κι ώρες. Διαφοροποιήστε το πρόγραμμά σας για να έχετε μια ομαλή λειτουργία και προσωπικό χώρο ανεξάρτητα από τη σχέση σας.

 

Είναι στη δουλειά; Ένα μήνυμα αρκεί

Στην περίπτωση που συγκατοικείτε κι έχει προκύψει κάποιο θέμα προς συζήτηση, δεν υπάρχει λόγος να γίνει κουβέντα εν ώρα εργασίας. Αν είναι στον χώρο που εργάζεται, ζήτα να μάθεις μόνο πότε μπορεί χρονικά να το συζητήσετε. Αυτό δείχνει σεβασμό και δίνει χώρο στον άλλον. Ας μην υπάρξουν «σεντόνια» για μηνύματα και συνοδευτικά τηλεφωνήματα που να ρωτάνε γιατί δεν απαντάει. Κάτι τέτοιο τείνει να πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση και δείχνει πως δεν υπάρχει αντίληψη ότι δεν μπορούν να κάνουν όλοι ό,τι γουστάρουν στη δουλειά.

 

Διακοπές και μαζί και χώρια

Ποιος είπε ότι είναι υποχρεωτικό οι διακοπές να γίνουν μ’ εσάς τους δυο και μόνο; Πριν γνωρίσει ο ένας τον άλλον, οι διακοπές ήταν με φίλους, συγγενείς και την παρέα. Ξαφνικά ο κύκλος δίπλα σου άλλαξε από την παρουσία του ατόμου που έχεις συνάψει σχέση; Αν η ζωή σου όλη έχει κλείσει γύρω από έναν άνθρωπο και μόνο, δείχνει πως προσαρμόζεσαι σε κάτι που δεν είσαι εσύ κι ίσως να μη σου αρέσει μακροπρόθεσμα αυτή η αλλαγή γιατί είναι μια εκούσια απομόνωση. Επομένως, είναι μεγάλη ανάσα αν οι διακοπές να γίνουν συνδυαστικά. Δηλαδή, να κάνει ο καθένας τις διακοπές με τη σχέση του, αλλά να κάνει και με τ’ αγαπημένα του πρόσωπα. Κυρίως όμως, να μην υπάρχει απαίτηση για αποκλειστικότητα. Όλα μπορούν να επιτευχθούν.

 

Λέμε όχι στις εμμονές!

Είναι καιρός να βρεις κάτι ν’ απασχολήσεις τον εαυτό σου αν η ψυχολογία και η διάθεσή σου εξαρτάται κυρίως από τη σχέση σου. Όλοι έχουν περάσει από το στάδιο, σύμφωνοι, όμως δεν μπορείς να ζεις μόνο για να έχεις σχέση. Επομένως, όταν νιώθεις πως αρχίζεις να παθαίνεις εμμονή, παρατήρησέ το κι αντί να αναζητήσεις από το ταίρι σου να σου καλύψει αυτή την ανασφάλεια, ψάξε στη ρίζα της (κι ας είναι επίπονο).

 

Τι κάνουμε στο μεταβατικό στάδιο

Ίσως το άλλο πρόσωπο να διανύει μια μεταβατική περίοδο και να χρειάζεται απομόνωση κι ηρεμία. Δε χρειάζεται η ηρεμία που θέλει να είναι με το σταγονόμετρο. Έχει παρατηρηθεί πως σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποιοι δίνουν χώρο μια δυο μέρες κι έπειτα ένα μήνυμα, ένα τηλέφωνο θα κάνει την εμφάνισή του. Μπορεί να έχει συμβεί κάτι τρανταχτό στη ζωή του κι όλα να τον έχουν αναστατώσει σε τέτοιο βαθμό που να μη γνωρίζει πώς να τα διαχειριστεί. Θέλει, χρόνο κι όταν τον λάβεθ θα έρθει σίγουρα σε επικοινωνία μαζί σου. Αν δε νιώθεις ότι μπορείς να τον δώσεις, ξεκαθάρισέ το εξ αρχής.

 

Διαχείριση άγχους

Πολλά γεγονότα που συμβαίνουν στη δική σου ζωή, δε γίνονται ταυτόχρονα και στη ζωή του άλλου προσώπου. Επηρεασμένος συναισθηματικά, περνάς όλη την ένταση στον άλλον και πολλές φορές μπορεί να νιώθει πως είναι ο «αγωγός» σου, πάνω στον οποίο προβάλλεις όλα σου τα θέματα. Σίγουρα και το άλλο πρόσωπο διανύει παρόμοιες καταστάσεις, αλλά δεν αποτελεί το ξέσπασμα λύση στα προβλήματά σου. Καλό θα είναι να προσπαθείς να διαχειριστείς το στρες σου με περισσότερη ειλικρίνεια και να συζητήσεις όταν θα είσαι έτοιμος. Διαφορετικά, πνίγεις τον άλλον με την καθημερινότητά σου και τα ζητήματα που περιμένεις να σου λύσει και μάλιστα άμεσα.

 

Άνεση στον ύπνο

Δεν είναι απαραίτητο να κοιμάστε μαζί, όταν ο άλλος θέλει την άνεσή του, ιδίως τους θερινούς μήνες που ο υδράργυρος αγγίζει τους 45 βαθμούς. Ένα σώμα, στον ύπνο θέλει τον χρόνο του, την ηρεμία του και είναι σημαντικό να βιώνει τη δική του απόλαυση. Οι αγκαλιές και τα τρυφερά λόγια, έχουν τον χρόνο που θα δοθούν και δε χρειάζεται να υπάρχει γκρίνια αν κατά περιπτώσεις έχει ο ένας από τους δύο την ανάγκη να κοιμηθεί αλλού, αρκεί βέβαια να μη γίνεται από πείσμα ή μετά από καβγά.

Είναι στιγμές που οφείλουμε να κατανοήσουμε, να σεβαστούμε και να παραχωρήσουμε στον σύντροφό μας εκείνη την ανάσα που ξεχνάει καμιά φορά να δίνει ο έρωτας και τότε, ένα είναι το σίγουρο, πως η σχέση έχει γερά θεμέλια.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου