Αρκετές υποψήφιες για το Μις Υφήλιος Ινδονησία, έχουν προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία κατηγορώντας τους διοργανωτές για σεξουαλική παρενόχληση. Οι διαγωνιζόμενες κλήθηκαν να βγάλουν τις μπλούζες τους για “σωματικό έλεγχο” και φωτογραφίες δύο ημέρες πριν από τον τελικό στις 3 Αυγούστου, δήλωσε ένας από τους δικηγόρους τους. Οι διοργανωτές φέρεται να είπαν στις γυναίκες ότι έπρεπε “να εξετάσουν τυχόν ουλές, κυτταρίτιδα ή τατουάζ στο σώμα τους”.
Μια από τις διαγωνιζόμενες αναφέρθηκε στην κατάσταση, λέγοντας: “Αισθάνομαι σαν να έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά μου.” Μια άλλη προσέθεσε ότι αυτή η εμπειρία την επηρέασε συναισθηματικά, δηλώνοντας: “Έχω ψυχολογικά προβλήματα, δεν κοιμάμαι τα βράδια.” Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που παραχωρήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, πολλές από τις διαγωνιζόμενες μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες, αποκαλύπτοντας την αγωνία που βίωσαν. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί προστάτευσαν την ταυτότητά τους αποκρύπτοντας τα πρόσωπά τους. Η Mellisa Anggraeni, δικηγόρος που εκπροσωπεί τρεις από τις καταγγέλλουσες, ανέφερε ότι πολλές άλλες ενδέχεται να προστεθούν στον κύκλο των καταγγελιών.
Οι αρχές της πρωτεύουσας, Τζακάρτα, ανταποκρίθηκαν στο κύμα ανησυχιών και πήραν θέση, εκδίδοντας επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτή, η αστυνομία δεσμεύεται να διεξάγει μια λεπτομερή έρευνα για τα γεγονότα. Την ίδια ώρα, ο οργανισμός Miss Universe Indonesia δεσμεύθηκε να εξετάσει προσεκτικά τις καταγγελίες και να αντιμετωπίσει το θέμα με αυστηρότητα. Η Poppy Capella, η CEO του οργανισμού, επιβεβαίωσε ότι λαμβάνουν την υπόθεση πολύ σοβαρά κι ότι θα ακολουθήσουν όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και της αλήθειας.
Οι αναταραχές αυτές αποκαλύπτουν μια βαθιά κοινωνική προβληματικότητα, καθώς το θέμα των καλλιστείων διασταυρώνεται με τις προκλήσεις της ισότητας των φύλων και της σεξουαλικής αξιοπρέπειας. Ενώ τα καλλιστεία στην Ινδονησία αποτελούν μέρος του πολιτιστικού τοπίου, η ανάγκη να προστατεύονται τα δικαιώματα κι η αξιοπρέπεια των γυναικών πρέπει να βρεθεί επιτέλους στο επίκεντρο της συζήτησης.
Ενώ οι σωματικοί έλεγχοι είναι φυσιολογικοί στην Ινδονησία, οι διαγωνιζόμενες συνήθως δεν καλούνται να γδυθούν, δήλωσε η Μαρία Χαρφάντι, πρώην Μις Ινδονησία. Στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, ωστόσο, μία από τις καταγγέλλουσες είπε ότι οι σωματικοί έλεγχοι γίνονταν σε κλειστό δωμάτιο, αλλά ήταν παρόντες και κάποιοι άνδρες. Η πόρτα δεν ήταν τελείως κλειστή, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους που βρίσκονταν έξω να βλέπουν.
Τα καλλιστεία Miss Universe, τα οποία διανύουν την 73η διοργάνωσή τους, είναι δημοφιλή στη Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, όπου οι νικητές γίνονται διασημότητες κι επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η γυναίκα πίσω από τον θεσμό και “κεφάλι της επιχείρησης-καλλιστεία”, Anne Jakrajutatip, είναι μια Ταϊλανδή τρανσέξουαλ γυναίκα και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, η οποία προσπάθησε να ανανεώσει το περιεχόμενο και καθεστώς για να γίνουν πιο inclusive, επιτρέποντας σε παντρεμένες γυναίκες, τρανσέξουαλ γυναίκες κι ανύπαντρες μητέρες να διαγωνίζονται. Καθώς η υπόθεση εξελίσσεται, ο οργανισμός Miss Universe επισήμως έχει εκφράσει την προθυμία του να συνεργαστεί στενά με τις αρχές και τον οργανισμό Miss Universe Indonesia για να διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην εξερεύνηση αυτής της υπόθεσης.
Πηγή φωτογραφίας: BBC