Αν στο ζητούσαν, θα μποροσες να ξεχωρίσεις με κλειστά μάτια την ουρήθρα από την κλειτορίδ@; Αντίστοιχα αν έβλεπες μια εικόνα, ανατομίας γυναικείου σώματος, θα ήξερες να δείξεις πού είναι η μικρή αυτή και μαγική θεά; Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων, περίπου το 1/3 των γυναικών δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν την ουρήθρα, ενώ το 37% χαρακτήρισε λάθος την κλειτορίδ@- ανεξάρτητα από το φύλο τους. Εν τω μεταξύ, μόλις το 46% αναγνώρισε σωστά ότι οι γυναίκες έχουν τρεις “τρύπες” κάτω.
Η Dina El-Hamamsy, διδάκτωρ μαιευτικής και γυναικολογίας, στο νοσοκομείο Addenbrookes στο Cambridge, και οι συνάδελφοί της, διεξήγαγαν την έρευνα από την ανησυχία τους ότι πολλές από τις γυναίκες ασθενείς τους ήταν μπερδεμένες από τη φύση των ιατρικών τους προβλημάτων: “Πολλές γυναίκες δεν κατανοούν τη διαφορά μεταξύ της ακράτειας ούρων και της πρόπτωσης. Επίσης, όταν παραπονιούνται για πόνους, υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το ποια ήταν η κατάστασή τους και πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.
Η ομάδα μοίρασε ανώνυμα ερωτηματολόγια σε 171 γυναίκες και 20 άνδρες που παρακολουθούσαν γενικά εξωτερικά ιατρεία ή ουρογυναικολογικές κλινικές σε ένα διδακτικό νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν πόσες τρύπες έχουν οι γυναίκες ανάμεσα από τα πόδια τους (στα γ3ννητικά τους @ργανα) και να τις κατονομάσουν. Λιγότερες από τις μισές αναγνώρισαν τον σωστό αριθμό.
Γνωρίστε την κλειτορίδ@ σας
Προφέρεται CLIT-er-iss κι είναι ένα βολβοειδές τμήμα της ανατομίας της γυναίκας. Η κορυφή της ονομάζεται κλειτ@ριδικός αδένας- βρίσκεται κάτω από μια κουκούλα πάνω από τον κόλπο (προπέτασμα), όπου συναντώνται τα εσωτερικά χείλη (χείλη). Η υπόλοιπη κλειτ@ρίδα έχει μήκος περίπου πέντε ίντσες, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από στυτικό ιστό, αλλά βρίσκεται μέσα στο σώμα και δεν είναι ορατή. Ανατομικά, η κλειτορίδ@ έχει τις ίδιες καταβολές με το πέ@ς του άνδρα. Η πανομοιότυπη μάζα αναπτύσσεται διαφορετικά καθώς ένα έμβρυο εξελίσσεται σε θηλυκό ή αρσενικό.
Τι μπορεί να πάει στραβά με την κλειτορίδ@
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων για την υγεία των γυναικών, οι γυναικολόγοι, οι νοσηλευτές και οι μαίες ρίχνουν μια ματιά στην κλειτορίδ@ πριν ή μετά τη διενέργεια ενός τεστ Παπανικολάου. Ο εξεταστής αναζητά αποχρωματισμό, διεύρυνση ή άλλες οπτικές ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πιθανά προβλήματα θα μπορούσαν να είναι ο σκληρός λειχήνας ή χρόνιος απλός λειχήνας, τα οποία θεραπεύονται με αλοιφές, ή καρκίνος ή προκαρκίνος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κλειτορίδ@ μπορεί να υποστεί βλάβη. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τοκετού, αν το μέγεθος του μωρού, η θέση του ή άλλες ιδιαιτερότητες του τοκετού τύχει να συμβούν με λάθος τρόπο. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν επίσης να βλάψουν την κλειτορίδ@. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η χειρουργική επέμβαση των χειλέων.
Πώς να προστατέψετε την κλειτορίδ@ σας
Οι γυναικολόγοι δε δέχονται πολλά παράπονα για την κλειτορίδ@, αλλά αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ανησυχίες ή παρατηρήσεις, είναι ζωτικής σημασίας να τις αναφέρετε στον ιατρό σας.
Μπορείτε να κάνετε μια ψηλάφηση στο @ιδοίο σας, συμπεριλαμβανομένου του άκρου της κλειτορίδ@ς σας, χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη χειρός. Αν αυτό δεν είναι το φόρτε σας, απλώς να έχετε επίγνωση των αλλαγών. Αν η κλειτορίδ@ σας έχει διαφορετική αίσθηση από ό,τι στο παρελθόν, ρωτήστε τον γυναικολόγο σας. Αν πονάει, τσούζει, έχει αυξημένη θερμοκρασια, ομοίως. Αν δυσκολεύεστε να φτάσετε σε @ργασμό μετά από οποιαδήποτε επέμβαση στην περιοχή του κόλπου, θέστε κι αυτό υπόψη ενός γιατρού.
Προσπεράστε τα σκουλαρίκια. Αν σκέφτεστε να τρυπήσετε την κουκούλα της κλειτορίδ@ς σας ή τη βάλ@νο (το εξόγκωμα που προεξέχει), συνειδητοποιήστε ότι, σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην έχετε @ργασμό, τουλάχιστον προσωρινά. Η αιτία μπορεί να είναι νευρική βλάβη, μόλυνση κι αλλεργίες. Δεν αξίζει τον κόπο.
Κάντε ερωτήσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Τα χαρτιά που υπογράφετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του @ιδοίου ή του κόλπου σας μπορεί να μην αναφέρουν ότι η κλειτορίδ@ σας μπορεί να υποστεί βλάβη, οπότε ρωτήστε εκ των προτέρων. Πάρτε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το ποια ακριβώς μέρη της ανατομίας σας θα αγγιχτούν, με ποια εργαλεία και πόσο κοντά θα είναι αυτά στην κλειτορίδ@ σας.
Η γιατρός της έρευνας, καταλήγει λέγοντας πως: “Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του να αγνοούν οι άνθρωποι τόσο πολύ το σώμα τους. Τι σημαίνει αυτό για τη σ3ξουαλική τους ζωή. Τι γίνεται με τις συζητήσεις που κάνουν με τον παθολόγο τους όταν αντιμετωπίζουν κάποιο ζήτημα. Πολύ συχνά ακούμε πως ο πόνος γίνεται απλώς αποδεκτός ως φυσιολογικό μέρος του να είσαι κορίτσι ή γυναίκα. Αξίζει να σκεφτούμε, όμως, πως το να μην έχεις τις λέξεις για να περιγράψεις τον πόνο ή το πού εμφανίζεται ο πόνος μπορεί να είναι ένα καλό καμπανάκι για να ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με τη γυναικεία ανατομία”