Πόσες φορές άκουσες σε μικρή ηλικία από τους γονείς σου το: «πρόσεχε μην ανεβάζεις το πρόσωπό σου, γιατί μπορούν να πάρουν τη φωτογραφία σου». Κι όλοι μας τους θεωρούσαμε υπερβολικούς και υπερπροστατευτικούς. Σκεφτόμασταν πως είναι απίθανο μεταξύ εκατομμυρίων χρηστών, κάποιος να ασχοληθεί με τη δική μας φωτογραφία. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, που όμως αν συμβεί σε κάποιον, του είναι δύσκολο να το μοιραστεί και να λάβει βοήθεια.

Τον ίδιο φόβο μπορείς όμως και να βιώσεις, ακόμα και στα πλαίσια της σχέσης σου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άτομα έχουν απειλήσει τους πρώην συντρόφους τους πως θα δημοσιεύσουν ακατάλληλες φωτογραφίες τους, με σκοπό είτε να τους κρατήσουν κοντά τους, είτε απλώς να τους πληγώσουν. 

Κι όμως, πλέον μπορείς να διαγράψεις μια φωτογραφία η οποία μέσω επεξεργασίας απεικονίζει εσένα -το πρόσωπό σου δηλαδή- πάνω σε ένα γυμνό σώμα που δεν είναι το δικό σου ή να αφαιρέσεις ευαίσθητο προσωπικό content από μεγάλο μέρος του διαδικτύου. Τα βήματα που θα ακολουθήσεις είναι απλά. Γι’ αρχή, αρκεί απλά να μπεις στο σάιτ της stopncii. Έπειτα, μέσω της φόρμας που εμπεριέχει, απαντάς σε λίγες κι απλές ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο που αφορά η φωτογραφία ή το βίντεο το οποίο έχεις εντοπίσει. Μάλιστα, σου έχει επιλογή  για το αν το περιεχόμενο απεικονίζει εσένα ή κάποιον άλλον. Έτσι, μπορείς να βοηθήσεις και κάποιον άλλον άνθρωπο που γνωρίζεις και μπορεί να έχει πέσει θύμα μιας τέτοιας παράνομης ενέργειας εν αγνοία του.

 

screenshot-2023-08-12-181848

 

Μόλις απαντήσεις σε όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις, θα χρειαστεί να ανεβάσεις τη φωτογραφία σου (προ επεξεργασίας) και την αντίστοιχη επεξεργασμένη. Αυτό θα βοηθήσει και στην ταυτοποίησή σου. Έπειτα δημιουργείται ένας σειριακός αριθμός της υπόθεσής σου, με τον οποίο παρακολουθείς και την πορεία της. Κατά την ολοκλήρωσή της η σελίδα αυτή θα φροντίσει να εξαφανίσει από το διαδίκτυο την επεξεργασμένη σου φωτογραφία, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσεις άλλο το δαχτυλάκι σου. Οι συμμετέχουσες εταιρείες θα αναζητήσουν αντιστοιχίες με τον σειριακό αριθμό της φωτογραφίας σου και θα αφαιρέσουν τυχόν αντιστοιχίες μέσα στο σύστημά τους, εάν παραβιάζουν την πολιτική τους για την κατάχρηση προσωπικών εικόνων- μέσα σε αυτές η facebook, instagram, onlyfans κι άλλες.

Η περιγραφή του ίδιου του σάιτ είναι η εξής:

«Το StopNCII.org είναι μια πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τα ενήλικα θύματα κακοποίησης μη συναινετικής προσωπικής φωτογραφίας (NCII). Η πλατφόρμα λειτουργεί από εμάς, τη Γραμμή Βοήθειας για το R3v3nge P@rn. Το StopNCII.org εργάζεται για τον ψηφιακό κατακερματισμό του ιδιωτικού σ3ξουαλικού περιεχομένου και την αποτροπή του διαμοιρασμού του σε όλες τις πλατφόρμες των συνεργατών που συμμετέχουν. Πρέπει να είστε 18 ετών+ στις εικόνες που θέλετε να κατεβάσετε, χρησιμοποιώντας το StopNCII.org.»

Αντίστοιχα κι αν έχει ανέβει κάποιο βίντεο με προσωπικές σου στιγμές, ανεβάζεις το ίδιο το βίντεο κι εκείνο φροντίζει να το διαγράψει από όποια σελίδα αυτό αναπαράγεται. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, πως αποτελεί μια άκρως εμπιστευτική σελίδα που δεν πρόκειται να κοινοποιήσει τα στοιχεία, τις φωτογραφίες ή τα βίντεο που ανέβασες. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει αρχεία πολλών ειδών όπως jpeg, jpg, png, gif, psd, tiff, xcf, tga, miff, ico, dcm, xpm, pcx, bmp, mp4, mov, avi, qt and wmv.

Να σημειωθεί επίσης, πως για ηλικίες κάτω των 18, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα σε παραπέμπει σε μια πιο ειδική, την takeitdown.ncmec.org, η οποία έχει παρόμοιο σχεδιασμό με αυτήν που αναφέραμε παραπάνω. Σε περίπτωση ανηλίκου όμως, πρώτο μέλημα είναι να ενημερωθεί κάποιος ενήλικος. Είτε από τον οικογενειακό κύκλο, ή έστω από έναν σχετιζόμενο οργανισμό για να μπορεί το άτομο να βοηθηθεί σωστά και να έχει την απαραίτητη στήριξη.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να ενημερωθεί και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αυτό μπορείς να το κάνεις κι επώνυμα από το σπίτι σου, μπαίνοντας στη σελίδα του gov.gr, για να εντοπιστεί η πηγή και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την πάταξη αντίστοιχων πρακτικών. Κανείς δεν είναι μόνος και κανείς δεν μπορεί να σε απειλήσει ή να χρησιμοποιήσει κάτι δικό σου, εναντίον σου, χωρίς να μπορεί να βρεθεί μια λύση. Μην αφήνεις τον φόβο να σε καταβάλει. Όλα λύνονται, αρκεί να μη σωπάσεις!

 

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου