Μιλώντας για τις μεγαλύτερες απολαύσεις τις ζωής, πέσαμε πάνω σε μια έρευνα που εντοπίζει την καλύτερη στάση για να… κοιμάσαι! Η αναζήτηση της τέλειας θέσης για να απολαύσει κανείς τον ύπνο του, αποτέλεσε μελέτη πολλών ερευνητών, που παρά τις παραλλαγές στις μεθόδους τους, κατέληγαν όλοι σε παρόμοια συμπεράσματα.
Την αρχή έκαναν ερευνητές στο Hong Kong, όπου ανέπτυξαν το λεγόμενο «Blanket Accommodative Sleep Posture Classification System» ή αλλιώς «Σύστημα ταξινόμησης της στάσης του ύπνου με κουβέρτα». Έπειτα, ακολούθησαν Δανοί ερευνητές, που χρησιμοποίησαν αισθητήρες κίνησης σε εθελοντές, για να καθορίσουν την αγαπημένη τους θέση ύπνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι περισσότεροι προτιμούσαν να κοιμούνται στο πλάι, ένα 38% ανάσκελα κι ένα ποσοστό 7% μπρούμυτα. Μάλιστα, λέγεται πως όσο μεγαλύτερης ηλικίας οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο χρόνο περνούσαν στο πλάι -κάτι παραπάνω θα ήξεραν φαίνεται.
Όσοι κοιμόντουσαν από τη δεξιά πλευρά, ο ύπνος τους ήταν ελαφρώς καλύτερος από εκείνους που προτιμούσαν την αριστερή, ενώ παρουσίαζαν μάλιστα και λιγότερους πόνους στη μέση! Από την άλλη, όσοι είχαν πρόβλημα με καούρες, η πλαϊνή στάση και συγκεκριμένα από την αριστερή πλευρά, αποτελεί τη δική τους λύση για ονειρικούς ύπνους. Ομοίως κι όσοι ταλαιπωρούνταν με παλινδρομήσεις. Πέρα από τα μαξιλάρια τα οποία βοηθούν το σώμα να έχει μια σταθερή ανοδική στάση, η αριστερή πλευρά ανακουφίζει περισσότερο, γιατί, μεταξύ στομάχου κι οισοφάγου, δεν παρατηρείται παρεμβολή του γαστρικού οξέος. Αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγεται η δεξιά πλευρά, αφού σε εκείνη τη περίπτωση, χαλαρώνει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας κι επιτρέπει στο οξύ να διαφύγει, δημιουργώντας αυτό το δυσάρεστο είδος πόνου στο άτομο.
Επιπλέον, το να κοιμάσαι στο πλάι είναι καλό και για τους γύρω σου! Όσο και να ερωτευτείς το ροχαλητό του άλλου, από ένα σημείο και μετά θα σε δυσκολεύει στον δικό σου ύπνο. Όσοι λοιπόν κοιμόντουσαν στο πλάι, ροχάλιζαν λιγότερο. Κι αυτό γιατί ευνοούταν, λόγω θέσης, ο καθαρισμός του ανώτερου αεραγωγού. Μάλιστα, μελέτες έδειξαν πως η μετάβαση ενός ατόμου από ανάσκελα στο πλάι, μπορεί να λύσει εντελώς το πρόβλημα της υπνικής άπνοιας, δηλαδή του ροχαλητού!
Μια παραλλαγή της πλαϊνής στάσης, μελέτησαν και οι ερευνητές στη Δυτική Αυστραλία, όπου παρακολούθησαν τα υπνοδωμάτια εθελοντών για 12 ώρες τη νύχτα μαζί με αυτόματες κάμερες. Οι συγκεκριμένοι, μελέτησαν τη λεγόμενη «προκλητική πλευρική θέση ύπνου». Ξέρεις, αυτή την άνετη στάση, που απλώνεις το έναν μηρό και φτάνει πάνω από τον άλλον και βολεύει να πετάξεις κι ένα μαξιλάρι ανάμεσα από τα δυο σου πόδια; Αυτή. Όταν ξύπνησαν, αρκετοί ανέφεραν πως είχαν πόνους στον αυχένα. Η υπαιτιότητα του πόνου όμως δεν μπορούσε να αποδοθεί στην «προκλητική» θέση αυτή καθ’ αυτή, δεδομένου ότι δεν εξακριβώθηκε το αν ο πόνος προϋπήρχε κι οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη στάση επειδή τους ανακούφιζε.
Για όσους όμως προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα, υπήρξε επίσης σχετική έρευνα. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στη Πορτογαλία, χώρισαν μια μερίδα ηλικιωμένων σε δύο ομάδες, στα πλαίσια ενός προγράμματος γυμναστικής. Οι μεν που είχαν πόνο στη μέση, έπρεπε να κοιμούνται στο πλάι κι οι δε, που είχαν πόνο στον αυχένα έπρεπε να κοιμούνται ανάσκελα. Έναν μήνα μετά τις δοκιμές, το 90% των συμμετεχόντων δήλωσε πως οι πόνοι τους είχαν μειωθεί. Παρ’ ότι το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο κι ενθαρρυντικό, το δείγμα αποτελούνταν μόνο από 20 συμμετέχοντες οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί και κανόνας.
Το να κοιμάσαι μπρούμυτα δε θα στο αναφέρω καν, όλο προβλήματα είναι. Τι πόνοι στη γνάθο, τι ότι βγάζεις πιο εύκολα ρυτίδες γιατί πιέζεις τα αγγεία του δέρματός σου, τι ότι ασκείς αχρείαστη πίεση σε αρθρώσεις και μύες με αποτέλεσμα το σώμα σου να μουδιάζει και να ζορίζεις τη σπονδυλική σου στήλη. Ξέχνα το καλύτερα. Κι εσύ και το υπόλοιπο 7% που το είχε ως αγαπημένη στάση.
Όλα οδηγούν στο ότι ο απλός ύπνος στο πλάι, με διατήρηση της ευθείας του σώματος, θεωρείται ο καταλληλότερος για σένα αλλά και για τους γύρω σου. Η πλευρά ορίζεται ανάλογα με το πρόβλημα, αριστερά αν έχεις στομαχικά προβλήματα, δεξιά αν έχεις μυοσκελετικά. Τι περιμένεις; Μια δοκιμή θα σε πείσει!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου