Ήταν 31/08/1997 όταν η Νταϊάνα και ο εραστής της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, κυνηγημένοι ανελέητα από τους παπαράτσι, έχασαν τη ζωή τους στη σήραγγα Ποντ ντε λ’ Αλμά του Σηκουάνα, στο Παρίσι, σε ένα σοκαριστικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα που συγκλόνισε τον πλανήτη. Οι ανακριτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου, Ανρί Πολ, που επίσης έχασε τη ζωή του, βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών κι αλκοόλ.
Ο θάνατος της «Πριγκίπισσας του Λαού» είχε βαθύ αντίκτυπο στο παγκόσμιο κοινό και οδήγησε σε κύματα συγκίνησης και θλίψης Η κηδεία της έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και τάφηκε σ’ ένα νησί μέσα στο οικογενειακό κτήμα του Άλθορπ. Περίπου 32 εκατομμύρια Βρετανοί και 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο την αποχαιρετούσαν με ανείπωτες εκδηλώσεις λύπης ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο μπουκέτα λουλούδια κατατέθηκαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Οι δύο πρίγκιπες μόλις πρόσφατα ανέφεραν σε ντοκιμαντέρ του BBC όσα βίωσαν την τραγική εκείνη ημέρα, «Άνθρωποι μας τραβούσαν και μας αγκάλιαζαν. Δεν τους κατηγορώ, φυσικά δεν τους κατηγορώ. Αλλά ορισμένες στιγμές ήταν σοκαριστικές. Ο κόσμος ούρλιαζε, άνθρωποι έκλαιγαν και τα χέρια τους ήταν βρεγμένα από τα δάκρυά που μόλις είχαν σφουγγίσει από το πρόσωπό τους πριν μου σφίξουν το χέρι».
Στον επικήδειο, ο Έλτον Τζον έπαιξε στο πιάνο μία διασκευή του τραγουδιού του «Candle in the Wind», το οποίο έκτοτε φέρει τον τίτλο «Candle in the Wind 1997». Ο τότε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, στον λόγο του την ημέρα του θανάτου της πριγκίπισσας την αποκάλεσε «Πριγκίπισσα των ανθρώπων» (the people’s princess).
Ο αδόκητος χαμός της, δημιούργησε δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας κι εκτόξευσε ακόμη περισσότερο τη φήμη της, η οποία διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Ο πατέρας του Ντόντι, Μοχάμετ Αλ Φαγιέτ, υποστήριξε ότι δεν ήταν ατύχημα αλλά δ@λοφονία από την οργάνωση ΜΙ6, που συνεργαζόταν με τη Βρετανική Βασιλική οικογένεια καθώς δεν «ενέκρινε» τη σχέση της με μουσουλμάνο. Άλλοι, θεώρησαν ότι στόχος ήταν μόνο ο Ντόντι και η Νταϊάνα, μια παράπλευρη απώλεια. Ορισμένοι δε δίστασαν να πιστέψουν ότι ο θάνατός τους ήταν σκηνοθετημένος, ώστε να συνεχίσουν να ζουν ανενόχλητοι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Πάμε να δούμε πώς η ζωή της, που ξεκίνησε ως μεταμοντέρνα ενσάρκωση της πριγκίπισσας του παραμυθιού, κατέληξε εφιάλτης. Η Νταϊάνα γεννήθηκε στη βρετανική αριστοκρατική οικογένεια Σπένσερ με βασιλική καταγωγή, τον Ιούλιο του 1967 και ήταν το τέταρτο παιδί. Φοίτησε σε δημόσιο σχολείο και διακρίθηκε για τις αθλητικές της επιδόσεις στην κολύμβηση. Ούσα μέτρια μαθήτρια, δεν ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές. Μετά το σχολείο εργάστηκε ως νταντά, μαγείρισσα μερικής απασχόλησης και βοηθός διδασκαλίας σε νηπιαγωγείο του Λονδίνου. Για πρώτη φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 1981, όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της με τον πρίγκιπα Κάρολο.
Ο «παραμυθένιος» γάμος της με τον πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και μεταδόθηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ 600.000 άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να επευφημήσουν το πριγκιπικό ζεύγος.
Απέκτησε δύο γιους, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι, 2ο και 3ο στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου αντίστοιχα. Η Νταϊάνα ήταν μια αφοσιωμένη μητέρα και προσπαθούσε να μεγαλώσει τα παιδιά της ώστε να σέβονται τη διαφορετικότητα και τις προκλήσεις του ρόλου για τους οποίους ήταν προορισμένοι. Επεδίωκε να αποκτήσουν εμπειρίες ζωής και συχνά αντιστεκόταν στο αυστηρό τυπικό πρωτόκολλο της βασιλικής οικογένειας.
Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα στη σχέση της με τον Κάρολο. Όπως ανέφερε η ίδια σε συνεντεύξεις της αργότερα, σχεδόν αμέσως μόλις παντρεύτηκε, ο Κάρολος διατηρούσε σχέση με την Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς και ήταν δύσκολο να κρατήσει ένας γάμος με τρία άτομα. Άλλωστε, ο Κάρολος την παντρεύτηκε μόνο υπό την πίεση του πατέρα του Φίλιππου. Ως αντίδραση, άρχισε να έχει διάφορες ερωτικές σχέσεις. Οι συναισθηματικές διαταραχές του χωρισμού της, προκάλεσαν στην Νταϊάνα προβλήματα υγείας, όπως βουλιμία και κατάθλιψη.
Το επίσημο διαζύγιό της ανακοινώθηκε στις 28 Αυγούστου 1996 και συνοδεύτηκε από εφάπαξ διατροφή 30 εκατομμυρίων δολαρίων κι άνευ όρων επικοινωνία με τα δύο παιδιά της. Έχασε τον τίτλο «Πριγκίπισσας της Ουαλίας», αλλά μπορούσε να αποκαλείται «Πριγκίπισσα». Σε συνέντευξη στο BBC τον Νοέμβριο του 1995 είπε ότι προτιμούσε να την αποκαλούν «Βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων».
Η Νταϊάνα αποτελούσε πρότυπο γυναικείας ομορφιάς και κομψότητας, ενώ ταυτόχρονα θαυμαζόταν για το πρωτοποριακό φιλανθρωπικό της έργο, δίνοντας την εντύπωση ενός νέου τύπου μέλους της βασιλικής οικογένειας, αρωγό στον απλό άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, ο τότε βρετανός πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, την αποκάλεσε «Πριγκίπισσα του Λαού».
Το 1987 ήταν μια από τις πρώτες διασημότητες που φωτογραφήθηκαν με ασθενείς του AIDS, συμβάλλοντας στην αλλαγή της στάσης του κόσμου καθώς εκείνη την εποχή, πολλοί πίστευαν ότι μπορούσε να κολλήσει κάποιος AIDS μόνο με μια απλή επαφή. Τον Ιούνιο του 1988 διέθεσε 79 από τα φορέματά της στον οίκο δημοπρασιών Christie’s στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώνοντας το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δώρισε σε οργανώσεις για την καταπολέμηση του AIDS και το καρκίνου. Δε σταμάτησε εκεί. Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989. Τον Ιανουάριο του 1997 επισκέφτηκε ναρκοπέδια στην Αγκόλα για να επιθεωρήσει την εκκαθάρισή τους. Ενθάρρυνε τη Βρετανία κι άλλα κράτη να υποστηρίξουν τη Συνθήκη της Οτάβας για την απαγόρευση της χρήσης των ναρκών κατά προσωπικού. Λίγο πριν από το θάνατό της, στις 18 Ιουνίου 1997, η πριγκίπισσα Νταϊάνα συναντήθηκε με τη Μητέρα Τερέζα, η οποία δήλωσε: «Η Νταϊάνα είναι η κόρη μου.» Με απόλυτη ταπεινοφροσύνη, η Νταϊάνα απάντησε: «Είμαι μια πολύ, πολύ μικρή Μητέρα Τερέζα.»
Κι όμως στα παραμύθια πάντα πλανάται και μία κατάρα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διάσημη ηθοποιός Γκρέις Κέλι κι η Νταϊάνα είχαν μοίρα κοινή: και οι δυο στέφθηκαν πριγκίπισσες σε «γάμο του αιώνα» κι οι δυο είχαν το ίδιο τραγικό τέλος σε ένα αναπάντεχο τροχαίο. Η Γκρέις Κέλι, που είχε παντρευτεί τον πρίγκηπα του Μονακό, συνάντησε την 19χρονη τότε Νταϊάνα Σπένσερ σε ένα μουσικό ρεσιτάλ στο Goldsmiths’ Hall στο Λονδίνο. Η βραδιά ήταν καταστροφική για την Νταϊάνα: φορούσε ένα μαύρο φόρεμα Emanuel ενώ η βρετανική βασιλική οικογένεια χρησιμοποιούσε τα μαύρα ρούχα για τις κηδείες. Η πριγκίπισσα Γκρέις, παρατηρώντας ότι η Νταϊάνα ήταν αναστατωμένη, την οδήγησε σε μια απομονωμένη αίθουσα. Εκεί, η Νταϊάνα της εξομολογήθηκε πώς «πάλευε με την αδυσώπητη δημοσιότητα, την αίσθηση της απομόνωσης της και τους φόβους της για το μέλλον». Η Γκρέις Κέλι απάντησε «Μην ανησυχείς. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα!». Δεκαοκτώ μήνες μετά τη γνωριμία τους, σε ηλικία μόλις 53 ετών, η πριγκίπισσα Γκρέις σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε, ρίχνοντας το αυτοκίνητο στον γκρεμό. Λέγεται ότι το αυτοκίνητο το οδηγούσε η μικρή κόρη της Γκρέις, Στεφανί και από λάθος χειρισμό ανατράπηκε.
26 χρόνια μετά το χαμό της Νταϊάνα, ο κόσμος εξακολουθεί να τη λατρεύει. Ήταν μία γυναίκα που διεκδίκησε την προσωπική της ευτυχία, αψήφησε το βασιλικό πρωτόκολλο της Μ. Βρετανίας, πάλεψε να ξεριζώσει τα κοινωνικά στερεότυπα, στάθηκε δίπλα στους αδύναμους, ερωτεύτηκε κι έζησε με πάθος ως την τελευταία της πνοή.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου