Το να περνά ένα ζευγάρι τις διακοπές του χωριστά, ειδικά όταν πρόκειται για ζευγάρια που είναι αρκετό καιρό μαζί κι έχουν μια σχέση που θεωρείται «σοβαρή», συνήθως είτε αποτελεί ένα θέμα ταμπού που ούτε τολμούν να συζητήσουν ακόμη και αν κατά καιρούς έχει περάσει από το μυαλό τους ως ένας τρόπος ανανέωσης της σχέσης ή μια διέξοδος από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, είτε είναι κάτι που θεωρούν πως δεν έχει καμιά απολύτως θέση στο «μαζί» που έχουν πλάσει στο μυαλό τους και τους ταιριάζει.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί οι συνθήκες να μην ευνοούν τις κοινές διακοπές όπως είναι οι άδειες σε διαφορετικές περιόδους ή οι διαφορετικές συνήθειες. Ναι μπορεί εσύ να αγαπάς το κάμπινγκ στην εξοχή αλλά το ταίρι σου να φτιάχνει λίστα με τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού που δεν πρέπει να χάσεις και να σχεδιάζει από νωρίς ποιες κρατήσεις θα πρέπει να κάνει. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν, οι χωριστές διακοπές αποτελούν μονόδρομο για να μη μείνει κανείς δυσαρεστημένος και να περάσουν και οι δυο καλά με τον τρόπο που τους ευχαριστεί.
Υπάρχει ωστόσο πάντα η περίπτωση ένας από τους δυο να μην επιθυμεί κοινές διακοπές και να θέλει να τις αποφύγει γιατί δε νιώθει άνετα να περάσει μέρες ολόκληρες μαζί με τον άνθρωπό του ή θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο βήμα για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η σχέση σας εκείνη τη χρονική στιγμή κι είτε το δηλώνει ανοιχτά, είτε φροντίζει να αποφύγει τα σχέδια για κοινές διακοπές με έμμεσο και διπλωματικό τρόπο.
Αν η περίπτωση αυτή σού είναι αρκετά οικεία, ίσως έχεις μπει στη διαδικασία να αναρωτηθείς αν το να μη θέλει το ταίρι να πάτε μαζί διακοπές δείχνει αυτομάτως πως η σχέση σας δεν είναι σοβαρή, φανερώνει κρυφά προβλήματα ή είναι κάτι συνηθισμένο που έτυχε να συμβεί και σε σένα. Όπως γίνεται συνήθως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
Σε μια επιτυχημένη κι υγιή σχέση, ο προσωπικός χώρος κι η ελευθερία του άλλου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Επομένως, το να θελήσει το ταίρι σου να περάσετε μέρος των διακοπών σας χώρια, δεν αποτελεί ένδειξη πως η σχέση σας δεν είναι σοβαρή ή πως κάτι δεν πάει καλά. Σε μια απελευθερωμένη από ταμπού και παραδόσεις που δεν ωφελούν κανένα κοινωνία, οι χωριστές διακοπές θα έπρεπε να προτείνονται σε δεσμευμένα ή και παντρεμένα ζευγάρια ως ένας βασικός τρόπος επιβίωσης και μακροημέρευσης της σχέσης τους. Άλλωστε, αν υπάρχει χρόνος και θέληση, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να περάσετε τις διακοπές σας και μαζί αλλά και παρέα με τους αγαπημένους σας φίλους, διοργανώνοντας περισσότερες από μια αποδράσεις.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως το θέμα «κοινές διακοπές» ανέκαθεν αποτελούσε ένα τεστ για τη σχέση ενός ζευγαριού. Πέρα από τη συμβίωση και την τριβή της καθημερινότητας των διακοπών που μπορεί να κουράσει, ακόμη και η ίδια η συζήτηση περί διακοπών μπορεί να αποτελέσει αφορμή ώστε να έρθουν στην επιφάνεια οι διαφορές του ζευγαριού, όχι τόσο ως προς τις προτιμήσεις -εδώ δε μας ενδιαφέρει καθόλου αν ο ένας προτιμά το βουνό κι ο άλλος τη θάλασσα- αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι δυο ορίζουν τη σχέση τους. Αν το ταίρι σου δε δείχνει την παραμικρή διάθεση να κανονίσει έστω και μια διήμερη εξόρμηση μαζί σου, ακόμη κι αν του το έχεις προτείνει αρκετές φορές, το πιο πιθανό είναι πως δε νιώθει πως βιώνει μαζί σου μια σχέση ζωής, ή τουλάχιστον, όχι ακόμη. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που θέλουν χρόνο για να ανοιχτούν και να νιώσουν ασφαλείς σε μια σχέση.
Πριν όμως βιαστείς να δώσεις απλόχερα τον χρόνο αυτό στον άλλο, με αφορμή τις κοινές διακοπές, ίσως θα ήταν καλό να αναλογιστείς αν οι δυο σας βλέπετε τη σχέση σας με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί εσύ να έχεις ανάγκη μια σχέση γεμάτη ταξίδια κι εμπειρίες την ίδια στιγμή που ο άλλος έχει ανάγκη ένα μήνυμα που θα του φτιάξει την ημέρα, ένα καλό κρεβάτι που θα τον ανεβάσει κι ένα άτομο με το οποίο περνάει όμορφα, χωρίς να σκοπεύει να μοιραστεί κάθε πτυχή της ζωής του μαζί του και κατά συνέπεια και τις πολύτιμες καλοκαιρινές διακοπές του.
Στην τελική, πριν βιαστείς να απογοητευτείς, να θυμώσεις, να σκεφτείς τον χωρισμό ή να εφαρμόσεις την τιμωρία της σιωπής κι άλλα όμορφα στο ταίρι σου για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, είναι καλό να σκεφτείς πως κάθε σχέση της ζωής σου είναι πολύτιμη και σε κάνει λίγο πιο πλούσιο σε εμπειρίες. Κάποιες σχέσεις έρχονται στη ζωή σου για να σου δείξουν τι είναι τελικά αυτό που επιθυμείς κι έχεις ανάγκη από έναν σύντροφο και ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργήσουν σαν μεταβατικές σχέσεις, που θα σε οδηγήσουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, λίγο πριν συναντήσεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει. Αυτή είναι η μεγάλη αξία τους κι οφείλεις να τους την πιστώσεις, είτε το τέλος του καλοκαιριού σε βρίσκει ρομαντικά σε μια παραλία του αγαπημένου σου νησιού, είτε για ποτάρες με τους κολλητούς κι ανοιχτό σε νέες γνωριμίες.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου