Η μισή Ελλάδα σήμερα έχει ξυπνήσει τυλιγμένη στις φλόγες και η άλλη μισή βρίσκεται μέσω ενός σύννεφου καπνού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενημερώνει πως κατά την ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα διάφοροι ρυπαντές, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx), το διοξείδιο του θείου, τα αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.), καθώς και άλλες επιβλαβείς ουσίες που απελευθερώνονται εξαιτίας της καύσης υλικών, όπως σκουπίδια, εγκαταλειμμένα υλικά ή οικίσκοι, που ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς.

Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να διεισδύσουν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή τους πνεύμονες, ενώ τα μικρότερα μικροσωματίδια ενδέχεται να εισέλθουν ακόμα και στην αίματος κυκλοφορία. Αυτές οι ουσίες μπορεί προσωρινά να συγκεντρωθούν σε υψηλά επίπεδα και, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τους από τον άνεμο σε γειτνιάζουσες περιοχές, να επιφέρουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στον γενικό πληθυσμό, με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες.

Το να προφυλάξεις τον εαυτό σου από τον καπνό και τα μικροσωματίδια που προκύπτουν κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, μπορεί να είναι κάτι που δεν περνάει από το μυαλό σου, ωστόσο είναι μια αναγκαία προτεραιότητα. Παρακάτω, παρέχονται 6 σημαντικές συμβουλές για την προσωπική προστασία κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς:

 

Ενημερωθείτε και παρακολουθείτε: Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείτε τις τοπικές ειδήσεις και τις ανακοινώσεις από τις αρχές. Ενημερωθείτε για την τρέχουσα κατάσταση της πυρκαγιάς, τις προβλεπόμενες αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου και τις οδηγίες ασφαλείας.

Χρησιμοποιήστε Σωστά τις Μάσκες Αναπνοής: Φορέστε μια μάσκα αναπνοής με κατάλληλο φίλτρο, όπως οι μάσκες N95 ή FFP2. Αυτές οι μάσκες παρέχουν υψηλή προστασία από τον καπνό και τα μικροσωματίδια. Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα είναι καλά εφαρμοσμένη για να αποτρέπει τη διείσδυση του αέρα με ρύπους.

Εσωτερικός Χώρος: Όπου είναι εφικτό, παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε παράθυρα και πόρτες για να αποτρέψετε την εισχώρηση του καπνού. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά συσκευές ψύξης αέρα αντί για ανοιχτά παράθυρα.

Κλείστε το σύστημα κλιματισμού: Αν διαθέτετε κλιματισμό, απενεργοποιήστε τη λειτουργία του ανακύκλωσης αέρα για να αποτρέψετε την εισχώρηση των ρύπων στο εσωτερικό των χώρων σας.

Περιορίστε την εξωτερική σας δραστηριότητα: Κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα στον ανοικτό αέρα. Η αυξημένη αναπνοή κατά τη διάρκεια άσκησης μπορεί να οδηγήσει στην εισχώρηση περισσότερων ρύπων στους πνεύμονες.

Προσέχετε τα ευάλωτα άτομα: Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υπάρχοντα προβλήματα υγείας, ιδίως στο αναπνευστικό σύστημα, είναι ευαίσθητα στις επιπτώσεις του καπνού και των μικροσωματιδίων. Προσφέρετε ειδική προσοχή και προστασία σε αυτά τα άτομα.

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται η δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης), αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πηγή φωτογραφίας