Στυγερά εγκλήματα, βασανιστήρια, ιστορίες για γερά νεύρα. Αυτές ειναι μόνο μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν πολλούς serial killer. Και αν οι άντρες κατέχουν τα πρωτεία στα στατιστικά, υπάρχουν και γυναίκες που αποδείχτηκαν το ίδιο επικίνδυνες και αδίστακτες. Αυτές είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες δολοφόνους ανά τα χρόνια.
Κόμισσα Ελίζαμπεθ Μπάθορι
Γεννήθηκε το 1560 και ήταν απόγονος μιας οικογένειας ευγενών στην Ουγγαρία. Λέγεται πως η Μπάθορι έπασχε από επιληψία και μιας και τότε οι γνώσεις για την ασθένεια ή τη φαρμακευτική αγωγή της δεν υπήρχαν, συνήθιζαν να αλείφουν αίμα κάποιου υγιούς ατόμου στα χείλη του πάσχοντος. Οι θρύλοι περιγράφουν τη Μπάθορι ως βαμπίρ, καθώς συνήθιζε να κάνει μπάνιο σε αίμα παρθένων γυναίκων. Αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, αυτό που είναι σίγουρα αληθές είναι πως η ίδια φυλάκιζε, βασάνιζε και σκότωνε νεαρά κορίτσια 10-14 ετών, τα οποία αρχικά προσλάμβανε ως υπηρετικό προσωπικό στο σπίτι της. Τα θύματά της υπολογίζονται σε πάνω από 600, αλλά λόγω της υψηλής της θέσης στην κοινωνία τότε, τα εγκλήματά της παρέμειναν αρχικά ατιμώρητα. Μόνο όταν ξεκίνησε να βασανίζει και να σκοτώνει κορίτσια που ήταν γόνοι πλούσιων οικογενειών, συνελήφθη και καταδικάστηκε. Πέθανε 3 χρόνια αργότερα, το 1610, φυλακισμένη σε ένα δωμάτιο του κάστρου της, χωρίς φως με μικρές τρύπες στον τοίχο από όπου αεριζόταν το δωμάτιο κι από όπου της έδιναν φαγητό.
Andrea Pia Yates
Γεννήθηκε το 1964 στο Τέξας και οι γονείς της ήταν Ιρλανδοί μετανάστες. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο ως νοσηλεύτρια, ενώ από όταν ήταν έφηβη έπασχε από βουλιμία και καταθλίψη και είχες αυτοκτονικές τάσεις. Από την πρώτη κιόλας γέννα της, έπασχε από επιλόχειο κατάθλιψη, ενώ τις επόμενες 3 εγκυμοσύνες ακολούθησαν η κατάχρηση αντιψυχωσικών, οι απόπειρες αυτοκτονίας, οι νοσηλείες σε ψυχιατρεία. Το 1999 διαγνώστηκε με ψύχωση και η 5η και τελευταία εγκυμοσύνη το 2000 αλλά και ο θάνατος του πατέρα της το 2001, ήρθαν να αποτελειώσουν την ήδη κλονισμένη ψυχική της υγεία. Στις 20 Ιουνίου 2001, σε διάστημα μιας ώρας, η Andrea έπνιξε ένα ένα τα παιδιά της στην μπανιέρα και έπειτα κάλεσε την αστυνομία και ομολόγησε. Λόγω των πολλαπλών προβλημάτων ψυχικής υγείας, κρατείται σε ψυχιατρική πτέρυγα στο Τέξας, όπου και θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της.
Dorothea Puente
Γεννημένη το 1929 στην Καλιφόρνια της Αμερικής και μεγαλωμένη σε ένα αρκετά προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, καθώς και οι γονείς της ήταν αλκοολικοί, ο πατέρας της είχε αυτοκτονικές τάσεις, ενώ η μητέρα της εργαζόταν ως s3x worker. Αφού έχασε την κηδεμονία των παιδιών της, η Dorothea μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο όπου και κακοποίηθηκε σ3ξουαλικά. Ακολούθησε μια πολυτάραχη ζωή με ενδοοικογενειακή βία στους γάμους της, αλκοολισμό, ψυχολογικά προβλήματα, εγκληματική συμπεριφορά και τάσεις αυτοκτονίας. Είχε επίσης διαγνωσθεί ως παθολογική ψεύτρα με ασταθή προσωπικότητα. Από το 1982 χρησιμοποιούσε την οικεία της ως οικοτροφείο, στο οποίο υποτίθεται πως φιλοξενούσε άτομα που είχαν ανάγκη χωρίς χρέωση. Αυτό που έκανε όμως στην πραγματικότητα είναι να δηλητηριάζει τα θύματά της, να τα θάβει στην αυλή της και να κλέβει τα προσωπικά τους στοιχεία για να παίρνει τα χρήματά τους. Το 1988 ένας γείτονάς της είπε τα πάντα στην αστυνομία, οπότε η ίδια συνελήφθη και καταδικάστηκε, ενώ πέθανε στη φυλακή το 2011.
Leonarda Cianciulli
Γεννήθηκε το 1894 στην Ιταλία και είχε μια δύσκολη παιδική ηλικία λόγω της μητέρας της, που ήταν πολύ σκληρή και καταπιεστική, γεγονός που προκάλεσε από πολύ μικρή ηλικία 2 αυτοκτονικά επεισόδια. Αργότερα παντρεύτηκε έναν άντρα τον οποίο η μητέρα της δεν ενέκρινε και για τον λόγο αυτό πίστευε πως την καταράστηκε. Η Leonarda είχε 17 εγκυμοσύνες, από τις οποίες οι 3 ήταν αποβολές και 10 παιδιά της πέθαναν αργότερα, με αποτέλεσμα να είναι υπερπροστατευτική με τα εναπομείναντα 4 τέκνα. Το 1939, λοιπόν, όταν ο μεγαλύτερος της γιος της αποφάσισε να ενταχθεί στον βασιλικό ιταλικό στρατό, η ίδια για να τον προστατεύσει, πίστευε πως έπρεπε να χυθεί ανθρώπινο αίμα με τη μορφή θυσίας για να αποτρέψει το συμβάν. Σκότωσε, λοιπόν, 3 γειτόνισσες της, τις τεμάχισε και ύστερα έφτιαξε κέικ και σαπούνια, τα οποία μοίρασε στη γειτονιά, ενώ πούλησε και τα ρούχα τους. Συνελήφθη, μιας και όλα τα στοιχεία οδηγούσαν σε εκείνη και δήλωνε αμετανόητη. Πέθανε το 1970 στη φυλακή.
Juana Barraza
Γεννήθηκε το 1957 στο Μεξικό και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, μιας και η μητέρα της ήταν αλκοολική ενώ ο πατριός της την κακοποιούσε σ3ξουαλικά και την άφησε έγκυο. Η Juana εξασκούσε την επαγγελματική πάλη και το όνομά της στο ρινγκ ήταν “La Dama del Silencio” ή «Η κυρία της σιωπής», με το οποίο και είναι γνωστή έως σήμερα και το οποίο όνομα χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος για το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για την υπόθεσή της στο netflix. Η Juana προσέλκυε θύματα άνω των 60 ετών, τα οποία αρχικά παρακολουθούσε για ημέρες για να σιγουρευτεί πως μένουν μόνα τους. Έπειτα εμφανιζόταν στην πόρτα τους ως απεσταλμένη από το κράτος για να βοηθήσει ηλικιωμένους να κάνουν αίτηση για ένα κρατικό επίδομα και στη συνέχεια σκότωνε τους ηλικιωμένους είτε ξυλοκοπwντας τους μέχρι θανάτου είτε στρ@γγαλίζοντάς τους, ενώ μετά τους λήστευε. Αν και η αστυνομία δυσκολεύτηκε πολύ με τη σύλληψή της, κατάφερε να την εντοπίσει και απ’ ό,τι φαίνεται η ίδια θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στη φυλακή. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για άτομο με ενεργό ψυχοπαθολογία που δε νιώθει καμία μεταμέλεια ή μετάνοια για τα εγκλήματά του. Αντίθετα, λόγω του ότι έβλεπε το πρόσωπο της μητέρας της στα θύματα, ένιωθε πως επιφέρει δικαιοσύνη και πως εκδικείται τη μητέρα της για τον τρόπο που της φέρθηκε όταν ήταν μικρή.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.