Το 2022, σημειώθηκε ένας εντυπωσιακός αριθμός ως προς την αύξηση στις πλαστικές επεμβάσεις στην Ελλάδα κατά 38%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο αύξησης του 11,2%, σύμφωνα με μια φρέσκια έρευνα της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS). Μάλιστα φαίνεται ότι εκτός από εσωτερική κατανάλωση, προτιμούν την Ελλάδα για πλαστικές κι από άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ, την Αλβανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας 102.437 χειρουργικές επεμβάσεις, που αυξήθηκαν κατά 54,8%, και 323.886 μη χειρουργικές παρεμβάσεις, που αυξήθηκαν κατά 33,3%. Στο παγκόσμιο προσκήνιο, την ίδια στιγμή η αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων ήταν 16,7%, ενώ οι μη χειρουργικές παρεμβάσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 7,2%. Η κύρια αιτία αυτής της αύξησης αναδεικνύεται από την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Μετά από ένα δύσκολο 2020 και 2021, όπου υπήρξαν πολλοί περιορισμοί στις ιατρικές επεμβάσεις, ο κόσμος φαίνεται ότι αναζητά περισσότερο τον τρόπο να ανανεωθεί και να αναζωογονηθεί, ψάχνοντας το νυστέρι.
Όσον αφορά τις αισθητικές επεμβάσεις, η λιποαναρρόφηση βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με μια εντυπωσιακή αύξηση του 58,6%. Το πρόσωπο και γενικότερα το κεφάλι ακολούθησαν με 49.532 επεμβάσεις, ενώ το σώμα και τα άκρα είχαν 29.548 επεμβάσεις και το στήθος 23.357, όπως δημοσίευσε το in.gr. Το 85,7% του συνόλου των αισθητικών επεμβάσεων αφορούν γυναίκες, αν και οι επεμβάσεις στους άνδρες αυξάνονται κατά 18%.
Για τα πρακτικά, να πούμε πως παγκοσμίως, η λιποαναρρόφηση παραμένει η βασίλισσα όλων αφού κατέχει ακόμη την πρωτιά, με περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια επεμβάσεις και αύξηση 21,1%. Τα πέντε πιο δημοφιλή είδη πλαστικών επεμβάσεων παγκοσμίως μετά τη λιποαναρρόφηση, είναι η αύξηση του στήθους, η βλεφαροπλαστική, η κοιλιοπλαστική και η ανόρθωση στήθους. Όσον αφορά τις μη χειρουργικές παρεμβάσεις, οι πιο δημοφιλείς περιλαμβάνουν τη βοτουλινική τοξίνη, το υαλουρονικό οξύ και την αποτρίχωση με laser. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βοτουλινική τοξίνη κατατάσσεται πρώτη, ακολουθούμενη από το υαλουρονικό οξύ.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα φαίνεται να προτιμούν τις μη χειρουργικές επεμβάσεις, βέβαια. Αυτό συμβαίνει πιθανόν λόγω της πιο ανάλαφρης φύσης τους, ενώ υπάρχει και η γενική πεποίθηση ότι η πρόληψη και η διατήρηση της νεότητας απαιτούν ελαφριές επεμβάσεις. Άρα μιλάμε για φίλερς και μικροδιορθώσεις, περισσότερο μη μόνιμες.
Είναι δύσκολο να εξάγει κανείς συγκεκριμένο συμπέρασμα για την εντυπωσιακή αύξηση στις πλαστικές επεμβάσεις στην Ελλάδα, με τη λιποαναρρόφηση να κυριαρχεί. Είναι ο τρόπος ζωής μας, η εύκολη λύση, κάποια βαθύτερη ανάγκη ή απλώς μια άλλη μορφή αυτοφροντίδας, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, αφού περνάει στην ηθική διάσταση των πλαστικών που είναι υπό μια μόνιμη συζήτηση. Ας κλείσουμε με το ότι είναι όμορφο να προσέχεις τον εαυτό σου με τον τρόπο που κρίνεις ότι έχεις ανάγκη, και με μια προτροπή ό,τι κι αν κάνεις να το πράττεις με νηφαλιότητα και να συμβουλεύεσαι πάντα τον γιατρό σου.