Η τεχνική του Relational priming, Σχεσιακή Προετοιμασία, συχνά συνίσταται από συμβούλους σχέσεων και ψυχολόγους, ως μια δεξιότητα που βοηθά να διατηρήσουμε μια σχέση καλή και υγιή. Ως περιεχόμενο αφορά στο να δίνουμε μια ιδέα για το τι πρόκειται να μιλήσουμε στον σύντροφό μας πριν αναλύσουμε τι έχει γίνει.

Παράδειγμα: «Αγάπη μου, θα ήθελα όταν έχεις χρόνο να μιλήσουμε για το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε κοινή γραμμή μπροστά στα παιδιά για να μη συμβεί ξανά ό,τι και προχθές .» Στην ουσία δίνουμε μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει πριν μπούμε κατευθείαν στο ψητό και μπορεί να ακούγεται εύκολο αλλά απαιτεί προσοχή και καθημερινή εξάσκηση, όπως επίσης κι αρκετά αυτονόητο, ωστόσο στην ουσία του δεν είναι καθόλου.

Μέσω του RP λοιπόν, προειδοποιούμε στην ουσία τον σύντροφο ή τον συνομιλητή μας για το τι θα ακολουθήσει. Μπορούμε να το δούμε κι ως μια μέθοδος ή τακτική όπου μας επιτρέπει να διαχειριστούμε την ωμή αλήθεια χωρίς το στρες και το άγχος ενός υπονοούμενου που συχνά φέρει αρνητικές αντιδράσεις. Μειώνουμε τις πιθανότητες να μπούμε σε θέση άμυνας γιατί ξέρουμε το θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε και δεν κάνουμε εικασίες και σενάρια, τακτική που βοηθά πολύ άτομα που έχουν αγχώδεις διαταραχές. Επίσης μας επιτρέπει να ακούσουμε και να κατανοήσουμε το πρόβλημα χωρίς φλυαρίες και περιττές συζητήσεις.

Η τακτική του RP, λοιπόν, μας επιτρέπει τόσο να διαχειριστούμε τον εκνευρισμό του συντρόφου μας, όσο και να κρατήσουμε αισθητή την εκτίμησή μας προς το πρόσωπο του αποφεύγοντας να εστιάσουμε στο πρόβλημα κάνοντας γόνιμους συσχετισμούς. Είναι σαν να βλέπεις μια φωτογραφία από ένα παγωτό κι έπειτα μια παραλία το καλοκαίρι, ή μια ζυγαριά. Στην πρώτη περίπτωση, σκέφτεσαι διακοπές, στη δεύτερη δίαιτα, γιατί αυτό προετοιμάζεις το μυαλό σου να δει.

Η αλήθεια είναι ότι η ικανότητα να παραμείνει κανείς ο εαυτός του, ενώ παράλληλα εξωτερικεύει με οικειότητα στο σύντροφό του ένα οποιοδήποτε θέμα, είναι ζήτημα αρκετά δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά μέσω του Relational priming είναι πολύ πιο εφικτό να συμβεί, κρατώντας συνάμα και τη διαφορετικότητα μιας σχέσης ζωντανή. Το RP έχει την ικανότητα να προετοιμάσει το σύντροφο ή συνομιλητή μας τόσο νοητικά, όσο και συναισθηματικά. Σε μια σχέση, μπορεί κανείς να σηκώσει τοίχο μόνο και μόνο ακούγοντας μικρά παράπονα αν δεν ξέρει πού αποσκοπούν. Σε τέτοιες στιγμές, το RP μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για να δείξουμε στον σύντροφό μας ότι δεν είμαστε εναντίον του, αλλά αντίθετα υποστηρίζουμε και προστατεύουμε τη σχέση μας. Είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε ότι δε θέλουμε τσακωμούς και θέλουμε να δουλέψουμε μαζί αυτό που έχουμε.

Παράλληλα, η τακτική του RP επιβραδύνει έναν διάλογο, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε τυχόν εκρήξεις θυμού. Για κάποιους, ο έλεγχος των συναισθημάτων τους, και ιδιαίτερα του θυμού, μπορεί να είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, ενώ για άλλους μπορεί να αποτελεί μια συνεχή διαδικασία εξέλιξης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συναισθήματά μας είναι συνήθως κυματοειδή. Έρχονται, φουντώνουν και στη συνέχεια παρέρχονται. Το Σχεσιακό Προετοιμασίας (RP) προσφέρει τον απαραίτητο χώρο για να εκφράσουμε αυτά τα συναισθήματα ελεύθερα.

Για να διευκολύνει την κατανόηση, αυτή η δεξιότητα μας επιτρέπει να ακούσουμε ενδελεχώς, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αντιληφθούμε τις δυσκολίες μας και να εργαστούμε για την αντιμετώπισή τους. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πολύ καλά, τόσο τον εαυτό μας, όσο και τον σύντροφό μας για να είναι αποτελεσματική η τακτική του Relational priming. Ξεκάθαρα λοιπόν, δεν είναι μια απλή προφορική προειδοποίηση.

Εντούτοις, έχει να προσφέρει πολλά σε μια σχέση. Μόνο, όμως, αν γίνει σωστά κι όχι με τη λογική “εγώ εναντίον εσού”. Το να προετοιμάζουμε τη σχέση μας για έναν διάλογο, κάτι φαινομενικά τόσο απλό, μπορεί να μας υποσχεθεί πολλά και το μόνο που απαιτεί είναι να γίνουμε λίγο πιο διαλλακτικοί και σκερτσόζοι. Μικρό το τίμημα που μάλλον είναι κι αυτό για καλό μας. Άλλωστε κι οι σχέσεις παιχνίδι είναι!

Συντάκτης: Τόνια Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου