Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ιάπωνας διαστημικός φωτογράφος Hideo Nishimura, παρατήρησε για πρώτη φορά τον πράσινο κομήτη στις 11 Αυγούστου, καθώς φωτογράφιζε τον νυχτερινό ουρανό. Έπειτα, πλήθος αστρονόμων ασχολήθηκε με τη παρακολούθηση του εν λόγω κομήτη, ο οποίος πλέον φέρει και το όνομα αυτού που τον ανακάλυψε. Αν κι ασυνήθιστο να γίνει τυχαία μια τόσο σπουδαία ανακάλυψη, εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι επρόκειτο για την τρίτη του κατά σειρά! Καλά διαβάσατε, την τρίτη του. Καλά λένε οι παλιοί «αν έχεις άστρο…»!

Δημοσιεύματα αναφέρουν την πιθανότητα ο κομήτης να είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, για πέντε ημέρες, ενώ σήμερα θα μπει στο ηλιακό μας σύστημα, μιας και θα πλησιάσει με ασφάλεια τη γη, σε απόσταση 125 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, με κατεύθυνση τον ήλιο. Αν καταφέρει να επιβιώσει και δε διαλυθεί από τον ήλιο, υπολογίζεται πως θα είναι ορατός κι από το νότιο ημισφαίριο, μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, ενώ σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται στην κοντινότερη δυνατή απόσταση από τη γη. Λέγεται μάλιστα πως όσο περισσότερο θα πλησιάζει τον ήλιο, τόσο πιο φωτεινός θα γίνεται, δίνοντάς μας ελπίδες ότι θα μπορέσουμε και εμείς να τον αντικρίσουμε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και τεχνογνωσία.

Ο Dr. Paul Chodas, διευθυντής του κέντρου μελέτης αντικειμένων της NASA, αναφέρει πως ο εν λόγω κομήτης, ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 430 με 440 χρόνια, άρα η τελευταία φορά που πέρασε γύρω από τον Ήλιο, ήταν κάπου στο 1590. Να σημειωθεί μάλιστα πως εκείνο το διάστημα δεν είχε καν εφευρεθεί το μικροσκόπιο, ενώ δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το αν ήταν αρκετά φωτεινό για να μπορεί κάποιος να το διακρίνει με γυμνό μάτι.

Οι συμβουλές του Dr. Chodas είναι να μείνουμε μακριά από τα φώτα της πόλης και να κινηθούμε σε μέρη όσο το δυνατόν πιο σκοτεινά και μακρινά από τη φωτορύπανση των αστικών κέντρων, τα οποία προσφέρουν τη καλύτερη δυνατή θέαση. Πρόσθεσε μάλιστα, πως για να τον παρατηρήσουμε θα πρέπει να έχουμε ένα ζευγάρι κιάλια καθώς και να ξέρουμε πού ακριβώς να κοιτάξουμε για να τον δούμε. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Sky and Telescope, το οποίο παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για κάθε θέμα αστρονομίας, έχει μοιραστεί χάρτες με σκοπό να βοηθηθούν οι χρήστες που θα προσπαθούν να εντοπίσουν τον κομήτη. Σαν επιπλέον πληροφορία, ο Dave Schleicher, αστρονόμος στο Παρατηρητήριο Lowell στην Αριζόνα αναφέρει πως η ουρά του κομήτη θα είναι ορατή μακριά από τον ήλιο κι αυτό συμβαίνει γιατί το φως του ήλιου πιέζει τα λεπτά σωματίδια της σκόνης.

Αν πάλι δεν καταφέρετε να δείτε τον συγκεκριμένο κομήτη, οι αστρονόμοι αναφέρουν πως σε διάστημα 16 μηνών από σήμερα, στον νυχτερινό ουρανό θα εμφανιστούν ακόμα περισσότεροι κομήτες, πολλοί από τους οποίους θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Όσο για τον Nishimura, ας ελπίσουμε πως ο ήλιος δε θα καταφέρει να τον κάψει και θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το ταξίδι του στον νυχτερινό ουρανό.

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου