«Όποιος δε γνωρίζει ιστορία, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει», έτσι λέει ένα ρητό και δε θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τον λόγο που πρέπει να διαβάζουμε και να ξέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τα ιστορικά γεγονότα που είναι κομμάτι της πορείας μας στον κόσμο. Ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι η τέλεια συντροφιά μας σε αυτό το ταξίδι, αφού δε θα μπορούσε να μην καταπιαστεί με την ιστορία και μέσα από την τέχνη να αναδείξει σημαντικές περιόδους. Για σένα που δε σου αρέσει να «χάνεσαι» μέσα στα βιβλία, σου αφήνω εδώ μια λίστα από 7 ταινίες. Για την ακρίβεια, υπέροχες ταινίες που ασχολούνται με συγκεκριμένες στιγμές της ιστορίας και προσπαθούν μέσα από την έβδομη τέχνη να μεταδώσουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε.

Πάμε όμως να τις δούμε μια-μια.

 

Η λίστα του Σίντλερ – Schindler’s List

Η λίστα του Σίντλερ, αποτελεί ένα αμερικάνικο πολεμικό και βιογραφικό δράμα, βασισμένο στην πραγματική ιστορία του Όσκαρ Σίντλερ. Σκηνοθετήθηκε από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ ενώ το σενάριο έγραψε ο Στίβεν Ζαϊλίαν. Πρόκειται για την ιστορία ενός Γερμανού βιομήχανου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έσωσε τις ζωές χιλιάδων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, δημιουργώντας μια λίστα με τους «ικανούς» τρόφιμους. Προσλαμβάνοντάς τους λοιπόν στα εργοστάσιά του, δήθεν πως ήταν αναγκαίοι για να ολοκληρωθεί η δουλειά, έσωζε τις ζωές τους αφού δε μεταφέρονταν στο Άουσβιτς, όπου θα ήταν κι ο τελικός τους προορισμός. Ο Σίντλερ, ξόδεψε σχεδόν όλη του την περιουσία, δωροδοκώντας τους Ναζί αξιωματικούς, ώστε κανένας να μη βaσανιστεί ή να δ@λοφονηθεί. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1993, ενώ στον ρόλο του Όσκαρ Σίντλερ βλέπουμε τον Λίαμ Νίσον.

Η Λίστα του Σίντλερ»: 30 χρόνια του αριστουργήματος για τη ναζιστική θηριωδία διά χειρός Σπίλμπεργκ - CNN.gr

 

Σμύρνη μου αγαπημένη – Smyrna my Beloved

Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», αποτελεί μια ιστορική δραματική κι ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο της Μιμής Ντενίση, την οποία βλέπουμε επίσης να πρωταγωνιστεί. Η συγκεκριμένη ταινία είναι βασισμένη στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Στο πλευρό της Μιμής Ντενίση, βρίσκονται οι Γιάννης Βογιατζής, Λεωνίδας Κακούρης, Μπουράκ Χακί, Κρατερός Κατσούλης, Κατερίνα Γερονικολού κ.α. Με αφορμή και τα 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, φέρνει στους δέκτες μας εικόνες από την τότε εποχή, εξηγεί πώς Έλληνες και Τούρκοι ζούσαν μαζί αρμονικά και τονίζει το πως ο φανατισμός κι από τις δύο πλευρές, μπορεί να καταστρέψει τα πάντα. Μια ταινία που αποτυπώνει χωρίς καμουφλάζ τη σκληρότητα και τη βία που έζησε η Σμύρνη το 1922.

Movie Review: My Beloved Smyrna - The National Herald

 

1917

Το «1917» είναι μια πολεμική ταινία του 2019, σκηνοθετημένη από τον Σαμ Μέντες. Πρωταγωνιστές είναι οι Τζόρτζ ΜακΚάι και Ντιν-Τσάρλς Τσάπμαν. Η ιστορία που παρουσιάζεται βασίζεται σε γεγονότα που ο ίδιος ο Μέντες άκουσε από τον παππού του –Άλφερντ Μέντες– κι αφηγείται την ιστορία δύο νεαρών Βρετανών στρατιωτών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αποστολή των δύο νεαρών ήταν να να προειδοποιήσουν για μια ενέδρα λίγο μετά την υποχώρηση των Γερμανών στη γραμμή Χίντεμπουργκ κατά τη δράση της επιχείρησης Άλμπεριχ, το 1917. Ως ταινία προτάθηκε για 10 Όσκαρ, ενώ έλαβε διάφορες κριτικές για τη σκηνοθεσία του Μέντες η οποία βασίστηκε σε μονοπλάνο σε φυσικό τοπίο, τεχνική εξαιρετικά δύσκολη.

BBC One - 1917

 

Το βάρος των αλυσίδων – The weight of chains

Το βάρος των αλυσίδων, είναι μια ταινία η οποία αποτυπώνει την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, και ΕΕ. Μια παραγωγή γεμάτη με σπάνια πλάνα που δεν προβλήθηκαν ποτέ, που ξεγυμνώνει τους λόγους που η Δύση προκάλεσε και «χρησιμοποίησε» για δικά της συμφέροντα τη γιουγκοσλαβική σύγκρουση. Η Γιουγκοσλαβία, μια μεγάλη έκταση στην οποία ζούσαν μονοιασμένα διάφορες φυλές ανθρώπων, αγαπούσαν και πάλευαν για τη χώρα τους. Το συγκεκριμένο μοντέλο συμβίωσης, όμως, ενοχλούσε κι ίσως τρόμαζε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των «μεγαλύτερων» και «δυνατότερων». ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και πιο μετά η ΕΕ λοιπόν, έκριναν αναγκαίο να επέμβουν στη συγκεκριμένη χώρα και να συνθλίψουν κάθε της κομμάτι. Τα κατάφεραν κι έτσι μέσα από τη συγκεκριμένη καναδική και βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ του Boris Malagurski, ψάχνουμε να απαντήσουμε στα τεράστια «γιατί» που ενοχλούν τα μυαλά μας. «Γιατί τόσο τεράστια κι άδικη καταστροφή.»

The Weight of Chains 2 2014 Cast, Trailer, Videos & Reviews

 

Η ιστορία της Πράσινης γραμμής – The story of the green line

«Η ιστορία της Πράσινης γραμμής» από τον Πανίκκο Χρυσάνθου, είναι μια ιστορία της νεκρής ζώνης, που σκοπό έχει να αναδείξει μια διαφορετική πλευρά της ιστορίας, που αφορά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στην πλοκή βλέπουμε έναν κύπριο στρατιώτη ο οποίος στέλνεται να υπηρετήσει στην «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία. Εκεί μαθαίνει πως ένας από τους Τούρκους αντίπαλους στρατιώτες –ο Μουράτ– μένει στο σπίτι του. Κι οι δύο αναγκάστηκαν μετά την εισβολή να μετακινηθούν από τα σπίτια τους, ο Κύπρος από τον Βορρά στον Νότο, ενώ ο Μουράτ το αντίθετο. Μια φωτογραφία του Μουράτ τους παραπέμπει να τολμήσουν κι οι δύο ένα κρυφό ταξίδι στην «άλλη πλευρά», δίχως να σκέφτονται τις συνέπειες. Μέσα από την ταινία, μεταδίδεται το συναίσθημα του διαχωρισμού αλλά και της ανάγκης να πας σε γνώριμα μέρη που πια δεν είναι δικά σου. Πρωταγωνιστούν οι Μιχάλης Σοφοκλέους, Cihan Tariman, κ.α.

Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής (2016) ⋆ Filmy.gr

 

Η μάχη του Στάλινγκραντ, Stalingrad 

Η ταινία «Η Μάχη του Στάλινγκραντ» είναι μια αναπαράσταση, γυρισμένη το 2013 από τον Fyodor Bondarchuk, για την ιστορική εποχή του 1942, στις παγωμένες στέπες της Σοβιετικής Ρωσίας, ενώ τελειώνει με τη μάχη για το Στάλινγκραντ. Για τη δημιουργία της ταινίας βοήθησε ιδιαίτερα ο Κόκκινος Στρατός. Αξιοποιήθηκαν βετεράνοι, χρησιμοποιήθηκαν αληθινά τανκς, αεροπλάνα και πλοία, καθώς κι εξοπλισμός που είχε μείνει από τις μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία απαρτίζεται από δύο μέρη, όπως και η μεγάλη Μάχη του Στάλινγκραντ που χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την αμυντική, από τις 17 Ιούλη έως τις 18 Νοέμβρη 1942 και την επιθετική, από τις 19 Νοέμβρη έως τις 2 Φλεβάρη 1943, όπου ο Κόκκινος Στρατός πέρασε στην αντεπίθεση κατακτώντας τη μεγαλειώδη τελική νίκη.

Movie review: 'Stalingrad' a great war film

 

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, The diary of anne frank

Τέλος, μια ταινία βγαλμένη μέσα από ένα ημερολόγιο ενός κοριτσιού που βίωσε την κατοχή από τους Ναζί στο πετσί της. Μια ταινία που διηγείται την ιστορία της Άννας Φρανκ, η οποία αναγκάζεται μαζί με την οικογένειά της, φοβισμένη κι απελπισμένη, να κρυφτεί σε ένα σπίτι του Άμστερνταμ ώστε να όλοι ν’ αποφύγουν την απέλαση από τους Ναζί. Σε αυτή την περίοδο απομόνωσης η Άννα καταγράφει τα πάντα, συναισθήματα, ελπίδες, όνειρα. Μια ταινία του 1959, σκηνοθετημένη από τον George Stevens, η οποία με τα χρόνια γνώρισε πολλά remake από εξίσου εξαιρετικούς σκηνοθέτες κι ηθοποιούς.

The Diary of Anne Frank (1959) - IMDb

 

Υπάρχουν αμέτρητες ιστορικές ταινίες. Με αυτές τις 7 θα μπορούσατε να κάνετε μια αρχή. Και φυσικά μια διασταύρωση διαβάζοντας τα «σωστά» βιβλία για την τροπή που πήραν κάποια ιστορικά γεγονότα, θα ήταν ένας κατάλληλος τρόπος για να αποκτήσετε μια πληρέστερη εικόνα για αρκετές ιστορικές περιόδους. Και να θυμάστε τα λόγια του μεγάλου Ευριπίδη ο οποίος είπε, «Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν», που θα πει πως «τυχερός όποιος διδάχτηκε ιστορία»!

 

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου