Οι μέρες στην εποχή μας περνάνε με πολύ τρέξιμο· ούτε μαραθωνοδρόμοι να ήμασταν! Τρέχουμε για να τα προλάβουμε όλα. Ξεκινάει από το πρωί που θα ανοίξουμε τα μάτια μας και τελειώνει το βράδυ που θα πέσουμε για ύπνο. Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μάς δημιουργούν την αίσθηση ότι αυτού του είδους το τρέξιμο, επιβάλλεται κατά κάποιο τρόπο. Είτε είναι για βιοποριστικούς λόγους, είτε είναι το συνεχές τσεκ που κάνουμε στα social media ώστε να μη χάσουμε κάτι σημαντικό, είτε το γυμναστήριο στο οποίο ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ακόμα, ακόμα και με τη διατροφή μας.
Οι εξαντλητικοί αυτοί ρυθμοί έχει αποδειχτεί κι επιστημονικά πως μας βλάπτουν ψυχικά, διανοητικά αλλά και σωματικά. Η ταχύτητα και η υπερπροσπάθεια που καταβάλουμε πολλές φορές, για να προλάβουμε όσα περισσότερα γίνεται κάθε μέρα, μας στερούν την απόλαυση από τις μικρές κι ιδιαίτερες στιγμές της ζωής. Η απάντηση, ωστόσο, στη γρήγορη ταχύτητα της ζωής είναι μία κι ακούει στο όνομα slow living.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, πρώτο και βασικότερο το τι σημαίνει το slow living. Σίγουρα η εύκολη μετάφραση αυτής της αγγλικής φράσης είναι το, «ζω αργά». Όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι η τεμπελιά, αν κι αρκετοί δίνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Τι είναι τελικά; Είναι ένα κίνημα ευεξίας, μια φιλοσοφία για μια πιο όμορφη αλλά και πιο ποιοτική ζωή. Η ιστορία του δεν είναι τωρινή κι έχει ρίζες στη δεκαετία του 90 από την Ιταλία με κίνημα Slow Food Movement, όπου κυριαρχούσε (εξακολουθεί φυσικά) το γρήγορο φαγητό (fast food). Στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Slow Movement, όπου αφορούσε τους πιο αργούς τρόπους μετακίνησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Πλέον έχει μεταφερθεί και στον ψηφιακό κόσμο, με σκοπό να μειωθούν οι τρελοί ρυθμοί ανταλλαγής των πληροφοριών γύρω μας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ζούμε τη ζωή μας σε ένα συνεχές slow motion κι ότι όλα θα πρέπει να τα κάνουμε αργά. Σημαίνει μεγαλύτερη σύνδεση με τη ζωή μας, μεγαλύτερη απόλαυση των σημαντικών αλλά και των πιο μικρών στιγμών της. Σημαίνει να αποκτήσουμε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Βέβαια, εδώ που τα λέμε, σε μια ζωή που οι υποχρεώσεις τρέχουν και αρκετές φορές το 24ωρο φαίνεται να μην είναι αρκετό, το slow living μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά δεν είναι έτσι. Θέλετε παράδειγμα; Την περίοδο της πανδημίας. Ξαφνικά ο κόσμος δεν ήξερε τι να κάνει, γιατί; Είχε μάθει, είχε συνηθίσει να τρέχει, να είναι σε διαρκή κίνηση, σε έναν πανικό θα έλεγα. Η ζωή μας όμως δε θέλει πανικό. Θέλει να την απολαμβάνουμε, τουλάχιστον εκείνες τις στιγμές που μπορούμε. Κάποιες μικρές αλλά ταυτοχρόνως πρακτικές συμβουλές για να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε το slow living είναι:
1) Μείωση των πληροφοριών που δεχόμαστε. Αυτές που εισπράττουμε καθημερινά είναι πάρα πολλές, η μείωσή τους θα είναι ευεργετική στην ποιότητα της καθημερινότητάς μας.
2) Θα χρειαστεί να πούμε όχι! Δεν είναι εφικτό να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους. Θα χρειαστεί λοιπόν να αρνηθούμε κάποιες υποχρεώσεις, δουλειές, ραντεβού και συναντήσεις. Ειδικά όταν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι ο χρόνος μας και ο κόπος μας, δε θα εκτιμηθεί.
3) Απολαύστε τη στιγμή. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά και ευτυχία, αφήστε το μυαλό σας να ηρεμήσει. Εστιάστε στην ουσία της στιγμής και φροντίστε να αφιερώσετε τόσο χρόνο σε αυτές ώστε να τις απολαμβάνετε και να ικανοποιήστε.
4) Μειώστε τον χρόνο που περνάτε στα social media. Δεσμευτείτε ότι δε θα ελέγχετε συνέχεια το κινητό σας. Περάστε χρόνο χωρίς τεχνολογία. Κρατήστε μια επαφή, αλλά χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός. Περιορίζοντας τον χρόνο που καταναλώνετε στα κοινωνικά δίκτυα, αφουγκράζεστε καλύτερα τον εαυτό σας.
5) Συνδεθείτε με άλλους. Δημιουργήστε σχέσεις με ανθρώπους που σας εμπνέουν, σας στηρίζουν αλλά και σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο με εσάς. Έτσι θα καταφέρετε να δημιουργήσετε ένα κοινωνικό πλαίσιο με ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν πώς νιώθετε, όπως επίσης να καταλάβουν τις επιλογές σας.
Το slow living λοιπόν δε σημαίνει ότι τα κάνεις όλα με αργούς ρυθμούς. Σημαίνει πως, ό,τι επιλέγεις να κάνεις, το κάνεις συνειδητά. Σημαίνει να ζεις με απλότητα και να εστιάζεις σε αυτά που έχουν ουσιαστική σημασία. Έτσι είναι περισσότερες οι ευκαιρίες να απολαύσεις τις απλές χαρές της ζωής και να τις βιώσεις με όλη σου την καρδιά. Αν και μετά από όλα αυτά θεωρείς ανέφικτο, δύσκολο κι ακατόρθωτο να εφαρμόσεις το slow living στη ζωή σου, σου αφιερώνω κάποιους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη από το ποίημά του με τίτλο «Όσο μπορείς»:
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου
μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου