Η ανθρώπινη σχέση είναι ένας πολύπλοκος χορός συναισθημάτων, επιθυμιών κι αναγκών. Συχνά βρισκόμαστε σε σχέσεις που φαίνονται “λάθος” για μας, αλλά δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε. Τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη δύναμη που μας κρατάει δεμένους σε αυτές τις σχέσεις; Ας εξερευνήσουμε την έννοια του “χειριστικού ανθρώπου” και τη δύναμη των συναισθημάτων.
Ο χειριστικός άνθρωπος είναι αυτός που είναι επιδέξιος στο να ελέγχει τα συναισθήματα των άλλων. Συχνά, αυτός ο τύπος ατόμου είναι γοητευτικός, χαρισματικός και ξέρει πώς να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας. Όμως, κάτω από την επιφάνεια, αυτοί οι άνθρωποι συχνά έχουν κρυφούς σκοπούς κι επιδιώκουν τον απόλυτο έλεγχο των θυμάτων τους.
Έπειτα, είναι η δύναμη των συναισθημάτων -που είναι αδιαμφισβήτητη- κι εν τέλει θα ορίσει τη σχέση και πιο συκρεκριμένα, την έξοδο από αυτή ή τον εγκλωβισμό σε αυτή. Τα συναισθήματά μας, είναι η κινητήριος δύναμη που μας καθοδηγεί στις σχέσεις μας. Έτσι, όταν βρισκόμαστε σε μια λάθος σχέση, τα συναισθήματά μας μπορεί να είναι αντιφατικά. Μπορεί να νιώθουμε αγάπη κι εξάρτηση, αλλά ταυτόχρονα να αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Πολλές φορές, η ανάγκη γι’ αγάπη κι αποδοχή μας οδηγεί να μείνουμε σε μια σχέση που δε μας εξυπηρετεί πραγματικά. Αλλά όταν αντιληφθούμε τα συναισθήματά μας και τον ρόλο που παίζουν στη σχέση μας, μπορούμε να αποφασίσουμε να αφήσουμε πίσω αυτήν τη λάθος σχέση.
Βήμα 1ο: αυτοσυνειδησία
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα που νιώθουμε. Στον δρόμο προς την επίλυση των λανθασμένων σχέσεων, η αυτοσυνειδησία είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα που μας κατατρύχουν και να τα αποδεχθούμε. Αυτό μπορεί να σημαίνει να αντιμετωπίσουμε φόβους, ανασφάλειες κι ανάγκες που μας κάνουν να παραμένουμε σε μια σχέση που μας τρώει από μέσα.
Βήμα 2ο: Δράση
Αφού αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση. Αυτό μπορεί να σημαίνει να αποκόψουμε τους δεσμούς με έναν χειριστικό άνθρωπο, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αξίζουμε μια σχέση που μας σέβεται και μας υποστηρίζει. Επίσης, η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Ένας επαγγελματίας σύμβουλος μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας και να αναπτύξουμε τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τις σωστές επιλογές στις σχέσεις μας.
Βήμα 3ο: Οι παγίδες
Η διαδικασία απελευθέρωσης από μια λάθος σχέση μπορεί να είναι δύσκολη και πονηρή. Ενώ αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας κι αναλαμβάνουμε δράση, πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για τις πιθανές αντιδράσεις του χειριστικού ανθρώπου σε αυτή τη σχέση. Ο χειριστικός άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει με θυμό, εκβιασμό ή ακόμα και ψυχολογική πίεση όταν αισθανθεί ότι χάνει τον έλεγχό του πάνω μας. Είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε σε αυτές τις αντιδράσεις να μας επηρεάσουν. Η υποστήριξη από φίλους, οικογένεια κι επαγγελματίες μπορεί να είναι πολύτιμη σε αυτήν τη διαδικασία.
Βήμα 4ο: Αφήνοντας την αγάπη έξω απ’ το παιχνίδι
Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι η απελευθέρωση από μια λάθος σχέση δε σημαίνει απαραίτητα το τέλος της αγάπης. Μπορεί να νιώθουμε αγάπη για τον άνθρωπο αυτόν, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει από το να βρούμε μια υγιή σχέση.
Σε κάθε περίπτωση, η αφοσίωσή μας στον εαυτό μας και η αναζήτηση της ευτυχίας μας πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα. Η έξοδος από μια σχέση με χειριστικό άνθρωπο, αποτελεί μια προσωπική περιπέτεια προς την αυτο-εκπλήρωση και μπορεί να ενισχύσει την ψυχική και συναισθηματική μας ανθεκτικότητα. Κι εκείνη με τη σειρά της, μπορεί να μας καθοδηγήσει προς σχέσεις που είναι πιο συμβατές με τις πραγματικές μας ανάγκες κι επιθυμίες. Μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας και να δημιουργήσουμε σχέσεις που βασίζονται στον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αγάπη. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε ανεξάρτητοι από τον άλλον κι η ευτυχία μας δεν πρέπει να εξαρτάται από κανέναν άλλον.
Σίγουρα η εμπειρία από μια λάθος σχέση μπορεί να μας διδάξει πολλά για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας σε μια σχέση. Μα ένα να θυμάστε: να προστατεύετε το χαμόγελό σας και να μην αφήσετε κανέναν άνθρωπο να σας το γκρεμίσει.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου