Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή χώρα στον χάρτη, αλλά είναι ιδιαίτερα διάσημη σε όλον τον κόσμο για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ένα από αυτά αποτελούν σίγουρα τα μοναδικά τοπία της σε παραλίες και βουνά που οι τουρίστες δεν χορταίνουν, και με το δίκιο τους. Είναι γεγονός πως πολλοί χολιγουντιανοί σκηνοθέτες και παραγωγοί επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα των ταινιών τους στη χώρα μας, αλλά η νομοθεσία είναι αυστηρή και τείνουν να το αποφεύγουν. Υπάρχουν όμως κάποιες διάσημες ταινίες που είτε έκαναν γυρίσματα στην Ελλάδα, είτε περιέχουν πλάνα από αυτήν.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές από αυτές:

1. Boy on a dolphin

Boy On A Dolphin - Film | Park Circus

Ταινία αμερικανικής παραγωγής του 1957 που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του David Divine και αποτελεί την πρώτη ταινία παγκοσμίως που γυρίστηκε με cinemascope 55, μια φόρμα κινηματογραφικής προβολής ευρείας εικόνας που αναβάθμισε την ανάλυση της εικόνας και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Ήταν επίσης η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που γυρίστηκε στη χώρα μας σε περιοχές της Αθήνας, των Μετεώρων, της Ρόδου και της Επιδαύρου. Πρωταγωνιστούν ηθοποιοί όπως η Sofia Loren, ο Alan Land, ο Clifton Webb και η Laurence Naismith και η ταινία καθιέρωσε την Ύδρα ως τον πιο viral προορισμό της εποχής, που προσέλκυσε τεράστια ονόματα όπως Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και τον John Lennon.

 

 

2. The guns of Navarone 

Watch The Guns of Navarone | Netflix

Ταινία παραγωγής 1961, πολεμικού χαρακτήρα, με πρωταγωνιστές τους Gregory Peck, David Niven και Antony Quinn, από τον οποίο πήρε και το όνομά της γνωστή παραλία της Ρόδου, στην οποία έλαβαν χώρα τα γυρίσματα. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Alistair MacLean που ξετυλίγεται γύρω από τα γεγονότα της Μάχης της Λέρου στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

3. The Greek Tycoon 

the Greek Tycoon 1978 photos | IMAGO

Αμερικανικό δράμα του 1978, που είναι εμπνευσμένο από τους Έλληνες μεγιστάνες της εποχής και κυρίως των Ωνάση και τη σχέση του με την Κένεντι Ωνάση. Αν και οι σεναριογράφοι διέψευσαν, ότι η ταινία βασίζεται σε αυτούς, ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα, δε χωράει αμφιβολία. Η ταινία είχε πολλά γυρίσματα στη Μύκονο και πρωταγωνιστές ήταν ο Antony Quinn και η Zaclyn Bisset

 

4. James Bond 007′: For your eyes only

For Your Eyes Only | James Bond 007

Ταινία παραγωγής 1981 με πολλά από τα γυρίσματα να έχουν πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Πρωταγωνιστούν ονόματα όπως Roger Moore, Julian Glover, Carole Bouquet. Πρόκειται για ένα ακόμα sequel της πασίγνωστης ταινίας παγκοσμίως που από τότε έσπαγε τα ταμεία και έκανε και τεράστια διαφήμιση στο νησί.

 

5. Summer Lovers

Summer Lovers - Filmes Gays

Aμερικανική ρομαντική κομεντί του 1982 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Randal Kleiser, που σκηνοθέτησε και την ταινία «The blue lagoon». Πρωταγωνιστούν οι Peter Gallacher, Valerie Quennessen και Daryl Hannah και η ταινία καθιέρωσε την Ελλάδα ως έναν από τους πιο ερωτικούς και hot προορισμούς, καθώς η ταινία γυρίστηκε στις Κυκλάδες και αποτύπωνε τον νησιωτικό αέρα σε όλο του το μεγαλείο.

 

6. Captain Corelli’s Mandolin

Captain Corelli's Mandolin Movie Trailer (2001) | 2000's Movie Guide

Μια πολύ διάσημη ταινία αγάπης που διαδραματίζεται το 1942 κατά την ιταλογερμανική κατοχή στην Κεφαλονιά, όπου και έγιναν κυρίως τα γυρίσματα. Πρωταγωνιστούν ο Nicholas Cage και η Penelope Cruz και η ταινία έλαβε αρκετές υποψηφιότητες για βραβεία και αποτελεί έως σήμερα ένα «all time classic», αλλά και διαφήμιση για τα νησιά του Ιονίου και τις παραλίες της Κεφαλονιάς.

 

7.  The Bourne Identity

The Bourne Identity (2002) - IMDb

Ο αγαπημένος Matt Damon, πρωταγωνιστεί στην ταινία δράσης του 2002, η οποία περιέχει πλάνα από τις ομορφιές της Μυκόνου. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Robert Ludlum και αποτελεί το prequel των επόμενων τριών ταινιών της σειράς που ακολούθησαν. Η συγκεκριμένη ταινία έκανε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και έλαβε και πολύ καλές κριτικές.

 

8. Lara Croft: Tomb Raider- The Cradle of Life

Lara Croft: Tomb Raider - The Cradle of Life (2003) - IMDb

Νομίζω δεν υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει ή έστω ακούσει για τη συγκεκριμένη ταινία, που είναι βασισμένη στο βιντεοπαιχνίδι «Τomb Raider» και αποτελεί μέρος της σειράς ταινιών που έχουν κυκλοφορήσει ανά τα χρόνια, με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2002 και είχε αρκετά γυρίσματα στη Σαντορίνη, η οποία με την τεράστια επιτυχία της ταινίας γνώρισε και πολύ μεγάλη άνθιση του τουρισμού.

 

9. Mamma Mia

Mamma Mia»: Θα κυκλοφορήσει τρίτη ταινία; Οι δηλώσεις του Κόλιν Φερθ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πολύ δημοφιλές μιούζικαλ αμερικανικής παραγωγής που αποτελείται από 2 ταινίες που κυκλοφόρησαν το 2008 και 2018 και έσπασαν τα ταμεία. Ο τίτλος της προέρχεται από το ομότιτλο τραγούδι των ABBA που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Σκόπελο. Πρωταγωνιστούν οι Meryl Streep, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Colin Firth.

 

10. Before Midnight

Before Midnight (2013) - IMDb

Aμερικανικό ρομαντικό δράμα που αποτελεί το τρίτο και τελευταίο sequel της σειράς «Before». Κυκλοφόρησε το 2013, με πρωταγωνιστές τον Ethan Hawke και Julie Delpy και περιέχει πλάνα από τη Μεσσηνία και τη Μάνη. Η ταινία δεν έλαβε καλές κριτικές, ούτε έκανε τις αναμενόμενος πωλήσεις.

 

11. The two faces of January

The Two Faces of January (2014) - IMDb

Θρίλερ παραγωγής 2014, που βασίζεται στο ομότιτλο νόβελ της Patricia Highsmith. Η ταινία γυρίστηκε σε Τουρκία, Λονδίνο και Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα σε Αθήνα και Χανιά. Πρωταγωνιστούν ο Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Robyn Slovo.

 

12. Beckett

Beckett (2021) - IMDb

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής του 2021 που γυρίστηκε ολοκληρωτικά στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα αλλά και σε περιοχές όπως τα Γιάννενα, το Μέτσοβο και την Καλαμπάκα. Η ταινία κυκλοφόρησε στο Netflix με πρωταγωνιστές τους John David Washington, vickey Krieps, Alicia Vikander, Πάνο Κορώνη και Λένα Κιτσοπούλου.

 

13. The expendables 4

Expendables 4: The Official Trailer Of The Movie Shot In Thessaloniki Has Been Released

Το 4ο sequel της σειράς ταινιών «The expendables» που μόλις πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους, περιέχει σκηνές που γυρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Η ταινία είναι παγκοσμίως γνωστή και μεγάλη επιτυχία που ηγείται σε πωλήσεις στην κατηγορία της δράσης, λόγω και των μεγάλων ονομάτων που πρωταγωνιστούν όπως Jason Statham, Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Megan Fox.

 

14. My Big Fat Greek Wedding 3

My Big Fat Greek Wedding 3 (2023) - IMDb

Αμερικανική ρομαντική κομεντί και το 3ο sequel της σειράς κυκλοφόρησε επίσης πριν λίγες μέρες στους κινηματογράφους και διαδραματίζεται στην Ελλάδα, όπου οι πρωταγωνιστές υποτίθεται πως ήρθαν για οικογενειακές διακοπές. Τα γυρίσματα έγιναν κυρίως στην Κέρκυρα, αλλά και στην Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρωταγωνιστούν η Nia Vardalos, o John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan.

Πηγές εικόνων: ParkCircus, Netflix, IMAGO, JamesBond007, FilmesGayes, 80’smovieguide, Imdb, kathimerini, GreekCityTimes, XploreMykonosNews, FocusGreece