Οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. H οπτική, σωματική, λεκτική, γραπτή επικοινωνία, είναι όλα κομμάτια του παζλ της κοινωνικοποίησης ενός ανθρώπου, και για τον κάθε έναν αυτά τα κομμάτια είναι ξεχωριστά, μοναδικά. Έπειτα τα στάδια των σχέσεών μας με τους άλλους, αλλάζουν συχνά ανάλογα και με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στις δικές μας και στις δικές τους ζωές.
Κάθε σχέση όμως, είτε οικογενειακή, επαγγελματική, φιλική, ερωτική, χρειάζεται κάποια βασικά συστατικά για να διατηρηθεί και να κρατήσει σε βάθος χρόνο. Εμπιστοσύνη, κατανόηση, στήριξη, επικοινωνία, σεβασμός είναι, ας πούμε, τα άκρως απαραίτητα. Μετά όμως μπαίνουν στη μέση και οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, οι προτεραιότητες, οι φόβοι, τα συναισθήματα και τα τραύματα που έχει ο καθένας από εμάς, τα οποία επηρεάζουν και μεταλλάσσουν τις σχέσεις μας με τους άλλους. Είναι αυτά που μας ωθούν πιο κοντά ή μίλια μακριά από τους ανθρώπους γύρω μας. Εστιάζοντας, λοιπόν, σε αυτό το «μίλια μακριά» ας δούμε 10 λόγους που κάποιος αποφεύγει μια δέσμευση πάση θυσία:
1. Απόρριψη
Ο πρώτος λόγος που δεν θέλουμε να δεθούμε συναισθηματικά με κάποιον, είναι φυσικά η απόρριψη που πιθανόν να λάβουμε από το άλλο άτομο, ειδικότερα όταν νιώθουμε ή υποψιαζόμαστε πως δεν επιθυμεί τα ίδια πράγματα με εμάς. Φυσικά, προηγούμενη απόρριψη μπορεί επίσης να έχει εντυπωθεί ως τραύμα μέσα μας και έτσι χτίσαμε άμυνες, ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη.
2. Απώλεια της ελευθερίας
Πολλοί αποφεύγουμε να δεθούμε συναισθηματικά, διότι πιστεύουμε πως μέσα σε μια σχέση ίσως χάσουμε την ελευθερία μας, μέσω της ρουτίνας και των αναγκών ή/ και απαιτήσεων του συντρόφου μας. Νιώθουμε πως θα χάσουμε τον προσωπικό μας χρόνο, έχοντας την υποχρέωση να αφιερωθούμε ολοκληρωτικά στο ταίρι μας και στο χρόνο που περνάμε μαζί του.
3. Πλήττεται ο εγωισμός
Ο εγωισμός είναι κάτι που μπορεί να γονατίσει μια σχέση κι αν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στο άτομο, δεν του αφήνει και πολλά περιθώρια. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας, ότι ίσως γίνουμε υποχείρια των άλλων ή των συναισθημάτων μας και αυτό είναι ένα φορτίο που το μέσα μας δεν μπορεί με τίποτα να αντέξει ή να διαχειριστεί εκ των υστέρων.
4. Ευθύνες
Μια σχέση έχει πάντα ευθύνες, απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους. Οφείλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας, να βάλουμε όρια, να σεβαστούμε τα όρια των άλλων, να είμαστε ξεκάθαροι, να δείξουμε σεβασμό στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του, να είμαστε εκεί όταν μας χρειάζεται. Αυτά ακούγονται πολύ λογικά και εύκολα, αλλά στην πράξη είναι μεγάλο βάρος και ο φόβος της αποτυχίας ή της απογοήτευσης του εαυτού μας ή των άλλων, πάντα καραδοκεί.
5. Φόβος της αλλαγής
Μέσα σε μια σχέση, πολλές φορές αλλάζουμε, άλλοτε εσκεμμένα κι άλλοτε άθελά μας, αναπόφευκτα. Ο ένας επηρεάζει τον άλλον σε κάθε κομμάτι της ζωής. Αλλαγή όμως δεν γίνεται πάντα προς το καλύτερο. Κι αν η αλλαγή στο άλλο άτομο δεν μας αρέσει, αν δεν μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε; Κι αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε εμείς; Μια χαρά είμαστε έτσι, γιατί να γίνουμε χειρότεροι; Άλλωστε, που να τρέχουμε τώρα; Καλά δεν είμαστε και τώρα που έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο;
6. Συγκρούσεις
Μέσα από μια σχέση, δεν μπορούν να λείπουν φυσικά, οι συγκρούσεις μεταξύ δύο ανθρώπων, δυο διαφορετικών χαρακτήρων, δυο πολύ διαφορετικών βιωμάτων και εμπειριών. Όσο κι αν ταιριάζουμε, ξέρουμε καλά πως αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Και πολλοί από εμάς δεν είμαστε και ιδιαίτερα καλοί στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Άλλοι με τα προβλήματα διαχείρισης θυμού, άλλοι masters drama queens, άλλοι τελείως στον κόσμο τους κι «όλα χαλαρά», και γίνεται το «σώσε».
7. Άλυτοι λογαριασμοί με πρώην
Αυτό κι αν είναι λόγος. Ο πιο συχνός! Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τους πρώην και θα μπούμε σε νέα σχέση; Εμείς θέλουμε τους προηγούμενους, για εκείνους πονάει το δοντάκι μας και δεν τους έχουμε κλάψει ακόμη όσο και όπως θα έπρεπε. Άλλωστε ξέρουμε πως αν ξεκινήσουμε κάτι καινούριο τώρα θα πάει άκλαυτο και θα πληρώσει τα σπασμένα του προηγούμενου. Είναι σημαντικό να δίνουμε χρόνο σε τέτοια θέματα.
8. Προτεραιότητες/ φιλοδοξίες
Δεν είναι βέβαια καθόλου περίεργο, κάποιοι άνθρωποι να μη επιθυμούν τη δέσμευση, γιατί έχουν δεσμευτεί με κάτι άλλο. Μπορεί να είναι οικογενειακά θέματα, μπορεί να είναι εμπειρίες που θέλουν να ζήσουν, μπορεί να είναι χρόνος που θέλουν να αφιερώσουν καθαρά στον εαυτό τους και μπορεί να είναι και η καριέρα τους. Για κάποιους ανθρώπους η επιτυχία είναι σημαντική κι ας μην αρέσει σε εμάς, κι ας μην μπορούμε να το καταλάβουμε.
9. Άσχημο ιστορικό
Το παρελθόν που έχει ο άλλος μπορεί να μας φοβίζει. Αυτό μπορεί να αφορά κατ@χρήσεις, μπορεί να αφορά εγκλημ@τική ή παραβατική συμπεριφορά, μπορεί και να αφορά την παρελθοντική ερωτική ζωή του που ίσως να ήταν πολυτάραχη. Ίσως να φοβόμαστε πως θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο ή θα θελήσει να επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες κι αυτό μας τρομάζει κι είναι λογικό.
10. Απόσταση
Ε δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή ο βασικός λόγος ή δικαιολογία που τόσοι και τόσοι άνθρωποι δεν τόλμησαν να είναι μαζί. Πέρα από τα αστεία όμως, η απόσταση είναι σημαντικός παράγοντας σε μια σχέση, κι αν δεν υπάρχουν προοπτικές συχνών συναντήσεων ή συγκεκριμένου χρονικού ορίου, τότε δύσκολα τα πράγματα. Το να μην μπορείς να δεις τον άνθρωπό σου, να μην μπορείς να τον έχεις δίπλα σου όταν τον χρειάζεσαι, να μην μπορείτε να μοιραστείτε την καθημερινότητά σας, είναι ψυχοφθόρο και θέλει πολλές αντοχές και κότσια. Κι αυτά δεν τα έχουν όλοι κι εύλογα.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά