Πριν ούτε έναν μήνα, σε συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, ακούσαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενσωμάτωση της ισότητας στον γάμο, η οποία όχ μόνο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης αλλά θα λυθεί “εντός τετραετίας” με βάση τα λεγόμενα του ίδιου. Σήμερα, κι ίσως αρκετά βολικά θα έλεγε κανείς πιο πονηρεμένος από εμάς, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εσωκομματική διχογνωμία σχετικά με το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, χωρίς να αποτελεί έκπληξη αυτό, επιμένει στην αντίθεσή του σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, παρά τις φερόμενες προθέσεις του πρωθυπουργού. Σε συνέντευξή του στο Action 24, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει υπέρ ενός τέτοιου νόμου και πως η συζήτηση είναι προς το παρόν «ακαδημαϊκού και θεωρητικού χαρακτήρα». «Εγώ δεν είμαι, αν θέλετε, κομμάτι “της ακαδημίας” για να κάνω αυτή τη συζήτηση. Ας συζητηθεί σε επίπεδο “δημοσιολογούντων”», τόνισε, σύμφωνα με τα ΝΕΑ.gr. Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, απέφυγε, πολύ έξυπνα, να δώσει σαφή απάντηση, δηλώνοντας ότι θα λάβει θέση μόνο όταν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Η αντίδραση από τον αντιπολιτευτικό χώρο σαφώς ήρθε και ήταν ηχηρή. Ο Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή για να “δούμε ποιος είναι ο μετριοπαθής”. Κατηγορεί τους “γαλάζιους” για στελέχη, όπως Βορίδη, Καρατζαφέρη και Βελόπουλο, περί αντιδράσεών τους κατά της ισότητας στο γάμο, αφήνοντας υπονοούμενα για την εσωτερική ενότητα στο κόμμα και θέτει θέμα περί του ποιος κάνει κουμάντο τέλοσπάντων, την ίδια στιγμή βέβαια που και ο ίδιος παλεύει να κρατήσει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά την επίμονη υποστήριξη του πρωθυπουργού στο θέμα, το μέλλον του νομοσχεδίου παραμένει, βολικότατα αβέβαιο. Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, βρίσκεται αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να συντονίσει τις αντιφατικές απόψεις των μελών της, ενώ όσοι ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τα ψιλά γράμματα έχουν μια αναμφίβολη ανυπομονησία για την τελική απόφαση και για το αν ή όχι θα γίνει τελικά η έκπληξη. Η εξέλιξη του θέματος της ισότητας στη χώρα μας, έχουμε συνηθίσει να παραμένει σταθερά σε εκκρεμότητα, κι όλο κάπου χάνεται ανάμεσα σε νόμους που θα “θέλαμε να” ψηφιστούν, μα κοίτα να δεις που τελικά αυτό δε γίνεται.
Το ερώτημα είναι, ως πότε; Πότε θα είναι κατάλληλος, αυτός ο «κατάλληλος χρόνος»;
Πηγή φωτογραφίας: Το Βήμα