Σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, στις πλαγιές του βουνού Βίτσι, βρίσκεται ένας κρυμμένος θησαυρός της Ελληνικής υπαίθρου, το Νυμφαίο της Φλώρινας. Μια περιοχή που συναρπάζει με τη φυσική της ομορφιά, τα πυκνά δάση από οξιές που την περιβάλλουν και τον εκπληκτικό οικισμό-αριστούργημα που στεγάζει, που πλέον αποτελεί κι ένα από τα 10 πιο όμορφα χωριά στην Ευρώπη, σύμφωνα με την UNESCO.
Από τη στιγμή που βρεθείς στο χωριό, αναρωτιέσαι πώς να περιγράψεις αυτόν τον τόπο, που εδώ και δεκαετίες έχει κατακτήσει την καρδιά των επισκεπτών του. Το χωριό των 132 κατοίκων, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της περιφερειακής ενότητας της Φλώρινας, κηρύχθηκε επίσημα ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός το 1978 και δικαίως, αφού μοιάζει να έχει βγει από κάποια ταινία. Κι, αν κι έχει ήδη γίνει αντικείμενο αμέτρητων αφιερωμάτων και δημοσιογραφικών ρεπορτάζ, καθώς εκεί εδράζεται και η κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου που προστατεύει την καφέ αρκούδα και τον λύκο με το σπουδαίο έργο της, το ίδιο το χωριό συνεχίζει να στέκει παραδοσιακό κι αυθεντικό χωρίς να κοκορεύεται γι’ αυτό, καθώς κάθε εποχή του χρόνου το βρίσκει σε μια διαφορετική, μαγική μορφή.
Αν και μπορείς να παραμείνεις στους εντυπωσιακούς ξενώνες του για ένα Σαββατοκύριακο, θα χρειαστείς σίγουρα παραπάνω μέρες για να ανακαλύψεις τον πλούτο του Νυμφαίου. Οι βόλτες στο χωριό και στα γύρω μονοπάτια, που διαπλέκονται με τη γενναιόδωρη φύση, σε γεμίζουν με ενέργεια κι εμπνέουν νέες σκέψεις. Είναι ένας τόπος που σε αναζωογονεί και σε απομακρύνει από την καθημερινή ρουτίνα.
Το Νυμφαίο διαθέτει επίσης μια πλούσια ιστορία που εκτείνεται αιώνες πίσω. Σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτοι οικισμοί στην περιοχή χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Αρχικά ονομάστηκε Νιβεάστα, αλλά έπειτα μετατράπηκε η ονομασία του σε Νέβεσκα. Το 1927, άλλαξε το όνομά του σε Νυμφαίο, το οποίο όνομα χαρακτηρίζει και τη σημερινή του ταυτότητα.
Η οικονομική άνθιση του χωριού ήταν έντονη κυρίως κατά τον 19ο αιώνα και μετά όταν οι κάτοικοι ξεχώριζαν για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Οι Νυμφαιώτες ήταν κυρατζήδες, φραγκοράφτες, βαφείς και χρυσοχόοι κι από τα τέλη του 17ου αιώνα, εγκαταστάθηκαν εκεί και Βλάχοι αργυροχρυσοχόοι, όπως αναφέρει και το travel.gr. Μάλιστα, το Νυμφαίο κατέλαβε θέση ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια. Οι κάτοικοι του Νυμφαίου ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο, πωλούσαν τα δημιουργήματά τους και δημιουργούσαν καταστήματα στο εξωτερικό. Έτσι, η συντεχνία των χρυσοχόων έγινε πολύ ισχυρή. Αργότερα, πολλοί από αυτούς ασχολήθηκαν με το εμπόριο καπνού και βαμβακιού, ξεκινώντας επιχειρήσεις στις καπναγορές της Ευρώπης.
Αν και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου το χωριό έπεσε λίγο, τόσο οικονομικά όσο κι από άποψη πληθυσμού λόγω της τοποθεσίας του, ξεκίνησε γρήγορα να επανέρχεται στην αίγλη του.
Το χωριό αγκαλιάζεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια. Όπου κι αν κοιτάξεις, θα βρεις μπροστά σου πέτρα και ξύλο. Το παλιό πέτρινο σχολείο, γνωστό και ως Νίκειος Σχολή, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Νυμφαίου. Η Νίκειος Σχολή, που χαρίστηκε στο χωριό από τον μεγάλο καπνέμπορο Ζαν Νίκο το 1928, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής. Πλέον, λειτουργεί ως Συνεδριακό Κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανανεώνοντας τη συνεισφορά του Νυμφαίου στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Στο Νυμφαίο, η ιστορία συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση και τον πολιτισμό. Είναι ένας τόπος που αξίζει να ανακαλύψετε, να εξερευνήσετε τα μονοπάτια του, να απολαύσετε την εξαιρετική φύση και να εμβαθύνετε στην πλούσια ιστορία του. Είναι ένας προορισμός που αφήνει το στίγμα του στην καρδιά και το μυαλό κάθε επισκέπτη. Είναι το τέλειο μέρος για να φας νόστιμες χορτόπιτες, να επισκεφτείς τις αρκούδες στον Αρκτούρο, να πιεις καταπληκτικό τσίπουρο και φυσικά, να απολαύσεις όλα όσα σημαίνουν «ζωή στο χωριό».