Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2023. Με τις πρώτες πρωινές ώρες, 81 Έλληνες πολίτες επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από μια δραματική περιπέτεια στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη. Οι περισσότεροι βρέθηκαν εκεί ως επισκέπτες και βίωσαν τον φόβο και την ανασφάλεια κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων ανάμεσα στη Χαμάς και το ισραηλινό στρατό.
Οι πρώτοι αφίχθησαν στην Ελλάδα τα ξημερώματα, ανακουφισμένοι που εγκατέλειψαν την περιοχή όπου μαίνονταν οι συγκρούσεις. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος, περιέγραψαν τις στιγμές τρόμου που βίωσαν, εκφράζοντας την ανακούφισή τους που βρίσκονται πλέον στην ασφάλεια της πατρίδας. Οι περισσότεροι από αυτούς παρακολούθησαν τις εξελίξεις από το Διαδίκτυο και τις ειδήσεις, πριν ενημερωθούν από τους αρχηγούς των γκρουπ που ήταν επικεφαλής στις εκδρομές τους στην περιοχή.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κι όπως κατέγραφε πρώτα το iefimerida, οι Έλληνες περιέγραψαν την αγωνία και το άγχος που αισθάνθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Μια ηλικιωμένη γυναίκα ανέφερε: “Καθώς πηγαίναμε για τα προσκυνήματα, μας ενημέρωσε ο αρχηγός του γκρουπ τι συμβαίνει κι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.” Άλλος πολίτης περιέγραψε τις εικόνες από τους δρόμους των πόλεων Βηθλεέμ και Ιεριχώ: “Μέναμε στη Βηθλεέμ. Χθες πήγαμε στην Ιεριχώ γιατί θεωρήθηκε ότι εκεί είναι πιο ασφαλές να πάμε. Πήραμε εντολή σήμερα το πρωί. Γυρίσαμε εκεί που μένανε και το μεσημέρι άρον άρον μας πήγαν στο αεροδρόμιο.”
Ο Τίμων Λουτριώτης μίλησε στον ΣΚΑΪ για την ασφαλή επιστροφή του από θαύμα και μετέφερε τη δική του σοκαριστική μαρτυρία: «Μέναμε 5 Έλληνες σε ένα κατάλυμα στο Τελ Αβίβ. Τα παιδιά όπως κι εγώ είχαμε τρομοκρατηθεί. Εγώ αποφάσισα να πάω να βρω την πρεσβεία, να δω αν είναι ανοιχτά γιατί στα τηλέφωνα δεν απαντούσαν. Πήγα από εκεί, δεν ήταν κανένας και συνέχισα με προορισμό το αεροδρόμιο. Περπάτησα 40 λεπτά κι ακούγονταν βομβαρδισμοί ασταμάτητα. Κάποια στιγμή πέτυχα κάποια αυτοκίνητα, τους παρακάλεσα, τους έταξα λεφτά…», καταλήγοντας πως όταν τελικά έφτασε στο αεροδρόμιο, μεταφέρθηκε σε ένα καταφύγιο για την ασφάλειά του, αυτού και των συνταξιδιωτών του.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως συνεχίζει να είναι σε επαφή με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, προσφέροντας την απαραίτητη υποστήριξη και προστασία. Αυτή τη στιγμή στα Ιεροσόλυμα βρίσκονται 98 άτομα ελληνικής καταγωγής, που σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Ισραήλ, Αναστάσιου Δαμιανού είναι όλα ασφαλή. Επιπλέον, τρεις εμπορικές πτήσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα συνεχίζονται καθημερινά, επιτρέποντας στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν εκεί να επιστρέψουν σταδιακά στην πατρίδα, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις προβαίνουν κι άλλες χώρες, με τη Ρουμανία να έχει επαναπατρίσει 245 πολίτες της και την Ιταλία να απομακρύνει κόσμο από την περιοχή, με πτήσεις της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας El Al, σύμφωνα με τα ΤΑ ΝΕΑ.
Ως αυτή τη στιγμή ο αριθμός νεκρών μετά την κήρυξη του πολέμου, ή την«Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά» όπως ονομάστηκε από το Ισραήλ, ανέρχεται στους 2.000, αριθμός που όλο κι ανεβαίνει όσο περνάει η ώρα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο πόλεμος αυτός αναμένεται μακρύς και θα συνεχιστή χερσαία στην περιοχή της Γάζας, ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανέφερε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής».
Πηγή φωτογραφίας: iefimerida