Η καινούρια τάση στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μας είναι το podcast. Για εμάς τους λίγο πιο μεγάλους κι όχι τόσο εξοικειωμένους το podcast είναι κάτι σαν το ραδιόφωνο, είναι μια υπηρεσία που μπορούμε να ακούσουμε από βιβλία, συνεντεύξεις, συμβουλές, ντοκιμαντέρ, ακόμα και το κλασικό ραδιόφωνο, σε μια πλατφόρμα είτε από το κινητό μας είτε απο υπολογιστή και τάμπλετ.
Η ομάδα του Ελληνικού The Greek Podcast Project σε συνεργασία με την Kaleidoscope και την iHeartPodcasts δημιούργησαν την σειρά με 8 επεισόδια για τον Έλληνα καταζητούμενο της Interpol Βασίλη Παλαικώστα. Το πρώτο επεισόδιο ανέβηκε στις 12 Ιουλίου και μέσα σε 72 ώρες έγινε το Νο 1 documentary podcast στης ΗΠΑ και στην 9η θέση παγκόσμια κι ανάλογη επιτυχία συνεχίζουν να έχουν και τα επόμενα επεισόδια.
Γιατί όμως; Τι ήταν αυτό που έκανε τόσο επιτυχημένη αυτή την έρευνα και παρουσίαση για τον Παλαιοκώστα; Μα φυσικά η ζωή του κι ο τρόπος που τη διαχειρίστηκε.
Μεγαλωμένος στα Τρίκαλα σε μία φτωχή οικογένεια, ξεκινάει να δουλεύει από τα 13 του σε τυροκομείο στα Τρίκαλα. Πρότυπό του όπως αποδείχτηκε ο κατά 6 χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του Νίκος που μετά την επιστροφή του από τα καράβια ξεκίνησε τις κλοπές αλλά και τις γνωριμίες με τους τότε κακοποιούς. Έτσι λοιπόν μαζί με τον αδερφό του ο Βασίλης ξεκινάει την πορεία του στο έγκλημα. Σε ηλικία 20 χρονών συλλαμβάνεται για πρώτη φορά και στο κατηγορητήριο υπάρχουν 27 ληστείες, κλοπές αυτοκινήτων, διαρρήξεις.
Το 1992 η συμμορία των αδερφών Παλαιοκώστα μαζί με τον φίλο τους Σαμαρά ληστεύουν από κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας το ποσό των 125.000.000 δρχ μέσα από τα χέρια των αστυνομικών, το οποίο ως τώρα είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει κλαπεί από ελληνική τράπεζα.
Είχε επίσης τελέσει δυο καταγεγραμμένες απαγωγές, των βιομηχάνων Αλέξανδρου Χαίτογλου και Γιώργου Μυλωνά, πέρα από αρκετές ληστείες. Σε συνέντευξή του μετά το τέλος της περιπέτειάς του ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου δήλωσε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη»: «Έζησα σχεδόν τέσσερις ημέρες μέσα σε ένα αμάξι μιας κι οι απαγωγείς μου απέφυγαν με έντεχνο τρόπο να μου δώσουν το δικαίωμα να εντοπίσω κάποιο σημείο που θα μπορούσε να αποβεί γι’ αυτούς μοιραίο εφόσον το αναγνώριζα. Ήμουν δηλαδή πάνω σε μια διαρκή κίνηση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σε κάποιο σημείο είχα κι ορατότητα.(…) Μπορώ να πω ότι μου φέρθηκαν ανθρώπινα πάνω απ’ όλα κι είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους ώρες ατελείωτες και να καταλάβω ότι πρόκειται για ανθρώπους ενήμερους για όλη την κατάσταση που επικρατεί εδώ στην Ελλάδα και μάλιστα θα έλεγα ότι είχαν και κάποιο επίπεδο σαν άνθρωποι γενικά. (…) Δεν ήταν κλέφτες, ήταν απαγωγείς και τους ενδιέφεραν αποκλειστικά μόνο τα λύτρα. Κατά τα άλλα ένα έχω να πω ότι μου φέρθηκαν πολύ καλά κι αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα υγιής. Αρκεί να αναφέρω ότι η τσάντα που είχα με χρήματα μου την επέστρεψαν χωρίς να πάρουν τίποτα.»
Δύο ήταν κι οι αποδράσεις του με ελικόπτερα από τις φυλακές. Με την τελευταία να γίνεται από τον Κορυδαλλό μια μέρα πριν την δίκη τους με τον Αλκετ Ριτζαι. Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με μια μόνο επιβάτιδα και με την απειλή όπλου πήγε πάνω από τις φυλακές, έριξε ανεμόσκαλα και παρέλαβε τον Παλαιοκώστα και τον Ριτζαι κι εν μέσω πυροβολισμών από τους αστυνομικούς κατευθύνθηκε προς το Καπανδρίτι.
Συχνά πυκνά υπήρχαν πληροφορίες στην ελληνική αστυνομία για το πού βρίσκεται ο Παλαιοκωστας με την τελευταία να είναι το 2011. Έκτοτε δεν υπάρχουν στοιχεία. Παραμένει καταζητούμενος από την interpol με ποσό αμοιβής που ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Τέρμα όμως τα σπόιλερ για τη δράση του και για όσα θα μάθετε γι’ αυτό τον διαβόητο Έλληνα κ@κοποιό. Συντονιστείτε στο «Outlaws: The Good Thief» και μάθετε τα πάντα για τη συγκλονιστική δράση του.
Καλή ακρόαση!
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Κεχαγιά