Ο 17χρονος Max Hightower βρεθηκε για λιγάκι μεταξύ συναισθημάτων αναγνώρισης, χαράς κι ανυπομονησίας, έχοντας αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή «Oklahoma!» στο σχολείο του στο Τέξας. Όμως, η χαρά αυτή διήρκησε ελάχιστα, καθώς η σχολική διοίκηση σύντομα μετά από την ανάθεση τού ανακοίνωσε πως ο ρόλος πρέπει να πάει τελικά σε άλλο μαθητή.
Η αλλαγή αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα νέας πολιτικής που απαιτεί από τους μαθητές να υποδύονται χαρακτήρες που αντιστοιχούν στο φύλο που τους έχει αποδοθεί κατά τη γέννησή τους. Οι γονείς του Max, μιλώντας στη Washington Post, αναφέρουν πως αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του ρόλου όχι μόνο για τον γιο τους, αλλά και για άλλους transgender και cisgender μαθητές.
Η απόφαση αυτή οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις από τους γονείς και τους μαθητές, οι οποίοι επιδιώκουν την επαναφορά των ρόλων και τη συνέχιση της παράστασης υπό το πρίσμα της ίσης μεταχείρισης. Η Ανεξάρτητη Σχολική Περιφέρεια του Σέρμαν, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή θα αναβληθεί μέχρι το 2024 λόγω των θεμάτων που πραγματεύεται η παράσταση, αναφέροντας βωμολοχίες και σ3ξουαλικό περιεχόμενο, ενώ αρχικά είχε εγκρίνει το ανέβασμά της. Με επιστολή της ανέφερε: «Δυστυχώς, όλες οι πτυχές της παραγωγής πρέπει να επανεξεταστούν, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου, της σκηνικής παραγωγής/εξοπλισμού και της διανομής των ρόλων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η παραγωγή είναι κατάλληλη για τη σχολική σκηνή του λυκείου.»
Η επιστολή διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει γενική πολιτική που να επηρεάζει τον τρόπο ανάθεσης ρόλων στους μαθητές. Αλλά γι’ αυτή τη συγκεκριμένη παραγωγή, έγραψαν οι διαχειριστές, το φύλο του ρόλου, όπως προσδιορίζεται στο σενάριο, θα χρησιμοποιηθεί ως έχει. Η απόφαση αυτή καθόλου τυχαία δεν είναι, αφού έρχεται εν μέσω εθνικής συζήτησης για την περιορισμό του LGBTQ+ περιεχομένου στα σχολεία, αναδεικνύοντας ένα ευαίσθητο ζήτημα που αγγίζει την ταυτότητα και την ισότητα και ειδικά σε πολιτείες σαν αυτή του Τέξας, μπάζει από παντού.
Συγκεκριμένα, μόλις τον Αύγουστο που διανύσαμε, το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ ένας νέος κρατικός νόμος που απαγορεύει την επιβεβαίωση του φύλου για τους ανηλίκους, θέτοντας το Τέξας να γίνει το πολυπληθέστερο κράτος με τέτοιους περιορισμούς για τα τρανσέξουαλ παιδιά. Ως απάντηση, συντάχθηκε αγωγή εκ μέρους των οικογενειών και των γιατρών, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, οι οποίοι χαρακτήρισαν τον νόμο και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σκληρή. «Οι τρανσέξουαλ νέοι και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με φόβο για το τι τους περιμένει. Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο αγώνας απέχει πολύ από το να τελειώσει», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.
Υπάρχει έντονη συζήτηση γύρω από το αν ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα των ίντερσεξ παιδιών και των οικογενειών τους να αναζητούν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και φυσικά τίθεται θέμα για το ότι παραβιάζει τη δυνατότητα των γιατρών να ακολουθούν καθιερωμένες, τεκμηριωμένες ιατρικές οδηγίες, υπό την απειλή της απώλειας της άδειάς τους.
Ο Max Hightower, σχολιάζοντας το συμβάν, δήλωσε πως δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο στο σχολείο του, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη χαμένη ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε έναν ρόλο που πέρασε από οντισιόν και κέρδισε με το σπαθί του. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους συνεχίζουν τις πιέσεις προς τη σχολική περιφέρεια, επιδιώκοντας την επαναφορά των αποφάσεων που επηρεάζουν την σχολική παράσταση και την κοινότητα τους.
Αυτό το περιστατικό είναι μόνο ένα από τα πολλά που φανερώνει την τόσο μικρή ορατότητα στα ζητήματα της τρανς κοινότητας. Κι αν στο Τέξας δεν μπόρεσε το παιδί να πάρει τον πρώτο ρόλο, στην Ελλάδα δε θα μποορύσε καν να πάει στο σχολείο από φόβο μη βρεθεί με μελανιές σε καμιά τουαλέτα. Είναι τόσο άδικο να στερούμε τον κόσμο από ανθρώπους γιατί φοβόμαστε να βγούμε εμείς από τον δικό μας μικρόκοσμο. Κι αν δεν το καταλάβουμε σύντομα αυτό, θα έρθει μια μέρα που θα μας κάνει η ίδια η ζωή πέρα. Γιατί εμείς οι ίδιοι δεν τη σεβαστήκαμε, θεωρώντας ότι ανήκουμε σε μια κατηγορία προνομιούχων. Πόσο λάθος κάνουμε.
Με πληροφορίες από Washington Post