Τα ομόφυλα ζευγάρια στη Μεγάλη Βρετανία απολαμβάνουν τη δυνατότητα να χαίρουν ορισμένες υπηρεσίες από τις εκκλησιαστικές ενορίες της Αγγλίας, σ’ ένα ιστορικό βήμα προς την LGBTQ+ κοινότητα. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν περιλαμβάνουν την τέλεση του γάμου, αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την αποδοχή, παρέχοντας τη δυνατότητα να φορούν βέρες, να συμμετέχουν στις προσευχές, και να λαμβάνουν ευλογία από τους ιερείς.
Η πρόταση αυτή, που εγκρίθηκε με μία ψήφο από το κοινοβούλιο της Εκκλησίας, εξακολουθεί να διατηρεί τον περιορισμό που αφορά στο γάμο στην LGBTQ+ κοινότητα, καθώς η επίσημη θέση της εκκλησίας επιτρέπει τον γάμο μόνο ανάμεσα σε άτομα του αντίθετου φύλου. Παρόλο που οι επίσκοποι προηγουμένως απέρριψαν ορισμένες αλλαγές και τροποποιήσεις, η νέα πρόταση επιτρέπει τη συμμετοχή των ομόφυλων στις προσευχές και τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες.
Παρά τον ενθουσιασμό του επισκόπου της Οξφόρδης, Stephen Croft, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ των εκκλησιαστικών οργανισμών στη Βρετανία, καθώς η Αγγλικανική Εκκλησία της Αγγλίας διατηρεί τη θέση της κατά του γάμου ομόφυλων ενώ άλλοι Αγγλικανικοί οργανισμοί όπως για παράδειγμα της Σκωτίας τον επιτρέπουν.
Ο Canon John Dunnett, διευθυντής του Ευαγγελικού Συμβουλίου της Εκκλησίας της Αγγλίας, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα οδηγήσει στη διάλυση των τοπικών ενοριακών κοινοτήτων. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για τη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ κληρικών και επισκόπων, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει αίσθημα εγκατάλειψης στις εκκλησίες όλων των επισκόπων.
Από την άλλη πλευρά, η Jayne Ozanne, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας που συμμετέχει μάλιστα στη Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας της Αγγλίας, έκανε έκκληση προς την Εκκλησία να αναθεωρήσει τη θέση της και ν’ ανοίξει τον δρόμο και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Με επικριτική αναφορά στην Εκκλησία της Αγγλίας, υπογράμμισε ότι παραμένει συντηρητική ως προς τα θέματα της ομοφυλοφιλίας, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις των επισκόπων και του αρχιεπισκόπου. Εξέφρασε τον φόβο της ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θα κρίνει αρνητικά την Εκκλησία, χαρακτηρίζοντάς την ως καταχρηστική, υποκριτική, και ανεπιθύμητη.
Παρά τα προσωρινά μέτρα, η συζήτηση για τη συμπερίληψη της LGBTQ+ κοινότητας στην Εκκλησία της Αγγλίας φαίνεται να συνεχίζεται, με αναμενόμενες περαιτέρω εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες, όμως αν αναλογιστούμε το πόσο έχει «χτυπηθεί» η LGBTQ+ κοινότητα, ανά τον κόσμο, αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων σε μια ελεύθερη ζωή, χωρίς στερήσεις και προσπάθεια για συμπερίληψη σε μια κοινωνία που βάλλεται διαρκώς από στερεότυπα μιας τοξικής, αλλά στοργικής κατά τ’ άλλα κοινωνίας προς τους ομοφυλόφιλους.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: BBC