Σήμερα το πρωί, στην εκομπή «Πάμε Δανάη!» σε μια συνέντευξη που μάλλον θα έπρεπε να περάσει από παραπάνω φίλτρα πριν προβληθεί, βγάζοντας προς τα έξω τα εν λόγω αφηγήματα, ειπώθηκαν πολλά κι αν μη τι άλλο σοκαριστικά από μια γνωστή καταξιωμένη στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου- θεάτρου καλλιτέχνιδα, η κα Μαρία Ιωαννίδου.
Το περιεχόμενο της συνέντευξης ήταν οι καλλιτεχνικές της μα και προσωπικές της εμπειρίες, ωστόσο κάπου το θέμα ξέφυγε, λίγο έως πολύ -θα λέγαμε. Ήταν εκείνη ακριβώς η στιγμή που ανέφερε πως θα εκδώσει ένα καινούργιο βιβλίο με τίτλο «Βi», στο οποίο βιβλίο θα αναφέρεται η ιδία σε ένα φιλικό της πρόσωπο-καλλιτέχνη, περιγράφοντας τη σ3ξουαλική του ζωή.
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ανέφερε πως τα «Bi» άτομα είναι «λάθος της φύσης», ενώ συνέχισε λέγοντας πως σε ό,τι αφορά τα γκέι άτομα, δεν έχει πρόβλημα να είναι μαζί , αρκεί να μην παντρεύονται και να μην κάνουν παιδιά διότι θα βγουν ομοφυλόφιλα, τα παιδιά. Το ξαναγράφω, με ηρεμία.
«Ετοιμάζω βιβλίο με τίτλο «είμαι Bi». Αφορά έναν καλλιτέχνη που γνώριζα και είχε σχέσεις με γυναίκες και με άντρες. Όταν ρώτησα τον Σειληνό τι είναι bi, μου είπε να το ξεχάσω και να μην το ξαναπώ. Όταν έμαθα τι σημαίνει bi, με πόνεσε, με μάτωσε και με προβλημάτισε. Το να είναι κάνεις bi, είναι λάθος της φύσης γιατί δημιουργούνται προβλήματα. Κύριε Κασσελάκη, διαφωνώ να παντρεύονται και να κάνουν οικογένεια τα ομόφυλα ζευγάρια. Να ζουν μαζί τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν με πειράζει, άλλα να μην παντρεύονται. Με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ξεφεύγουμε. Ένα παιδί που θα υιοθετηθεί από ομόφυλο ζευγάρι, θα γίνει ομοφυλόφιλο», ήταν τα λόγια της, για την ακρίβεια.
Κι έχουμε και λέμε: Θα βγει ένας άνθρωπος να γράψει ένα βιβλίο, όπου θα αναλύει τη σ3ξουαλική ταυτότητα ενός άλλου ανθρώπου. Πρώτον, έχει πάρει συναίνεση από το εν λόγω άτομο ή απλώς πάμε να γράψουμε ένα «κίτρινο» βιβλίο; Δεύτερον, σε τι θα αποσκοπήσει, τέτοιου είδους περιεχόμενο, το οποίο δεν είναι μυθιστόρημα, δεν είναι βιογραφία, δεν είναι ιστορικό και σίγουρα δεν είναι ψυχολογικού περιεχομένου βιβλίο; Η άποψή μας πάνω στη σ3ξουαλικότητα των άλλων, είναι ένα θέμα βιβλίου που προτείνεται για έκδοση κι εγκρίνεται για έκδοση; Διαβάζεις ένα βιβλίο για να ταξιδέψεις, για αναψυχή, για αυτοβελτίωση, για γνώση. Αυτό το βιβλίο, σε τι από τα παραπάνω θα εξυπηρετήσει τον αναγνώστη, πέρα από παλιάς κοπής κουτσομπολιό βγαλμένο από εκδοτικό οίκο;
Τα Bi άτομα είναι «λάθος της φύσης», ανέφερε η κα Ιωαννίδου και συνέχισε με λαϊκισμό, λέγοντας πως «»μάτωσε η καρδιά της όταν έμαθε περί τίνος πρόκειται». Με ποια ιδιότητα, ωστόσο, προβαίνει στο εκάστοτε συμπέρασμα, δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει κι ίσως θα ήταν αρκετά χρήσιμο κάτι τέτοιο για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων της. Εκείνη την ώρα που κάθεται αναπαυμένη στη δόξα της δημοσιότητάς της έχοντας το ακαταλόγιστο, την ακούει από το σπίτι ένας γονιός ή ένας νέος, ένας έφηβος που έχει σ3ξουαλικές αναζητήσεις και ψάχνει την ταυτότητά του. Εκείνη την ώρα, ακούει -σε ώρα που θα μπορούσαν να παίζουν παιδικά- για τον εαυτό του, ότι είναι «λάθος της φύσης». Ήρεμα, χαλαρά, χωρίς το παραμικρό φίλτρο και διάθεση από κανέναν να μπει ένα όριο και να εξηγηθεί τι στο καλό είναι η έννοια για την οποία συζητάμε.
Τέλος, σε μια περίοδο όπου οι γεννήσεις πάνε στον κατήφορο, όπως και οι υιοθεσίες (λόγω του περίπλοκου συστήματος), που δεν ελέγχουμε την ψυχική υγεία των μελλοντικών γονιών, -οι μισοί θα έπρεπε να μη γίνονται καν γονείς- αυτό που μάς ενδιαφέρει να κοιτάξουμε είναι η σεξουαλικότητα και θεωρούμε ότι με το να πούμε «δε συμφωνώ» κατοχυρώνεται το προνόμιο των sis straight ανθρώπων να αποφασίζουν. Για τα πάντα.
Πόση υποκρισία τελικά μπορούμε να αντέξουμε στο όνομα του «εγώ θεωρώ ότι» ανευ γνώσεων, για πόσο ακόμα θα εκφέρονται τόσο χαλαρά και κανονικά, απόψεις που προάγουν μίσος και βία; Πότε επιτέλους θα αποφανθούμε πως είναι κρίμα να επηρεάζουμε με τον δημόσιο λόγο μας, όταν αυτός δεν έχει σκοπό να κοιτάζει μπροστά, μα πολλά, πολλά χρόνια πίσω;
Κανείς δεν ξέρει.
Πηγή φωτογραφίας: prwtothema
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου