Eίναι αυτοαναφορική η τηλεόραση και τα μίντια γενικώς; Σαφώς και είναι. Έχουμε δει πάρα πολλές φορές ανθρώπους να βγαίνουν και να λένε για την εαυτάρα τους την αποψάρα τους βγάζοντας κανόνες και γενικεύοντας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους πάντες; Ναι, σαφώς και το έχουμε δει. Καμία έκπληξη ως εδώ. Ωστόσο, όταν αυτό συνδυάζεται και με μια ανάγκη υπερέκθεσης και ξεπλύματος τύψεων, σε συνδυασμό με το να εκθέτεις στο πανελλήνιο τις πρώην σχέσεις σου, που είναι τόσο γνωστές όσο κι εσύ, γίνεται τουλάχιστον λυπηρό.
Ο λόγος για τον δημοφιλή ραδιοφωνικό παραγωγό και πασίγνωστο παρουσιαστή Γρηγόρη Αρναούτογλου ο οποίος θεώρησε ηθικό και τίμιο να προβεί σε αποκαλύψεις στο κοινό του κατά τη διάρκεια της εκπομπής του στο «Sfera Radio», μιλώντας ανοικτά για την προσωπική του ζωή, κι αναφερόμενος στην απιστία και τα δύσκολα σημεία που αντιμετώπισε στις σχέσεις του.
Ξεκινώντας τη συζήτηση, είπε: «Υπήρξα αμαρτωλός πάρα πολύ. Απατούσα. Έχω ζητήσει συγγνώμη δημοσίως από κάποιες περιπτώσεις σχέσεων.» Σε πρώτη ανάγνωση, θεωρητικά, βλέπουμε έναν άνθρωπο που με ειλικρίνεια κι ανοιχτό μυαλό, ξεδιπλώνει το θέμα της απιστίας, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα που περιβάλλει τις σχέσεις κι αναλαμβάνοντας την ευθύνη του. Όμως, πρακτικά, είναι πιο σύνθετο το ζήτημα. Κι αυτό γιατί, εφόσον ο ίδιος έχει επιλέξει να γνωστοποιήσει τις σχέσεις του στο παρελθόν, αυτόματα φωτογραφίζει τις απατημένες του συντρόφους, οι οποίες μπορεί, πρώτον να μην το ήξεραν, ή δεύτερον να μην ήθελαν να αναβιώσουν το κέρατο.
Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων σε περιόδους κρίσης στη σχέση, ανέφερε: «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φύγει από τη σχέση ή τον γάμο τους, και δε βρίσκουν το κουράγιο να το πουν, ή περιμένουν να γίνει μόνο του, ή περιμένουν να το πει ο άλλος το «τέλος». Και πάνω σε αυτή τη χαζομάρα, κάνουν πράγματα που δεν είναι νορμάλ.» Άλλο ένα προβληματικό σημείο. Κι αυτό διότι, μια χαρά νορμάλ είναι το κέρατο, είναι στην ανθρώπινη φύση και η απιστία και η πολυγαμία. Το ζήτημα παραμένει ηθικό κι έγκειται στην εκ των υστέρων διαχείριση. Όπως και κάθε λάθους, άλλωστε. Κι εδώ, όχι μόνο βλέπουμε έναν άνθρωπο να αυτοτραυματίζεται για πράγματα και καταστάσεις που ανήκουν στο παρελθόν, αλλά και να θυματοποιείται ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να απαλύνει λίγο τη σοβαρότητα της απιστίας για τον ίδιο μέσα του. Το μόνο όμως που καταφέρνει επί της ουσίας, είναι να γκρινιάζει και να εκθέτει, χωρίς να αναλαμβάνει ευθύνη. Γιατί δε νομίζουμε να υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που τον αφορά μια δημόσια συγγνώμη από το ταίρι του σε περίπτωση απιστίας. Αντ’ αυτού μια ειλικρινής απολογία εφόσον αυτή ισχύει είναι θεμιτή και μετά, ας μην τα σκαλίζουμε παραπάνω.
Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με τον Γρηγόρη να λέει: «Αυτό είναι μαρτύριο, το να φοβάσαι μη χτυπήσει το μήνυμα, μη χτυπήσει το τηλέφωνο. Δεν είναι ζωή αυτό. Είναι μαρτύριο. Μαρτύριο κυριολεκτικά. Αυτά τα λάθη του παρελθόντος, είπα στη ζωή μου ότι δε θα τα επαναλάβω. Δεν είναι ωραίο να το ακούς αυτό από έναν άνθρωπο που έκανε λάθος και λέει «τέλος»; Γιατί δεν είναι ζωή αυτή.» Είναι όντως πολύ ωραίο κε Αρναούτογλου και τίμιο. Όπως ωραίο, είναι να αφήνεις τις πρώην σχέσεις σου να προχωρήσουν, χωρίς να προκαλείς μια αναγέννηση του τραύματος που ποιος ξέρει πόσο καιρό έκαναν να θεραπεύσουν.