Έχω ακούσει αρκετές φορές τη φράση «μου έχει κάνει το like το στόρι» ή «λες να μου κάνει like/react στο στόρι», ακόμη και το «θα ανεβάσω στόρι να δω αν θα μου κάνει like/react». Ίσως, να τα έχω ξεστομίσει κιόλας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, διανύουμε την εποχή που το φλερτ δίνει και παίρνει στα σοσιαλ και κυρίως το Instagram. Ίσως και να έχει παραγίνει, μιας και κάπου έχει χαθεί η προσωπική επαφή, πράγμα που θεωρώ αναγκαίο, σε οποιαδήποτε είδους σχέση. Για να γίνω κατανοητή, μου έχει συμβεί να συναντήσω τυχαία κάπου έξω κάποιον, οριακά να πούμε ένα γεια και αν, αλλά τα like σε στόρι, έπειτα, να πέφτουν βροχή. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, συμβαίνει. Ίσως γιατί είναι πιο εύκολο, ίσως γιατί οι πιθανότητες να φάμε τα μούτρα μας είναι σχεδόν μηδαμινές, ή ίσως πάλι επειδή απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια. Παρ’ όλα αυτά, η ερώτηση εδώ είναι τι πραγματικά σημαίνει αυτό το like/react στο στόρι, αυτή η κίνηση που κοστίζει το πολύ 5 δευτερόλεπτα, αν προσθέσουμε και την ώρα σκέψης.
Ένα like σε στόρι είναι κάπου ανάμεσα σε like σε ποστ και σε reply ή react. Σαφέστατα το like σε στόρι είναι πολύ πιο προσωπικό από ένα like σε ποστ. Θεωρητικά, είναι ένας εύκολος τρόπος να εκφράσεις τον θαυμασμό/ αρέσκειά σου προς ένα άτομο, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Κι αυτό ακριβώς υποδηλώνει, μια τάση. Το πράγμα δεν μπορεί να πάει παρακάτω, μιας και με ένα like καμία συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει, χωρίς να αναιρεί το ενδιαφέρον. Είναι μια απλή ειδοποίηση, χωρίς να επιθυμούμε να προσπαθήσουμε να το δηλώσουμε ανοιχτά ότι ενδιαφερόμαστε. Αν θα μπορούσα να το ορίσω, είναι λίγο σαν να δοκιμάζεις τα νερά, να δεις αν θα συνεχιστεί και από την άλλη πλευρά και μετά ίσως να κάνεις και καμία παραπάνω κίνηση, πάντα μέσα στα πλαίσια της ζώνης ασφάλειας- όχι να φάμε κι άκυρο!
Εδώ να δηλώσω πως εννοείται ότι το πράγμα και το πόση σημασία του δίνουμε, διαφέρει αναλόγως και με το άτομο. Για να διευκρινίσω, εάν προέρχεται από άτομο που δεν πολύ γνωρίζουμε, δηλώνει ότι ενδιαφέρεται κι ίσως να μην τολμά να το εκφράσει, ή φλερτάρει με το bare minimum effort, γιατί δεν καίγεται κιόλας. Στην περίπτωση που προέρχεται από άτομο με κάποια προϊστορία, μια κατάσταση ίσως ανεκπλήρωτη, ή ακόμη κι από πρώην, το πράγμα είναι λίγο διαφορετικό. Εδώ καήκαμε και το ξέρουμε. Το like σε αυτή την περίπτωση έρχεται να δηλώσει ότι «ναι, ακόμη ενδιαφέρομαι» κι ίσως ο αποστολέας αναμένει την ανάλογη αντίδραση πριν κάνει την κίνηση, γιατί ως γνωστόν θα μας πέσουν τα μούτρα να στείλουμε ένα μήνυμα. Ταυτόχρονα, η κίνηση μπορεί να δηλώνει ότι ναι μεν ενδιαφέρεται, αλλά δεν πεθαίνει κιόλας, ή φοβάται να το δηλώσει γιατί έχουμε υψώσει τείχη. Μια τρίτη περίπτωση, τραβηγμένη μεν αλλά πιθανή, είναι ότι συμβαίνει για να μας αναστατώσει και να μας κρατήσει εκεί κολλημένους ως το σιγουράκι.
Περνάμε τώρα στην ανάλυση του react. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι υποδηλώνει το emoji φωτιά ή αυτό με τις καρδούλες στα ματιά. Το react λοιπόν, σημαίνει ό,τι ακριβώς και το like, με τη μόνη διαφορά ότι δοκιμάζουμε μπας και πάρουμε απάντηση, -το πιο πιθανόν κάνα emoji αν είμαστε τυχεροί- κι αρχίσουμε τη συζήτηση. Θεωρητικά, είναι λίγο πιο τολμηρό, μιας και δηλώνει πιο ανοιχτά το ενδιαφέρον, παρ’ όλα αυτά έχει το ίδιο αποτέλεσμα και την ίδια αργή ταχύτητα στην εξέλιξη των γεγονότων.
Συνοπτικά, ένα like/react σε στόρι έχει όση σημασία κι αξία δώσουμε εμείς στον αποστολέα κι εκείνος σε εμάς, μιας και η όλη κίνηση από μονή της δεν υποδηλώνει και πολλά. Εδώ, να σημειώσω ότι μπορεί να μη δηλώνει πολλά σαν κίνηση, αλλά κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν αντιληπτά, τόσο για τις προθέσεις όσο και για τον χαρακτήρα μας. Προσωπική μου άποψη: αν όντως ενδιαφέρεστε καλυτέρα να το εκφράζετε ανοιχτά, μιας και η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου