Ο υπεραυν@νισμός είναι ο υπερβολικός ή ψυχαναγκαστικός στον οποίο καταφεύγει ένα άτομο όταν συντελέσουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή του. Αν και δε συνδέεται με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργικότητα για όσους η σ3ξουαλική τους συμπεριφορά ξεφεύγει απ’ τα συνηθισμένα.

Γενικώς πρόκειται για μια ευχάριστη δραστηριότητα που αφορά τόσο τους single όσο κι όσους βρίσκονται σε σχέση. Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να φτάσει σ’ ακρότητα. Σ’ αυτή την περίπτωση η συμπεριφορά αυτή ερμηνεύεται ως “hypermasturb@t1on”.

Ο υπέραυν@νισμός, ο εθισμός στο σ3ξ και το π0ρνό εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία των σ3ξουαλικών εθισμών και συνήθως αποκαλύπτουν πολλά πράγματα για την ψυχοσυναισθηματική κατάστασή ενός ατόμου. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει όταν φτάνεις στο σημείο να περνάς υπερβολικά πολύ χρόνο απολαμβάνοντας τον εαυτό σου:

Νομίζεις ότι ανακουφίζεσαι απ’ το στρες
Πολλοί άνθρωποι που νιώθουν πίεση και στρες καθημερινά, είτε μέσα στον χώρο εργασίας τους, είτε στη σχέση τους, καταφεύγουν στην αυτοαπόλαυση με σκοπό ν’ ανακουφιστούν. Όταν το στρες φτάσει σε υψηλά επίπεδα, τότε το άτομο μπορεί να φτάσει να το κάνει έως και 4 φορές την ημέρα.

Σού παίρνει χρόνο από άλλες δραστηριότητες ή tasks
Μπορεί να γίνει αιτία να μην είσαι αποδοτικός στην εργασία σου, τόσο με τα tasks που σου ανατίθενται, όσο και με τα deadlines που σού βάζει ο εργοδότης σου κι έτσι η προσωπική ή επαγγελματική σου ζωή υποφέρει εξαιτίας αυτού.

Επιλέγεις αυτή τη λύση αντί για προσωπικές δραστηριότητες
Το βλέπεις ως μια λύση ψυχαγωγίας και σε συνδυασμό με το π0ρνό πιστευεις οτι θα σε εκτονώσουν και θα σε χαλαρώσουν. Πράγματι, αυτό σε λογικά πλαίσια είναι θεμιτό και πρέπει να συμβαίνει, όταν όμως αγγίζει τα όρια της απομόνωσης, τότε αυτό θα πρέπει να σε προβληματίσει.

Το κάνεις οπουδήποτε, ακόμα και στο γραφείο
Το σπίτι δε σου φτάνει και θεωρείς πως μετά από ένα δύσκολο meeting θέλεις να χαλαρώσεις κάπως ρε παιδί μου στην τουαλέτα. Θεμιτό κι αυτό, αλλά όχι σε καθημερινή βάση γιατί κάποια στιγμή θα σε πάρουν πρέφα κι είναι κρίμα να κατακεραυνώσεις το image σου.

Τον χρησιμοποιείς για να ξεφύγεις από τα αρνητικά συναισθήματα
Όταν σε πληγώσουν ή σού δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα καταφεύγεις εκεί και πιστεύεις ότι τελειώνοντας θα είσαι happy. Όμως βλέπεις ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.

Πώς να το καταπολεμήσεις
Το πρώτο και το κυριότερο που θα πρέπει να κάνεις, είναι ν’ αναγνωρίσεις το πρόβλημα και να το συζητήσεις με κοντινά σου πρόσωπα. Ακόμη κι αν αποτελεί ταμπού για κάποιους είναι κάτι που πρέπει να ειπωθεί και να το βγάλεις από μέσα σου με σκοπό να νιώσεις καλύτερα. Δεν αποτελεί κάποια ψυχική διαταραχή. Όμως ένας ειδικός θα σε βοηθούσε ώστε να εντοπίσεις αν πρόκειται πραγματικά ένα ζήτημα που πρέπει να δουλέψεις. Ενδεχομένως πίσω απ’ αυτό το φαινόμενο να υπάρχει μια υποκείμενη κατάθλιψη ή ένα άγχος στο οποίο κι αντιστέκεσαι μέσω αυτής της μεθόδου.

Είναι επίσης σημαντικό το να αφιερώνεις χρόνο για να συμμετέχεις σ’ άλλες δραστηριότητες που στοχεύουν στον αυτοέλεγχο και που μπορεί να σε βοηθήσουν να μετατοπίσεις την εστίασή σου όπως πχ γιόγκα, τρέξιμο, διαλογισμό, συμμετοχή σε group therapy.

Όλα όσα είδαμε παραπάνω βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να δαιμονοποιηθεί ο αυν@νισμός, ο οποίος μάλιστα αποτελεί μια πολύ σημαντική λειτουργία για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Και σίγουρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθούν ταμπού γύρω απ’ αυτόν – αφορούν αποκλειστικά περιπτώσεις που η υπερβολική προσωπική ενασχόληση, απομονώνει, προκαλεί περισσότερο άγχος και δυσκολία στις σχέσεις του ατόμου. Κατά τ’ άλλα αποτελεί μια πολύ ευχάριστη πηγή ηδ0νής. Και ποιος δε θέλει λίγη περισσότερη;