Αν προσπαθούσε κάποιος να εξηγήσει την έννοια του Ελλάδα 2.0 θα μπορούσε να την αποδώσει ως μια μετασχηματιστική εξέλιξη, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αν ήταν βίντεο κι όχι άρθρο, σε αυτό το σημείο θα έπεφταν χιόνια στην οθόνη ενώ παράλληλα θα υπήρχε ένα μήνυμα που θα έλεγε «404 error, page not found».
Δυστυχώς, καμία κοινωνική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στη χώρα μας, καθώς κάθε τόσο βρίσκονται παράφρονα όντα να κακοποιούν με κάθε λογής βια, ψυχές ζώων κι ανθρώπων. Η τελευταία είδηση σκαιοτάτης κακοποίησης ζώου, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο πλην (όπως φαίνεται από τις πράξεις εκ των υστέρων) της τοπικής κοινότητας που διαπραχθεί, μας έρχεται λοιπόν, από την κατά τα άλλα συμπαθέστατη Αράχωβα.
Το βράδυ της Κυριακής, ένα χάσκι εν ονόματι Όλιβερ, βρέθηκε σ3ξουαλικά κακοποιημένο με αιχμηρό αντικείμενο ενώ παράλληλα διαπιστώθηκαν βαρύτατες κακώσεις σε όλο του το σώμα. Σε δήλωσή της η κτηνίατρος που περιέθαλψε, όσο ήταν δυνατό δηλαδή, τον άτυχο Όλιβερ, είπε τα εξής: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο εδώ και τριάντα χρόνια που ασκώ αυτό το επάγγελμα. Ενώ έχω δει από τροχαία, από δαγκώματα, από αγριογούρουνα, από δηλητηριάσεις, κάτι ανάλογο δε μου έχει ξανατύχει.». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη γνωμάτευση των κτηνιάτρων της περιφέρειας, δε φαίνεται να υπήρχε χρήση αιχμηρού αντικειμένου.
Από τα ξημερώματα της Κυριακής έως σήμερα ημέρα Πέμπτη, δεν έχουν/ει βρεθεί οι/ο ένοχος/οι. Μάλιστα, υπήρχαν κάμερες στον τόπο του εγκλήματος αλλά αμέσως μετά τη δημοσιότητα που πήρε το έγκλημα, ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν, ενώ τοπικοί κύκλοι αφήνουν να αιωρείται έωλα πως ίσως αυτή η κακοποίηση να προήλθε από έτερα ζώα. «Η ομερτά που επικρατεί είναι απίστευτη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας εγκληματίας κυκλοφορεί ανάμεσά τους και σφυρίζουν αδιάφορα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα», είπε στο MEGA η Μαρία Πουλτίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κατά της κακοποίησης ζώων.
Δυστυχώς, διαπιστώνεται για άλλη μια φορά η «μικρότητα» της κοινωνίας μέσω της επιλογής και της στάσης ομερτά που κρατάει, απέναντί στους δράστες. Μια σιωπή που καταδεικνύει στο έπακρον την παθογένεια της «Ελλάδας 2.0» κι η οποία δεν τιμά κανέναν που γνωρίζει έστω κάτι -πόσω μάλλον να προσπαθεί να εξαφανίσει και στοιχεία- είτε ατομικά, είτε συλλογικά.
Ο Δήμαρχος Αράχωβας μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι«υπήρχε η σκέψη να δοθούν λεφτά για να μιλήσει όποιος ξέρει, αλλά είναι δυνατόν να πρέπει κάποιος να πάρει χρήματα για να μιλήσει για ένα τέτοιο περιστατικό;». «Θα το πάω μέχρι τέλους, πρέπει να βρεθεί ο εγκληματίας» ανέφερε ο κηδεμόνας του. Οποιοδήποτε εχέφρον θηλαστικό που θεωρείται συνειδητό μέλος μιας κοινωνίας, μπορεί να διαπιστώσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση της διατήρησης κοινωνικής ειρήνης είναι η ευδαιμονία μεταξύ των κοινωνών της. Πώς αυτή επιτυγχάνεται όταν μέσα της κυκλοφορούν ατιμώρητα και προστατευμένα, τόσο διεστραμμένα μυαλά; Πώς διασφαλίζει κάποιος πως δε θα μετακυλήσει αυτή η διαστροφή ενάντια σε άνθρωπο;
Είπαν πως ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τη συμπεριφορά της απέναντι στα ζώα. Για ποιον πολιτισμό συνεπώς μιλάμε και νιώθουμε υπερήφανοι; Γι’ αυτόν μήπως που σκοτώνει μωρά αρκουδάκια που θηλάζουν στη μέση του δρόμου, ή μήπως για εκείνον που βι@ζει σκυλιά;
Για ποιον λόγο η τοπική κοινωνία, εάν γνωρίζει, δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της με το να καταγγείλει τον δράστη ή τους δράστες, παρά μονό σφυρίζει αδιάφορα καθώς δε θέλει να χαλάσει τις κοινωνικές σχέσεις αναμετάξυ τους ή να αμαυρωθεί το καλό κλίμα των εορτών στην περιοχή, αφού το hashtag #Cancel Arachova κάνει το γύρο του διαδικτύου;
Δυστυχώς, η σιωπή δεν είναι χρυσός. Εν προκειμένω είναι συνενοχή σε δολ@φονία.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου