Ένα πεδίο που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα είναι το κατά πόσο υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών του προσώπου και της σ3ξουαλικότητας. Υπάρχουν μάλιστα σχετικές μελέτες που υποστηρίζουν αυτό ακριβώς. Ένα απ’ τα χαρακτηριστικά που έχει εξεταστεί κατά κύριο λόγο είναι η αναλογία του προσώπου, αφού υποστηρίζουν ότι οι διαφορές στα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μπορούν να παίξουν ρόλο.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης με επικεφαλής τον Steven Arnocky του Πανεπιστημίου Nipissing στον Καναδά, οι άνδρες κι οι γυναίκες με πιο κοντό και φαρδύ πρόσωπο τείνουν να έχουν περισσότερη επιθυμία από εκείνους με πρόσωπα άλλων διαστάσεων και μορφολογίας.Η ομάδα των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα μελέτησαν γενικότερα τον ρόλο που τυχόν παίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου στις σχέσεις και στην επιλογή συντρόφου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Springer’s Archives of S3xu@l Behavior.
Η εν λόγω έρευνα στηρίχθηκε στα ευρήματα από δύο ξεχωριστές μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ μαθητών. Στην πρώτη, 145 προπτυχιακοί φοιτητές που είχαν κάποιου είδους σχέση εκείνη την εποχή, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διαπροσωπική τους συμπεριφορά και τις ορμές τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φωτογραφίες των συμμετεχόντων για να προσδιορίσουν την αναλογία πλάτους προς ύψος του προσώπου τους.
Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 314 μαθητές και ήταν εκτενέστερη της πρώτης αφού περιελάμβανε κι ερωτήσεις σχετικά με τον σ3ξουαλικό προσανατολισμό των συμμετεχόντων, τις πιθανότητες να σκεφτούν την απιστία και τον κοινωνικος3ξουαλικό τους προσανατολισμό. Το τελευταίο είναι ένα μέτρο που αξιολογεί πόσο άνετα νιώθουν οι συμμετέχοντες με το περιστασιακό σ3ξ χωρίς δέσμευση.
Η εν λόγω μελέτη ήρθε να προστεθεί σ’ ένα αυξανόμενο πλήθος ερευνών που έχει δείξει στο παρελθόν ότι ορισμένα ψυχολογικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά σχετίζονται με συγκεκριμένες αναλογίες πλάτους-ύψος του προσώπου, γνωστές ως FWHR. Παραδείγματος χάριν, άτομα με τετράγωνο πρόσωπο, δηλαδή με υψηλό δείκτη FWHR, τείνουν να θεωρούνται περισσότερο ελκυστικοί ως σύντροφοι περιστασιακών σχέσεων και να έχουν εντονότερη επιθυμία, συγκριτικά με όσους δεν έχουν αυτήν τη μορφολογία προσώπου.
Οι ερευνητές απέδωσαν την παραπάνω προτίμηση στις διακυμάνσεις των επιπέδων τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων αναπτυξιακών περιόδων, όπως η εφηβεία, αφού η ορμόνη αυτή παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των επιθυμιών και της έκφρασης της σ3ξουαλικότητας στους ενήλικες.
Σύμφωνα με τον Arnocky, τα ευρήματά της έρευνας του ίδιου και της ομάδας του υποδηλώνουν ότι το FWHR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τη σ3ξουαλικότητα και στα δύο φύλα. Άνδρες και γυναίκες με υψηλό FWHR -επομένως, τετράγωνα και φαρδιά πρόσωπα- ανέφεραν μεγαλύτερη ορμή από άλλους. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου μπορεί να μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τα ανθρώπινα κίνητρα», λέει ο Arnocky.
Άλλα χαρακτηριστικά που έχουν εξεταστεί σε διάφορες έρευνες, περιλαμβάνουν την έκφραση και το σχήμα των ματιών και των χειλιών. Υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης πιστεύουν ότι οι γενετικές και ενδοκρινολογικές επιρροές μπορούν ν’ αποτυπωθούν σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί επιστήμονες που προειδοποιούν ότι η σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών του προσώπου και της σ3ξουαλικότητας είναι περίπλοκη και πιθανόν να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Οι μέθοδοι μέτρησης κι οι δείκτες που χρησιμοποιούνται στις σχετικές μελέτες ενδέχεται να μην είναι απόλυτα αξιόπιστες κι επομένως οι συνδέσεις που προκύπτουν πρέπει ασφαλώς να ερμηνεύονται με προσοχή.