Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Αυστρία κατατάσσεται ως η πιο ευτυχισμένη χώρα μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό είναι σίγουρα ένα καλό νέο. Η πατρίδα του Βιεννέζικου κρουασάν, αναδείχθηκε ως η υψηλότερα καταταγμένη χώρα με συνολική βαθμολογία 7,9 στα 10 στην ετήσια έκθεση της Eurostat για τους «δείκτες ποιότητας ζωής». Τ’ αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνες που διεξάγονται σ’ όλα τα κράτη μέλη κι αφορούν δείκτες όπως η δημόσια υγεία, η ποιότητα ζωής, η κατάσταση ψυχικής υγείας, η πρόνοια, κ.α. Λόγω της οικονομικής ευημερίας της και του επίπεδου διαβίωσής της, η Αυστρία καταλαμβάνει την πρώτη θέση -χωρίς να μάς προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση κάτι τέτοιο.

 

Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Για πολλά χρόνια η χώρα μας καλπάζει στον «δείκτη δυστυχίας» ανάμεσα σε πολλές χώρες. Κι αυτό δεν είναι ένα καλό νέο. Ένα σερί από χρονιές με τη χώρα μας να βρίσκεται στις πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου και συνήθως να φιγουράρει σε θέσεις πριν απ’ τέλος, είναι κάτι που δεν προκαλεί και σοκ για έναν μέσο Έλληνα πολίτη, αν σκεφτεί κανείς το ποσοστό της ανεργίας, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που επικρατούν στη χώρα μας. Ναι, ο ήλιος, το greek summer και το σουβλάκι είναι ενδιαφέρουσες προσθήκες, δεν αρκούν όμως για να δημιουργήσουν μια ποιότητα ζωής φιλική προς την ψυχική υγεία.

Τα ενοίκια που έχουν αγγίξει ταβάνι και κάθε νέος άνθρωπος μην μπορώντας να τα βγάλει πέρα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τ’ όνειρο του να ζει μόνος και γυρνάει στο πατρικό του. Η ακρίβεια κι ο εγκλεισμός λόγω των συνεχών αυξήσεων. Η εργασιακή αστάθεια, η φτωχή πρόνοια κι άλλα πολλά, είναι παράγοντες που επίσης συμβάλλουν, όμως δεν είναι μόνο αυτοί.

Παράγοντες όπως: το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή κατάσταση κι η οικονομική σταθερότητα φάνηκαν να επηρεάζουν τη συνολική ικανοποίηση των ατόμων απ’ τη ζωή τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Γερμανία, βρίσκεται μια θέση πίσω απ’ την Ελλάδα -που είναι τρίτη από το τέλος και ξεπέρασε μόνο τη Βουλγαρία- με βαθμολογία 6,5. Μια εμφανής και ηχηρή πτώση σε σχέση με τα περσινά στοιχεία που είχε καταγραφεί βαθμολογία 7,1. Στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, τρεις απ’ τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, ο μέσος όρος για τη συνολική ικανοποίηση φαίνεται να κυμαίνεται γύρω στο 7,1.

Ευελπιστούμε κάποια στιγμή όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία ν’ αλλάξουν προς το καλύτερο για τη χώρα μας, που δεν παράγει μόνο τουρισμό όπως πολλοί νομίζουν αλλά δίνει το παράδειγμα για πολλά περισσότερα κι έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως αντέχει στις δυσκολίες- απλώς προσπαθούμε μόνοι μας. Το ζήτημα εδώ είναι πως ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη, ούτε ασφαλώς και την ευτυχία. Κι ίσως αυτή η εμμονή στο παρελθόν μας, να μάς έχει κάνει να μην μπορούμε να ασχοληθούμε πρακτικά και παραγωγικά με το μέλλον μας. Όπως έχει πει εύστοχα κι ο Κομφούκιος: «Αυτός που θέλει να είναι σταθερά ευτυχισμένος πρέπει να αλλάζει συχνά». Έλληνας δεν ήταν, αλλά κάτι ήξερε.