Τα περιστατικά bullying στα σχολεία συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, με το πιο πρόσφατο περιστατικό να προκαλεί αναστάτωση κι ανησυχία εντός της σχολικής κοινότητας. Ένα 7χρονο αγοράκι από τον Βόλο είναι αυτή τη φορά το θύμα,στο σχολείο του, καθώς δέχθηκε σκληρό bullying από συμμαθητή του.
Η μητέρα του μικρού αγοριού ανακοίνωσε το περιστατικό μέσω κλειστής ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας με λεπτομέρειες το περιστατικό που έζησε ο γιος της. Σύμφωνα με τη μητέρα, ο μικρός ανοίχθηκε σχετικά με την ψυχολογική του τραυματική εμπειρία όταν προσπάθησε να τον ετοιμάσει για να πάνε στο πάρκο κι εκείνο ξεκίνησε να κλαίει και να δείχνει άρνηση στο να πάει. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής των ρούχων του, η μητέρα παρατήρησε στα οπίσθιά του ζωγραφισμένα με μαρκαδόρο τα γράμματα “Χ” και “Ο”, χρησιμοποιούμενα ως πίνακας για ένα αποτρόπαιο παιχνίδι τρίλιζας.
Ο μικρός, μιλώντας για τον συμμαθητή του από μεγαλύτερη τάξη, αποκάλυψε ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη, αναφέροντας κι άλλες φορές που ο ίδιος δέχτηκε bullying. Στη μητέρα του εξομολογήθηκε ότι από σπρωξίματα και χτυπήματα εξελίχθηκε η κατάσταση στο σημείο που τον γδύσανε και παίξανε τρίλιζα πάνω στο σώμα του.
Η ανακοίνωση του περιστατικού έχει προκαλέσει σοκ κι οργή στην τοπική κοινωνία. Αναμένεται η μητέρα να συναντηθεί με τη διευθύντρια του σχολείου για να εξετάσουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι φωνές για ενίσχυση των προληπτικών μέτρων κατά του bullying και εκπαίδευσης σε σχολεία αυξάνονται, καλώντας όλους τους ενεχόμενους να αναλάβουν δράση για να προστατευθούν τα παιδιά από τέτοιες απάνθρωπες πρακτικές.
Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη για δράση και ευαισθητοποίηση σε επίπεδο κοινωνίας, προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλέστεροι χώροι για τα παιδιά στα σχολεία. Έρευνα, που συνδέει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με την ευημερία των παιδιών, πραγματοποιήθηκε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, για το σχολικό έτος 2022-2023 κι εξήγαγε τουλάχιστον λυπηρά συμπεράσματα για την κατάσταση των σχολείων της χώρας μας. Συγκεκριμένα: 1 στα 3 παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό, ενώ 1 στα 6 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.
Τα παιδιά που εκδηλώνουν συμπεριφορές Bullying, δεν το φέρουν στο DNA τους, αλλά αναπτύσσονται με βάση το περιβάλλον τους. Είναι καθήκον μας να εμπλακούμε στη ζωή των παιδιών, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στις ανάγκες και τους φόβους τους. Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε κάθε παιδί που υφίσταται Bullying, κάθε παιδί που παρατηρεί την κατάσταση και δυσκολεύεται να αντιδράσει, αλλά και κάθε παιδί που το ασκεί. Γιατί από κάπου το έμαθε και σίγουρα κανείς δεν του έδειξε ότι υπάρχει κι ένας άλλος δρόμος.